Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W załączonym oświadczeniu mam w przypadku I :100 zł i dwa punkty-artykuł 92a KW,w przypadku III kiedy nie podam kto kierował samochodem - artykuł 96 par.3 i też 100 zł.Jak wypełnię III wariant i poddam się karze z 96 par 3 to nie będą mnie karać za przekroczenie prędkości czyli 92a KW?Czyli można nie podawać kto kierował samochodem lub w celu nie naliczenia punktów karnych?

witam!! panowie i panie proszę o troszkę paragrafów i aktów prawnych! koresponduję ze strażą miejską od 2 miesięcy gdy to wracałem z kolegami z Kołobrzegu 12czerwca mój samochód załapał fotkę z tyłu! przyszło wszystko zdjęcie homologacja i 3 warianty do wyboru! wskazałem kierującego kolegę z zagranicy dokładnie z Francji który wyjechał mając 12 lat teraz ma 34 nie znałem adresu tylko imię i nazwisko miasto i państwo ! dzisiaj mi przysłali mandat na 100zł na moje nazwisko dzwoniłem do nich - powiedzieli że jestem odpowiedzialny za samochód a samo imię i nazwisko to za mało pesel chcieli a skąd ja mam niby znać pesel kolegi którego widzę raz na rok i który jest już obywatelem innego kraju???? nie zamierzam się poddać nie chodzi o 100pln lecz o zasady jakim prawem mandat mam ja płacić! za nie wskazanie jest więcej chyba 300 z jakiej racji 100 i bez punktów????????????! pozdrawiam wszystkich! i z góry dziękuję za odp.!
ps.(co mam im odpisać i jakimi aktami się podeprzeć)
:)

Ostatnia edycja:
recha napisał:
witam!!
ps.(co mam im odpisać i jakimi aktami się podeprzeć)
:)

Nic innego ci nie pozostaje -
jak
- odesłać im mandat i napisać, ze odmawiasz jego przyjęcia
no a wtedy do sądu to trafi
i tam już możesz walczyć dalej.

Cześć,

jestem świeżo po umorzeniu "fotki z tyłu". Wskazówka: dominuje pogląd, że wykroczenie polegające na niewskazaniu kto kierował popełnić można tylko umyślnie, dlatego odpuścili gdy oświadczyłem, że zmieniałem się za kierownicą z żoną.

:beer:

Teraz czekam co będzie ze zdjęciem "z przodu" wykonanym kilka dni przed wejściem rozporządzenia ministra dot. oznakowania fotoradarów. Nie przyjąłem mandatu, jestem gotów spotkać się w sądzie z tymi darmozjadami.

Marek

maaaarek@gazeta.pl

regand napisał:
Zadzwon do kolegi i popros o adres.

adrs kolegi zdobyłem od jego ciotki!!!! co mam teraz odpisać straży!! proszę o jakieś numerki paragrafów lub cytaty z książek prawniczych! muszę jakoś umotywować pismo żeby się odczepili raz na zawsze!!! o domniemanej winie braku dowodów na moje nazwisko i wywiązaniu się ze wskazania kierującego itp.!!! pozdrawiam i dziękuję!!!
czy mandat może być nałożony na właściciela czy musi być na kierującego???? (proszę o cytat z odpowiedniego paragrafu) dziękuję

Ostatnia edycja:
recha napisał:
czy mandat może być nałożony na właściciela czy musi być na kierującego???? (proszę o cytat z odpowiedniego paragrafu) dziękuję

Karze podlega ten, kto dokonał czynu zabronionego. Za przekroczenie prędkości odpowiada kierujący pojazdem, którym nie koniecznie musi być właściciel.

camander napisał:
Karze podlega ten, kto dokonał czynu zabronionego. Za przekroczenie prędkości odpowiada kierujący pojazdem, którym nie koniecznie musi być właściciel.

a może to kolega poprzeć art.???? ustęp???? konkretnym numerem paragrafu!!!! dziękuję!!!

Kilka postów wyżej opisałem mój przypadek gdzie sprawcą wykroczenia (przekroczenie prędkości o 16 km) był mój kolega obywatel Chorwacji .Niestety nikt z szanownych forumowiczów nie był w stanie odpowiedzieć mi na pytanie .
A sprawa rozwiązała się sama ;)
Zadzwoniłem do strażników z pytaniem co mam wpisać w miejsce nr.pesel bo mój kolega nie posiada takowego i w jakiej walucie kolega ma zapłacić mandat .Pierwszy z moich rozmówców nie miał bladego pojęcia co mam tam wpisać ,drugi sugerował wzięcie winy na siebie ,bo oni nie za bardzo mają możliwości ściągnięcia z niego mandatu,Nie mam zamiaru w jaki kolwiek sposób ułatwiać im pracy i powiedziałem że dopełniłem obowiązku wskazania sprawcy wykroczenia a że oni mają problem to wali mnie to. W końcu zaproponowano mi zapłacenie 50 zł bez punktów .Nie wiem jak to wygląda z obywatelami EU ale z obywatelami z poza uni mają spory problem.

Witam, krótka piłka.
Uczeń, nie pracujący, fotoradar pstryknął 87km/h na 50 km/h.
Straż Wiejska oczywiście dała wyższy pułap 300zł. Walczyć o obniżenie do 200zł? Jakimi argumentami do nich przemówić?
Ps. samochód ojca.

Przepraszam, źle dobrałem słowa ;)
Drugie pytanie, jakie tłumaczenie będzie najlepsze?
Śpieszyłem się gdzieś tam? Odwoziłem kogoś na PKSy i się śpieszyłem?
Wiadomo że każdy Strażnik jest inny, no ale może są jakieś sprawdzone argumentacje?

Ostatnia edycja:
Piotrroger
Odpuść sobie chyba że skamlanie o litość przed strażnikami to dla Ciebie nie problem.

wodnikszuwarek napisał:
Piotrroger
Odpuść sobie chyba że skamlanie o litość przed strażnikami to dla Ciebie nie problem.

Nie dramatyzujmy... moja żona zwykle mówi policji, czy SM: mój mąż mnie zabije! i ze trzy razy dzięki temu skończyło się na pouczeniu :D

W tym wypadku może być: mama mnie zabije ;)

moja żona zwykle mówi policji, czy SM:
Nie stawiaj w jednym szeregu Policji i straży miejskiej .
Policja to służba sm to darmozjady opłacane z naszych podków

wodnikszuwarek

A policja to niby jak jest opłacana? Ma własny biznes czy jak? ;-) SM i SG są finansowane przez samorządy, czyli tylko z podatków mieszkańców danego regionu, na policję to się wszyscy zrzucamy.

mam kilka podstawowych pytan, prosze o wyrozumialosc :)

- czy aktualnie kazde umiejscowienie fotoradaru stacjonarnego czy tez nawet przenosnego fotoradaru na trojnogu musi byc poprzedzone znakiem "kontrola predkosci fotoradar" D-51 ?
nawet przez StrazMiejska w terenie zabudowanym ?

- czy aktualnie fotoradary niepomalowane na zolto (jak to wskazuje ustawa) moga legalnie robic zdjecia ?

chodzi mi o zdjecia zrobione juz po wejsciu nowych przepisow

Odpowiedz dla hiacynto:
-Tak
_Tak-mają na przemalowanie trzy lata(Dz.U 133 poz.770)oczywiście 2011 rok.

8OPN napisał:
Odpowiedz dla hiacynto:
-Tak
_Tak-mają na przemalowanie trzy lata(Dz.U 133 poz.770)oczywiście 2011 rok.

dziekuje za odpowiedzi, zatem teoretycznie, aktualnie dostac mandat z fotoradaru stacjonarnego to troche frajerstwo.. choc tak naprawde w jaki sposob bym mogl udowodnic w sadzie strazy miejskiej, ze nie ustawili znaku? moje slowo przeciw ich slowu, obywatel nie ma szans..

jeszcze jedno pytanie, czy sa jakies statystyki nt. tego czy aktualnie sa jakies stacjonarne fotoradary (w puszce na mascie) przed ktorymi nie ma znaku D-51 ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót