Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
siwy1972 napisał:
O jaki automat chodzi?Pamietam ze fotoradar zdjecie mi zrobił.Czyzby był zepsuty?

Zdjęcia z fotoradaru są ściągane na automat do wysyłania powiadomień, czyli komputer z drukarką i zapewne osobą do wkładania tego do kopert (choć są też takie urządzenia). Jak się wkłada do kopert kilkaset listów to się nie patrzy co w nich jest więc dlatego piszę, że to automat bo brak człowieka, który by zweryfikował czy nie ma jakiejś bzdury.

Witam.
W ostatni weekend SM zrobiła mi zdjęcie, po tym jak błysnęło mi po oczach zatrzymałem się kawałek dalej i cofnąłem się w celu zapytania Pana Strażnika, czy posiada świadectwo legalizacji fotoradaru - odpowiedział, że on nie ma, że dostane na komendzie w poniedziałek... na jego kompie widziałem zdjęcie samochodu, ale wyraźna była tylko tablica, twarzy nie było widać.
Dzisiaj dostałem list, którego treść wklejam poniżej. Moje wykroczenie było i z tym się zgadzam, ale treść tego wezwania mnie nie przekonuje. Żadnych konkretów, nawet nie napisali, że wzywają mnie, bo jestem właścicielem pojazdu (w rzeczywistości jest dwóch, ja jako główny + współwłaściciel), nie ma też dokładnego miejsca wykroczenia (ta ulica ma ok. 10 km i kilka miejsc w których lubią stać), ani czy było to przez mobilny, czy stały fotoradar. Nie ma też słowa o legalizacji fotoradaru, ani nawet o zdjęciu.

Jak mam na to patrzeć? To jest jedyna kartka jaką otrzymałem.

http://img256.imageshack.us/img256/6135/skanowanie0001as.jpg

bzg napisał:
zatrzymałem się kawałek dalej i cofnąłem się w celu zapytania Pana Strażnika, czy posiada świadectwo legalizacji fotoradaru - odpowiedział ...

A nie zapytałeś przypadkiem, czy ma odpowiednie badania lekarskie?

Dla JTB
USTAWA z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym1)
Rozdział 9 Inspekcja Transportu Drogowego
Art. 73.1. W toku kontroli inspektor może:
4) przesłuchiwać świadków i zasięgać opinii biegłych;
*****czyli nie w toku kontroli nie może *******
****Aby zaistniała kontola musi spełnić poniższe warunki********
Art. 70.
1. Czynności kontrolnych inspektor dokonuje po okazaniu legitymacji służbowej oraz doręczeniu upoważnienia do przeprowadzenia kontroli.
1b. Upoważnienie, o którym mowa w ust. 1, zawiera co najmniej:
1) wskazanie podstawy prawnej;
4) imię i nazwisko inspektora upoważnionego do przeprowadzenia kontroli oraz numer jego legitymacji służbowej;
5) firmę przedsiębiorcy objętego kontrolą;
7) wskazanie daty rozpoczęcia i przewidywany termin zakończenia kontroli;
9) pouczenie o prawach i obowiązkach kontrolowanego przedsiębiorcy.

****kontrola moze tylko dotyczyc osoby prawnej przedsiebiorcy. NIe moga wezwac sobie Kowalskiego do Warszawy tak sobie na przesłuchanie.

Witam mam taka sytuacje iz ostatnio fotoradar ustawiony przez SM zrobil mi fotke od przodu... jadac ulica widzialem znak fotoradar na odległosci 100metrow zas fotoradar stal o 150 metrow dalej i nie widzac go wpadłem prosto w niego i zrobil mi fotke... dostalem zawiadomienie abym sie stawil na posterunek SM w sprawie wyjasnienia sprawy... udałem sie tam i z gory zostałem obwiniony za przekroczenie nie pytajac sie nawet kto prowadzil straznik wiejski chcial mi wlepic mandat oczywiscie wiem ze na zdjeciu to ja ale co tam dokladnie nie widac... rejesrtacja jest niewidoczna na aucie bo jest efekt polaryzacji i wiem ze nie moga przerabiac efektu polaryzacji a jedynie rozjasniac lub sciemniac a rejestracja widoczna jest dopiero po przeróbce... odmowilem przyjecia mandatu stwierdzajac ze fotoradar stal w niedozwolonym miejscu i nie przyznalem sie do wykroczenia co dalej z tym robic jaka linie obrony przybrac w sadzie??

thomas83pl napisał:
odmowilem przyjecia mandatu stwierdzajac ze fotoradar stal w niedozwolonym miejscu i nie przyznalem sie do wykroczenia co dalej z tym robic jaka linie obrony przybrac w sadzie??

A myślałem, że dziś już nic mnie nie rozbawi. Powodzenia w sądzie.

a co w tym niby smiesznego skoro rejestracja jest niewidoczna na oryginalnym zdjeciu to jest niewazna... po drugie odcinek 100metrow to jest 100metrow a nie 250 tak czy nie??

a poza tym z tego co wiem moze sie myle ale nie sadze to dowod wykroczenia jest wazny tylko i wyłacznie na oryginalnym nosniku zas zgrany na komputer SM moze ulec retuszowi przerobce itd i w zwiazku z tym taka fotka jest do wywalenia... a ktore zdjecie oni przetrzymuja na oryginalnym nosniku?? zadne i otoz to!!! a zrobic zdjecie samochodu doklejajac jakas tam rejestracje to byle fotoshop moze zrobic... ORGINAŁ TO ORGINAŁ Panowie i Panie

a poza tym z tego co wiem moze sie myle ale nie sadze to dowod wykroczenia jest wazny tylko i wyłacznie na oryginalnym nosniku zas zgrany na komputer SM moze ulec retuszowi przerobce itd i w zwiazku z tym taka fotka jest do wywalenia

Tak? A skąd to niby wiesz?

ORGINAŁ TO ORGINAŁ

A co to jest "orginał"?

a oryginał cwaniaczku to zdjecie przechowywane na twardym dysku badz kliszy montowanym w "fotoradarze"

tylko taka forma zdjecia moze byc dowodem w sprawie a reszte "kopi" mozna podwazyc...

a oryginał cwaniaczku to zdjecie przechowywane na twardym dysku badz kliszy montowanym w "fotoradarze"
Czyli masz na myśli oryginał, a nie "orginał"...

Co zmienia faktu, że nie ma takiego wymogu. Oznaczałoby to, że w sprawie każdego kierowcy do sądu należałoby dostarczać twardy dysk. To zdecydowanie podniosłoby wysokość kosztów sądowych dla osoby ukaranej grzywną...

tylko taka forma zdjecia moze byc dowodem w sprawie a reszte "kopi" mozna podwazyc...

Podważaj...

KronX napisał:
:D Już drugi raz dziś ...
jak ci tak wesoło to wracaj na studia bo widze ze jeszcze mało wiesz o prawie... koniec tematu bayo
a tak miedzy nami to bardzo mało osob o tym wie jak widac dlatego SM nie kupuje nowych dysków do fotoradarow bo w zyciu by im sie to nie opłaciło i tak nas okradaja na "kopiach" zdjec... a oczyszczony dysk znów ląduje w puszce!!!

thomas83pl napisał:
co dalej z tym robic jaka linie obrony przybrac w sadzie??

Skoro więc masz gotową linie obrony: fotoradar w niedozwolonym miejscu, kopie zdjęć, które będziesz podważał i do tego tak dobrze znasz się na prawie, to skąd to pytanie?

thomas83pl napisał:
jak ci tak wesoło to wracaj na studia bo widze ze jeszcze mało wiesz o prawie...

... z każdym dniem coraz więcej. Z pewnością jednak nie Ty będziesz źródłem tej wiedzy.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
no to zgódź sie na przyjecie mandatu 0 zł !!!
koniecznie sie zgódź... zobaczymy, co bedzie dalej :D

KronX napisał:
Skoro więc masz gotową linie obrony: fotoradar w niedozwolonym miejscu, kopie zdjęć, które będziesz podważał i do tego tak dobrze znasz się na prawie, to skąd to pytanie?

... z każdym dniem coraz więcej. Z pewnością jednak nie Ty będziesz źródłem tej wiedzy.

pytanie jest zwiazane z tym iz moze ktos ma lepsze pomysły... a Ty skoro nie masz zamiaru normalnie odpowiadac to prosze o milczenie oczywiscie bez obrazy bo nie oto tu chodzi...

mattyah napisał:
no to zgódź sie na przyjecie mandatu 0 zł !!!
koniecznie sie zgódź... zobaczymy, co bedzie dalej :D

Zgodziłem sie i wysłałem meilem skany do SM.
Tez jestem ciekaw

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót