Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Oczywiste, ze jesteś klonem JTB. Ja wyłączam powiadamianie mnie z Forum Prawnego. Moja sprawa ma pozytywny finał i nie mam zamiaru tutaj więcej uczestniczyć w tym Theatrum Panopticum. Dobrze będzie jeśli Administrator tym dwóm bubkom się przyjrzy /JTB i Mattyah, bo to jeden bubek ze swoim klonem Żegnam Szanownych Kolegów - Morols, jeszcze raz Cię przepraszam. Staś43

ziew....

po doborze słownictwa możnaby sądzić, że Staś43 to człowiek inteligentny - a przynajmniej wykształcony... jednakowoż jad i agresja się z niego wylewająca jest niebywałą, a poziom agresji zbliżony do wyznawców pewnej partii politycznej :cool:

Przyjacielu, ubzdurałes sobie - nie bardzo wiem na jakiej podstawie - że jestem czyimś klonem, obrażasz ludzi dookoła (no chyba, ze w Twoim kręgu nazywanie dyskutantów "bubkami" jest standardem), próbujesz monopolizować rację i prawdy wszelakie...

jeszcze raz uprzejmie proszę Moderatora o posprzatanie wątku i użycie regulaminowych środków

Jeszcze kilka pytań jak to jest bo już nie mam pewności czytając wypowiedzi forumowiczów.
1.Czy SM jest uprawniona do żądania wskazania kierującego w danej chwili i wskazania komu się powierzyło auto.
2.Czy SM ma prawo ukarać obywatela z podwójnym obywatelstwem posiadającym tylko niemieckie prawo jazdy zameldowany w PL oraz DE.
3.Czy punkty karne za wykroczenie przechodzą na kierowcę z niemieckim prawem jazdy.

Drogi Stasiu!
Szanuję Twoje zapóźnienie zarówno technologiczne (brak wiedzy o rozwiązaniach mikrofalowych bez falowodów oraz nieznajomość innych źródeł radarowych niż diody Gunna) jak i sądowe (tradycyjnych woźnych w sądach już nie ma trochę latek). Mniemam, że "43" przy Twoim nicku jest raczej związane z Twoim wzrostem (ilość cm ponad 1m) niż wiekiem - tłumaczyłoby to zarówno poziom Twojej argumentacji, brak szacunku do interlokutorów no i te skojarzenia z woźnym - w końcu pewnie w swojej szkole go widujesz.

Przeceniasz swoje znaczenie - podejrzewając innych, że jesteś tak ważny by chciało im się zakładać nowe konto do rozmowy z Tobą. Pewnie sam tak robisz (bo niby skąd byś taki pomysł nagle posiadł) ale zapewniam Cię, że możesz się czuć raczej wyjątkiem w tej dziedzinie niż normą.

PS. Definicje wszystkich niezrozumiałych słów znajdziesz tu

Ostatnia edycja:
budek napisał:
Dzieki za odpowiedz, na zdjęciu nie ma napisane kierunku pomiaru, przy prędkości jest niby taki podobny marker "^" ale mógłby też powiedzieć ze to jest coś takiego "~".
pozdrawiam

Jeśli jest znaczek ^ to pomiar dotyczył pojazdu oddalającego się (czyli tego, którego tył jest na zdjęciu. Jeśli był tam daszek skierowany w dół - pomiar dotyczyłby pojazdu zbliżającego się (tego, którego przód jest na zdjęciu).

Kwestionowanie zdjęć, na których są 2 pojazdy jadące w różnym kierunku jest dość wątpliwe - w sensie, że małe są szanse podważenia takiego pomiaru. Można byłoby iść w kierunku występowania odbić ale musiałby być powołany biegły niezależny od dostawcy fotoradaru, któremu chciałoby się przejrzeć wszystkie fotki z danego dnia i musiałby dodatkowo znaleźć jakieś dowody takich odbić w tym miejscu. Z praktyki Ci powiem, że szukanie tego przy Multanovie 6F ma nikłe szanse powodzenia. W Fotorapidzie zdecydowanie większe.

Widziałem już "kwitki" wysyłane przez SM dla pojazdów jadących w innym kierunku niż kierunek pomiaru więc może Cię te "dziubki" uratują.

JTB dzięki za odpowiedź, ale jeszcze jedno, czy SM może ukarać mnie za nie stawienie się na wezwanie, w pouczeniu nic nie ma, a na forum wyczytałem że ktoś został ukarany chyba grzywną administracyjną 250 zł.

pozdrawiam

PS. co do "ptaszka" na zdjęciu to SM nie potrafiła mi tego powiedzieć, pokazać na zdjęciu, szkoda gadać, jak byłem za pierwszym razem chciałem przyjąć mandat ale typ był tak nie miły że wyszedłem.

cofnij sie kilka, kilkanascie stron - tam precyzyjnie opisywałem co należy zrobić w przypadku takiego wezwania, zwłaszcza jeżeli jest to miejsce mocno oddalone od Ciebie

edit
------------
może nie "co należy zrobić", ale raczej scieżke postępowania jaką ja wykonałem i którą sugeruję :)

do carlosa.
ad1 nie musisz wskazać kto kierował. Musisz wskazać komu powieryłeś pojazd.
ad2 nie ma jezdnoznzcznej odpowiedzi na to pytanie. Jezeli własciciel wskazujac ze powierzył takiemu gościowi poda jego niemicki adres to nie ukaraja go bo nie moga wysłac mandatu do Niemiec (jak jendak to zrobia to mozna go do smieci Nie maja jak prowadzic egzekucji poza PL). Jak wlasciciel poda jego polski adres to pewnie wysla mu mandat.
ad3 punkty moga dostac tylko posiadacze polskiego prawa jazdy. Cala ewidencja punktów prowadzona jest w oparciu o ewidencje kieowców tzw CEPIK nie ma w nim nie polskich praw jazdy.
Dzięki temu u pewnych warunkach mozna uciec przed zatrzymanim prawa jazdy po przekroczeniu 24 punktów. Szybko nalezy wtedy wymienic polskie prawo na np niemieckie, brytyjskie czy jakiekolwiek inne co w pewnych warunkach jest mozliwe.

@Carlos, mar3m:
do kogoś, kto został wskazany jako osoba, której powierzonon pojazd nie przyślą mandatu. Stwierdzone empirycznie. Przyślą dokładnie taki sam formularz jak do właściciela pojazdu, z tym, że w nagłówku nie będzie info "w związku, że jest pan właścicielem pojazdu" tylko, "w związku, że został Pan wskazany jako osoba, której powierzono pojazd". Prawdopodobnie to też jednak jest zależne od tego, która Straż Wiejska się do tego bierze (ja mam doświadczenia z Białym Borem).
Najcześciej, jeżeli osoba wskazana nie udzieli odpowiedzi wogóle (poprostu oleje pismo) - to Strażnicy interpretują to w swoich chorych główkach jako NIEWSKAZANIE przez właściciela i kierują do niego jeszcze raz taki sam formularz z prośbą o wskazanie osoby, której powierzyło się pojazd.. potem z natury sprawa ląduje w sądzie (choć niepowinna wogóle zostać wszczęta sprawa - bo SW nie ma uprawnien oskarżyciela publicznego w sprawach o niewskazanie; jak jest naprawdę - wszyscy wiemy - większość sądów w gminach czerpiących z fotoradarów dochód "klepie" takie sprawy "dla zasady")...

Podobno komuś zdarzył się przypadek (opisany chyba gdzieś tu na forum) - że strażnicy wysłali formularzyk przetłumaczony na angielski do osoby wskazanej w RPA - i ta osoba odpisała, że nigdy nie była w polsce i domaga się scigania osoby, która wskazała za "fałszywe oskarżenie". Jednak tu pojawia się pytanie, czy jest na to jakikolwiek paragraf (w końcu nikogo nie pomawiamy o wykroczenie, bo nie stwierdzamy "Gość kierował" tylko "gościowi powierzyłem pojazd" = gość był osobą uprawnioną do korzystania pojazdu)..

Swiete slowa milist.
Ta sprawa RPA to byl wywiad jakegos oszoloma ze SM/SG. Palant opowiadal ze za taki numer jest odpowiedzialnosc karna. Smiechu warte!

Witam wszystkich,

Prosze o podpowiedź, co robić jak odebrałem wezwanie do stawiennictwa w charakterze świadka, ale po wyznaczonym terminie 22.02.2012? W ogóle fotka jest z 9.08.2011, wezwanie z 10.02.2012, a list polecony odebrałem 27.02.2012. Na dzień dzisiejszy upłynęło 211 dni od wykroczenia. Czy mogą mnie ukarać grzywną za niestawienie się bez usprawiedliwienia? Czy muszę tam jechać, czy może lepiej coś do nich napisać, ale wtedy co?

Po pierwsze nie doręczono Ci wezwania w terminie umożliwiającym stawiennictwo.
Kto Cie wezwał? Czy masz zdjęce? Czy jesteś właścicielem auta na zdjęciu?
Tylko 145 dni brakuje do przedawnienia wykrosczenia.

Wezwała mnie Straż Miejska w Debrznie to jest przeszło 100 km od mojego miejsca zamieszkania, zdjęcie jest, ale niewiele na nim widać. Tak jestem właścicielem auta.

Siedziałbym cichutko. Oni sami zobacza ze dotarło po terminie i przysla Ci nastepne. Jak pewnie wiesz poczta trzyma polecony 14 dni (po 7 ponowne awizo) zanim zwróci do nadawcy. Odbieraj zawsze ostatniego dnia. Może dociągniesz do przedawnienia.

Ewentualnie zadzwoń do nich i poinformuj ich o tym fakcie (tylko przypadkiem nie ze swojego telefonu - istnieją jeszcze budki telefoniczne :P). Powinieneś wtedy uniknąć ewentualnego mandatu.
Wiem, że teoretycznie nie mogą go nałożyć (bo nie miałeś możliwości się stawić z powodu późnego doręczenia) - ale to głupia służba jest - i moze im się spodobać, ze będziesz się musiał bronić..
Tak jak pisał mar3m - próbuj dojechać do przedawnienia - tylko nie mogą mieć do Ciebie więcej danych kontaktowych niż mają (list polecony odebrany w ostatnim dniu zawsze daje Ci szanse, ze może nie zdażysz się stawić bez podróży w przeszłość) - jak nie będą mieli innej możliwości kontaktu - to sukcesu im nie wróżę :)

To w końcu jak to jest, SW może wezwać do stawiennictwa w charakterze świadka, mimo że jak pisze jarekc1111 miejsce zamieszkania oddalone jest o 100km ?
Z wcześniejszych postów zrozumiaŁem, że:
1. mogą zlecić policjnie moga wezwać z tak daleka
2. nie mają prawa do przesłuchiwania w charakterze świadka
3. mogą zlecić policji przesłuchanie w charakterze świadka
Chyba że coś pokręciŁem.

Mogą wezwać nie ma przeszkód, tylko po co skoro nie mogą przesłuchać w trybie art. 96$3 kw, bo właściciel pojazdu wezwany do udzielenia informacji o kierującym nie jest UCZESTNIKIEM RUCHU,
powinny zlecić tę czynność w ramach pomocy prawnej jednostce Policji najbliższej Twojemu miejscu zamieszkania.

Ja dostałem wezwanie na podstawie:
art. 12 ust. 1 pkt 5 ustawy o strażach gminnych
ust. 1. Strażnik wykonując zadania, o których mowa w art. 10 i 11, ma prawo do:
pkt 5) dokonywania czynności wyjaśniających, kierowania wniosków o ukaranie
do sądu, oskarżania przed sądem i wnoszenia środków odwoławczych - w
trybie i zakresie określonymi w Kodeksie postępowania w sprawach o wykroczenia

w oparciu o art. 41 par. 1 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia
par 1. Przy przeprowadzaniu dowodu z zeznań świadka stosuje się odpowiednio przepisy art. 177, 178, 182, 183, 185–190, 191 § 1 i 2 oraz art. 192 Kodeksu postępowania karnego.

w związku z art. 177 par 1 kodeksu postepowania karnego
par.1 Każda osoba wezwana w charakterze świadka ma obowiązek stawić się i złożyć zeznania

wzywa się (...) w charakterze świadka w sprawie o wykroczenie z art. 92a kw

Wydaje się, że nie ma się do czego przyczepić w tym przypadku i mogą mnie wezwać i przesłuchać w charakterze świadka, ale tego art. 92a kw po prostu nie zauważyłem. Zawsze coś :)

Ostatnia edycja:
jarekc1111 napisał:
..ale tego art. 92a kw po prostu nie zauważyłem. Zawsze coś :)

§ Art. 92a.(12) W postępowaniu przyspieszonym, toczącym się z zastosowaniem art. 91 § 2a, stosuje
się przepisy niniejszego rozdziału z następującymi zmianami:
1) wniosek o ukaranie nie może być złożony ustnie do protokołu;
2) we wszystkich czynnościach sądowych przy użyciu urządzeń technicznych, umożliwiających
przeprowadzenie tych czynności na odległość, bierze udział w miejscu przebywania sprawcy
referendarz sądowy lub asystent sędziego zatrudniony w sądzie, w którego okręgu przebywa
sprawca;
3) jeżeli został ustanowiony obrońca lub wezwano tłumacza, uczestniczą oni w czynnościach sądowych
przy użyciu urządzeń technicznych umożliwiających przeprowadzenie tych czynności na odległość, w
miejscu przebywania sprawcy;
4) prezes sądu lub sąd, w sposób wskazany w art. 137 Kodeksu postępowania karnego, zawiadamia
obwinionego o doręczeniu wniosku o ukaranie; obwinionemu doręcza się za pokwitowaniem przez
funkcjonariusza organu, o którym mowa w art. 91 § 2, odpis wniosku o ukaranie oraz udostępnia się
kopie wszystkich dokumentów materiału dowodowego przekazywanych do sądu;
5) art. 517ea Kodeksu postępowania karnego stosuje się odpowiednio; świadków i biegłych można
także przesłuchać przy zastosowaniu art. 177 § 1a Kodeksu postępowania karnego;
6) w razie zarządzenia przerwy w rozprawie lub zmiany trybu postępowania w dalszym postępowaniu
nie stosuje się w stosunku do obwinionego sposobu uczestniczenia w czynnościach sądowych
przewidzianego w art. 91 § 2a; termin rozpoznania sprawy przed sądem należy tak ustalić, aby
umożliwić osobiste uczestniczenie w niej obwinionego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót