Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
_papa_ napisał:
Witam!
A jak zainteresowanie wiedzą FR z żalna stoi w krzakach zamaskowany siatką.
Nieprawda, Żalno to teraz wzór do naśladowania. Przy wjeździe do wioski stoją znaki ostrzegawcze "uwaga fotoradar" i gdy strażnicy ze swoją przenośną multanovą znikają to zasłaniają znaki czarną folią ! Tak trzymać !

stom napisał:
Nieprawda, Żalno to teraz wzór do naśladowania
A co mieli już dość przegranych spraw w sądzie? ;) To i tak dużo nie zmienia, bo cały czas chowają FR po różnych samochodach i traktują jak maszynkę do zarabiania pieniędzy, a z takim zachowaniem trzeba walczyć!!!

Nie wiem czego mieli dość ale teraz fotoradar nie jest schowany, stoi sobie na trójnogu, jak jest wystawiony to są odsłonięte znaki, jak go nie ma to znaki są zasłonięte. Chciałbym żeby tak było wszędzie.

Witam
23 marca 2011 dostałem wezwanie ze zdjęciem od SG z dnia 21kwietnia 2010 do zapłaty mandatu za przekroczenie prędkości o 22km/h, lub wskazania sprawcy wykroczenia. Zdjęcie jest od tyłu i kierowcy nie widać a ja nie mam zielonego pojęcia kto pojazd wtedy prowadził. Oświadczenie i ponaglenie nie odpowiedziałem gdyż nie maiłem i w dodatku dość późno się o całej sprawie dowiedziałem bo pocztę odebrał kto inny zapomniał mnie poinformować i tak wyszło. Wczoraj dostałem wyrok nakazowy z Sądu Rejonowego za popełnione wykroczenie na .
I teraz pytania.
1.SM może wezwać właściciela do wskazania sprawcy, ale czy może za nie wskazanie skierować wniosek o ukaranie do sądu???
2. Jeżeli nie udzieliłem żadnych informacji o kierującym (bo auto prowadzić mógł prawie każdy z mojej rodziny) to czy SG ma przymiot oskarżyciela??? I czy ma prawo kierować wniosek o ukaranie za wykroczenie jeżeli nie ma wskazanego sprawcy?
3. Czy jeśli w odwołaniu od wyroku napiszę, że nie potrafię wskazać sprawcy wykroczenia, gdyż nie prowadzę ewidencji użytkowania pojazdu to jest szansa na uchylenie wyroku??
Z góry dzięki za pomoc ;)

Jeżeli nie mogą dojść kto prowadził to płaci zawsze właściciel auta (bez punktów). Koniec kropka.

Bzdura! Trzeba podać kogoś kogo nie mogą sprawdzić! Pomyśl!

lorence napisał:
Jeżeli nie mogą dojść kto prowadził to płaci zawsze właściciel auta (bez punktów).
a gdzie tak jest w przepisach napisane, bo nie mogę znaleźć?!

właściciel auta płaci gdy nie ujawni innego użytkownika lub sam się przyzna.

cheshire napisał:
właściciel auta płaci gdy nie ujawni innego użytkownika lub sam się przyzna.

A co to ma związek z tym co napisałem wcześniej? Ja się odniosłem do:
lorence napisał:
Jeżeli nie mogą dojść kto prowadził.

Na szczęście w Polsce (jeszcze) od tak sobie za domysły nie mogą karać, a że karzą i ludzie się na to zgadzają to rozmowa na inny temat.....

Witam

Sprawa podobna jak kolegi papa też jechałem w Kęsowie i przyszła do mnie fotka od tyłu, jechałem motocyklem jaka jest szansa na wygranie tej sprawy. Tłumaczenie że nie pamiętam takiej sytoacji lub tym podobne uchroni mnie przed od opowiedzialności i ujdzie mi to na sucho. Jaką linię obrony najlepiej przyjąć

Proszę o radę

Witam

Sprawa jakich tu wiele. Dostałem dzisiaj fotkę z SM 82/50 km/h zrobiona 23.05.2011 z FR przenośnego ustawionego wewnątrz auta. Autem kierowała moja żona natomiast ja siedziałem z boku. Zdjęcie robione w dzień, nr. rejestracyjny widoczny natomiast twarz kierowcy bardzo słabo, jedynie zarys twarzy. Mandat jaki chcą wlepić to 300zł (czyli ten z górnej półki) i 6pkt. karnych. Czy jest jakaś szansa żeby uniknąć mandatu albo chociaż pkt-ów? Czy muszę wskazywać kierowcę jeżeli zdjęcie jest mało czytelne? Czy wyszło już rozporządzenie w sprawie używania fotoradarów przez SM?

otrzymalem wezwanie ze SM Bobolice o wskazanie sprawcy wykroczenia polegajacym na przekroczeniu prędkości , wypełnilem druk przypadek 1 i 2 , pod przypadkiem gdzie kierujący się przyznaje wpisałem imie i nazwisko kierującego kierowcy w miejscu podpis, a że kierowcy nie było a chciałem wysłac to szybko wypełniłem przypadek wskazujący przez właściciela pojazdu na osobę ktora kierowala, mandat otrzymal kiertowca ktory był w tym czasie na L4, źle wytypowałem kierowcę, wysłałem pismo z przprosinami i wskazaniem wlaściwego kierowcy, ale SM stwierdziła ze podrobiłem podpis kierowcy w przypadku przyznania się kierujacego do winy, tłumacze ze nie skresliłem tego przypadku przed wysłaniem, całość wypełniona jednym charakterem pisma i jednym długopisem , gdzie tu fałszerstwo , zwykła pomyłka, chcą skierowac sprawe o fałszerstwo podpisu do prokuratury i zamknąć mnie na 5 lat !!!!:?:

Witam,

Mam małe pytanie a nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi w poprzednich postach. A mianowicie wszystko zaczyna się od otrzymania fotki(od tyłu).

Nie wiedząc że istnieje takie forum, wymyśliłem sobie że jako użytkowników samochodu wskaże 2 osoby, żeby sprawdzić jaką dostanę odpowiedź od SG Kobylnica. Tak więc napisałem e-maila że nie jestem wstanie wskazać kto kierował samochodem, ale zważywszy na obowiązek jak na mnie ciąży jako użytkowników wskazuje osobę nr1 i nr2.

Po około 5 dniach dostałem odpowiedz na e-maila że moja sprawie zostaną poczynione odpowiednie kroki i dostanę odpowiedz listem poleconym.

Po kolejnych 5 dniach otrzymałem list a w nim notatka urzędowa że na podst. art. 54 par. 7 kpow odstąpiono od przesłuchania mnie jako osoby podejrzanej i że w w związku z tym przedstawiają mnie opis czynu o jaki mogę być obwiniony tj. o to że odmówiłem udzieliłem odpowiedzi na żądanie upr. organu komu użyczyłem samochód na podstawie art. 96 par 3 kw.

Na drugiej kartce mam do wypełnienia oświadczenie, o moim adresie doręczeń oraz o danych osobowopoznawczych osoby podejrzanej o popełnienie wykroczenia, oraz możliwość złożenia wyjaśnień.

Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie. Pozdrawiam

ude napisał:
otrzymalem wezwanie ze SM Bobolice o wskazanie sprawcy wykroczenia ... i zamknąć mnie na 5 lat !!!!:?:
Jak za donoszenie na bliźniego to i tak mało, powinieneś się cieszyć

Witam, czy ktoś wie jak wygląda na dzień dzisiejszy dokładnie sytuacja z FR używanymi przez SM? otóż otrzymałem 2 zdjęcia zrobione w odstępie ok 2:30min a radary były ustawione w odległości ok 5km od siebie, nie przypominam sobie żebym sobie żebym tak jeździł.... czyli gazowanie i hamowanie :)
Początek listu zaczyna się od:

Działając na podstawie art. 78 ust. 4 i 5, art 129b ust 3 pkt 2, 6 i 7 ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (tj. Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz 908 ze zm), art. 23 ust. 1 pkt 2 i 4 ustawy z dnia 1997......art 10a, art. 11 pkt 2 oraz art 12 pkt 4 i 5 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 o strazach gminnych (Dz.U. z 1997 r Nr 123, poz. 779 ze zm.)

Jak się ma to zmian które były wprowadzone w 2010?

Szary Fotoradar

Witam dziś zawitała do mnie policja wraz ze zdjęciem z fotoradaru. Chciałbym wiedzieć jak to jest z oznaczeniem fotoradaru z tego co mi wiadomo fotoradar powinien być oznaczony odblaskowa folia. Mandat jest w terenie zabudowanym, fotoradar jest taki jak większość czyli cały szary a tablica informacyjna jest chyba w granicy kilometra. Nie było mnie w domu i mam dostać wezwanie podobno pod koniec miesiąca.

W dniu 17 czerwca 2011 straż miejska dostarczyła mi do domu list od straży miejskiej z innego miasta.W środku wezwanie do straży w sprawie wyjaśnień i podania informacji odnośnie wykroczenia.Dołączony jest "dowód" zdjęcie zrobione fotoradarem-i tu zdębiałem-dnia 10/11/2010 o godz.19,28 czyli w nocy.Tablica jest mało czytelna z powodu jakiś odblasków i jedna z cyfr równie dobrze jest zerem,szóstką lub ósemką. Zdjęcie kierowcy-o ile to coś można nazwać zdjęciem jest komletną tandetą przedstawiającą zarys głowy bez oczu ust.Samochód nie jest mój.Jeżdżę różnymi autami,głównie służbowymi i samochodami ludzi dla których pracuję.Zdarzenie miało miejsce 7 miesięcy temu i nie pamiętam czy akurat w tym dniu jeździłem tym lub innym autem.Myślę,że straż próbowała znaleźć właściciela i ten napewno podał moje dane.
Czy mogą mnie ukarać mandatem po takim długim czasie?Czy dowody mogą być na zasadzie domysłów?Mam tam się zjawić czy to olać:(Proszę o radę.

Do wz zakrobaj - mam taką samą sytuację jak Ty - też straż parafialna z Kobylnicy - są strasznie upierdliwi :-x:-x.
Znalazłem coś takiego: Straż miejska ma nowe uprawnienia. Za co może ukarać kierowcę? | regiomoto.pl

Dlatego wysłałem im to mail-em z dopiskiem, że uważam sprawę za zamkniętą:winko: - a pisemko, w którym chcą moje dane, notatkę , pouczenie o prawach itd po prostu olałem :evil:

czekam co będzie dalej.

Może ktoś obeznany lepiej z pPrawem niż ja to zweryfikuje - gdyż ponieważ spotkałem się z całkiem odmienną interpretacją zapisu w znowelizowanym kodeksie drogowym.

Pozdrawiam i z góry dziękuję: samp00.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witajcie, mam ogromną prośbę, w grudniu otrzymałam zdjęcie z fotoradaru SM z prośbąo wskazanie sprawcy+oświadczenie itd, ok sprawca wskazany, po pół roku otrzymalam pismo ze po rozprawie muszę zapłącić mandat + koszty, tylko pytanie, gdzi ei komu mmam to zapłacić ? czy normalnie mandat do SM a koszty sądowe gdzie? z góry dzięki za pomoc

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót