Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeżeli stan faktyczny jest taki, że to on prowadził a nie osoba dla niego najbliższa....ja tak to rozumiem.

Pamiętam sytuację gdzie policjanci na miejscu zdarzenia drogowego rozpytywali sprawcę tego zdarzenia. Ponieważ w późniejszej fazie postępowania odmawiał on składania wyjaśnień przesłuchano policjantów, którzy cytowali słowa sprawcy z miejsca zdarzenia, oczywiście na jego niekorzyść. Sąd uznał, że zeznania te nie mogą zostać wykorzystane p-ko oskarżonemu (mam nawet gdzieś ten wyrok).

W przeciwnym wypadku kłóciłoby się to z podstawową zasadą określoną w art.74par.1kpk.

... na szczęście, to nie mój problem 8) ale zawsze może człowieka trafić :( (odpukać)
... kiedyś jechałem 71 i okazało się, że obowiązuje 40 :what:

... często jeżdżę do Wrocławia boczną drogą, w pewnym miejscu stoi znak 40 obowiązujący na kilku kilometrach prostej, szerokiej drogi przez pola, ale tam mnie nigdy nie złapali :lol:

Przy obecnych pogodach tablica przednia jest tak zaśnieżona, lub przy długiej jeździe zachlapana błotem, że numery są....chociaż nie bo to już głupia podpowiedź. :wink:

[cytat="Adam33"]Przy obecnych pogodach tablica przednia jest tak zaśnieżona, lub przy długiej jeździe zachlapana błotem, że numery są....chociaż nie bo to już głupia podpowiedź. :wink:[/cytat] :ok:

... kiedyś mi przednią tablicę urwało i jeździłem bez :wink: pewnie mandat byłby niższy :?: zważywszy, że mógłbym sie tłumaczyć, że to wałaśnie przed chwilą :wink:

Miałem tego nie pisać ale moja przednia tablica urwała się dwa tygodnie temu podczas parkowania....mam ją w bagażniku bo nie mam garażu a jest zbyt zimno aby ją zamontować. Na szczęście mandatu nie płaciłem bo i kontroli nie miałem :wink:
Ale musze ją jak najszybciej zamontować.

Spojrzałem wstecz i widzę, że ten temat staje się ostatnio bardzo popularny (fotoradar) :wink:
Wydaje sie, że kilka firm kręci tu niezłe lody :lol: to lepsze chyba nawet niż "automaty o niskich wygranych" :lol: bo jak przeczytałem, ktoś zainkasował 7,5 mln za jedno takie urzadzenie, ale chyba lepszy jest "udział w zyskach" :?:

[cytat="Rumpelstiltskin"] ale chyba lepszy jest "udział w zyskach" :?:[/cytat]

Chyba tak, w opisanej wcześniej "inicjatywie społecznej", pojawiły się nazwiska "dobroczyńców", "zacnych" biznesmenów" ... 8)

Aby tak zadziałała polska złośliwość i przekorność....nie dam zarobić!- nie będę przekraczał prędkości!...tak na przekór.

..."złosliwość i przekora" przegra z "ułańską fantazją " :wink:

... słyszałem (z dobrze poinformowanych źródeł), że fotoradary rejestrują przekroczenia powyżej 30 Km/h, bo się "zapychają" (nadmiarem zdjęć), a "organy" nie są w stanie tego przerobić :lol:

Czas od chwili zrobienia zdjęcia z Fotoradaru

Witam. Czy istnieje jakiś określony czas wysłania zdjęcia zrobionego fotoradarem do "sprawcy" wykroczenia?

W ciągu 30 dni od ujawnienia wykroczenia można takiego obwinionego ukarać grzywną mandatem za czyn utrwalony przez fotoradar. Po tym terminie można tylko wnieść sprawę do sądu grodzkiego. Przedawnienie czynu następuje w terminie 1 roku od popełnienia czynu, a po wniesieniu wniosku o ukaranie po upływie kolejnego 1 roku.

jejku, ale uczona dyskusja na poletku uprawnianym przeze mnie :-) normalnie super jest :-) przez katar tylko zbadałem czy nie ma naruszen regulaminu. Nie ma, a zatem moja pieczątka legalizacyjna jest przybita. W każdym razie fotoradary to wdzięczny temat. Ja bym jeszcze dorzucił, że mozna manipulować "ujawnieniem" takiego wykorczenia. Po 30 dniach można iść tylko do sądu, co skutkuje kosztami postępowania.

Odp: fotoradary i Straz Miejska.

Termin 30 dni należy liczyć od gdy uprawniony organ "stwierdzi popełnienie wykroczenia" (art. 97. p. 1 pkt. 2 KPOW), a nie od dnia dopuszczenia się go. W momencie stwierdzenia popełnienia wykroczenia podejmuje się czynności wyjaśniające (art. 54 p. 1 KPOW), które należałoby zakończyć w miarę możliwości w przeciągu miesiąca. W czasie tym można zwrócić się do prowadzącego czynności wyjaśniające o wydanie postanowienia o odstąpienie od sporządzenia wniosku o ukaranie (art. 32 p. 3 KPOW), a jako przyczynę podać zastosowanie pouczenia jako środka oddziaływania wychowawczego (art. 41 KW). I w ten oto sposób dochodzimy do miejsca, gdzie wszystko jest zależne od decyzji człowieka :)

jak kierowca jest nie do rozpoznania to najlepiej powiedziec ze pozyczylo sie samochod koledze Alezcie Biedebil z Maroka :lol: Adres niznany albo jakis wymyslic :ok:

Odp: fotoradary i Straz Miejska.

podobnie jak kolezanka z wlkp - ja rowniez po prawie 3 miesiacach otrzymalem mandat od strazy miejskiej za przekroczenie predkosci - po tych postach nie wiele wiem wiecej - wiem ze maja uprawnienia do wystawiania - pytanie czy lub w jaki sposob mozna unikac zaplaty za mandat wystawiony po tak dlugim okresie czasu - czy mam nie przyjmowac mandatu czy od razu napisac pismo z podstawa prawna odnosnie przekroczenia terminu ???? jakie sa procedury dziekuje za wszystkie odpowiedzi z goy ~;P

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót