Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mar3m zastosowałem ten wybieg na długo nim Ty go opisałeś.Potwierdzam działa w 100%.Nie miałem i nie najmniejszych wyrzutów sumienia ze podałem nie prawdę. Działanie tych nie douczonych darmozjadów jest ukierunkowanie na robienie kasy a nie na poprawę bezpieczeństwa na drogach .Ja nie pozwolę się w majestacie prawa bezkarnie okradać tym następcom ormowców .Jestem świadom tego ze to forum prawne i wszelkie porady tu udzielane powinny być zgodne z prawem ale czy mamy pozwolić by straż wiejska naginając prawo okradała nas ?Czym innym jest karanie za przekroczenie prędkości o kilkadziesiąt kilometrów a karanie za przekroczenie o parę kilometrów ,a głównie na takich kierowcach bazowali darmozjady ze sm.

Wyłącznie sugerowałem jak odpisać a nie jak zeznawać. A to różnica zasadnicza Oczywiście zeznawać trzeba prawdę.
pzdr
mar3m

Witam wszystkich,
dostałem zdjęcie z fotoradaru zrobione pod kątem ok. 45° - tył lewy bok.
W homologacji dla fotoradaru Multanova 6F jest wyraźnie napisane że pomiar prędkości ma się odbywać pod kątem 22° do kierunku ruchu pojazdu.
1] Czy ktoś może próbował kwestionować niepoprawność ustawienia fotoradaru?
2] Gdzie można znaleźć program, sposób aby wiarygodnie ocenić kąt pod jakim było zrobione zdjęcie? Czy może potrzebny jest biegły?
Wkurza mnie jak ktoś chce naciągnąć na kasę, na pewno nie przekroczyłem prędkości więcej niż o 10 km/h.

pzdr.

Jak ten kąt obliczyłeś? Wrzuć fotkę.
Pamiętaj, że jeśli kąt był >22° to działało to na Twoją korzyść.

SM Debrzno zrobila mi dwie fotki -26 czerwca czyli przed wejsciem przepisow wykonawczych do noweli ustawy prawo o ruchu drogowym. odpisalem im na jakiej podstawie mierzyli skoro nie mieli przepisow wykonawczych -dzisiaj dostalem pisma z mandatami zaocznymi-wystawione 05.09, wyslane 06.09 -odebrane 09.09-za niewskazanie komu powierzylem pojazd ktory przeroczyl predkosc-na kwote 300 i 500 (czyli 100 za kazdy wiecej)-co z tym dalej zrobic? na zaplacenie ma siedem dni od daty wystawienia czyli do 11.09? mam im odpisac ze odmawiam i ze nie wskazalem bo nie mieli prawa w zwiazku z przekorczeniem tego ujawniac bo nie bylo przepisow wykonawczych czy poczekac na wezwanie z sadu?

Witam
Pytanie odnosnie okresu przejściowego???
Dostałem dwie fotki od tyłu w czerwcu tego roku.
Odpisałem oddzielne oświadczenie że jechałem razem z żoną na wakacje, często sie zmienialiśmy i nie pamiętamy kto prowadził.

Do wczoraj był spokój ale przyszły dwa mandaty zaoczne :
art 96 &3 kw w zw z art 78 ust 4 ustawy PRD - niewskazanie kierujacego
W dniu 2011-08-17 właściciel/użytkownik pojazdu wbrew obowiązkowi nie udzielił odpowiedzi kto w dniu 11-06-2011 kierował pojazdem.

Pytanie brzmi jak się ma data wykroczenia do daty wskazania kierującego??( jedno w okresie przejściowym drugie juz z nowym prawem)
Czy ktoś dostał juz mandat zaoczny bez żadnego pisma.???
Jeśli tak to co najlepiej zrobić:
Napisać jeszcze jedno oświadczenie (tylko jakie??) czy może olać sprawe i czekać????.
Jeśli czekać to co wtedy robi straż: wysyła ponaglenia czy od razu kieruje sprawe do sądu.????

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.

mam ten sam problem-opisane powyzej, ale od razu dostalem za niewskazanie

WPX2 napisał:
tutaj foto:
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting
Wiem, że kąt >22° teoretycznie działa na moją korzyść, ale homologacja mówi o konkretnym kącie a nie o dopuszczalnej odchyłce +/-:

Antena i kamera są w Multanova 6F pod różnymi kątami. Nie sugeruj się więc tym, że wydaje Ci się iż kąt pomiarowy był nieodpowiedni. Z praktyki wiem, że temat jest nie do przewalczenia w sądzie chyba, że w polu widzenia byłyby jakieś obiekty mogące wskazywać na to, że zmierzone mogłoby być coś innego niż Twój pojazd. Tutaj nie widzę nic takiego. Większy kąt zadziałał na Twoją korzyść. Kierunek pomiaru też był odpowiedni - oddalające pojazdy i widać tył Twojego samochodu. Błąd pomiarowy nic Ci nie da bo jest ±3km/h a to te same widełki.

Witam.
Czy ktos tu z obecnych ma jakies wiadomosci o Multanowa 6F?
A konkretnie chodzi o to czy ten fotoradar jest wstanie zrobic foto 2 aut poruszajacch sie w jednym kierunku?
I czy jak są własnie 2 auta poruszajace sie w tym samym kierunku jedno od drugiego oddalone moze o 10m to moge podwazyc taki odczyt i uznac go za niewazny?
To co mi wiadomo to tylko to ze taką mozliosc ma fotoradar Iskra.

Iskra nagrywa sekwencje video. 6F robi jedną fotkę i zwykle mierzy najbliższego. Wklej fotkę z układem pojazdów jaki masz na myśli to da się coś powiedzieć.

witam
jeśli na foto są widoczne dwa samochody to taka fotografia jak i pomiar jest do "wyrzucenia"- wg. ustawy na zdjęciu może się znajdować tylko jeden pojazd-niezależnie od rodzaju użytego urządzenia pomiarowego.

Nie mam pojecia jak można tu umiescic to foto z fotoradaru.

Ostatnia edycja:
basia1981* napisał:
witam
jeśli na foto są widoczne dwa samochody to taka fotografia jak i pomiar jest do "wyrzucenia"- wg. ustawy na zdjęciu może się znajdować tylko jeden pojazd-niezależnie od rodzaju użytego urządzenia pomiarowego.

Bzdura.

kristof62 napisał:
Nie mam pojecia jak można tu umiescic to foto z fotoradaru.

Zrób skan i wrzuć go np. na imageshack.

Ostatnia edycja:
Zdjęcie mam na pulpicie w kompie i ni jak mi nie chce wejsc na to forum.

i czemu bzdura to co napisali na temat tego ze nie wazne jak sa 2 auta na foto?

Bo sama obecność drugiego z aut na zdjęciu nie przesądza o tym, że całość jest do "wyrzucenia".

Krostif,
Brakuje jeszcze nagłówka z danymi o ustawieniu fotoradaru.

basia1981* napisał:
witam
Nie masz racji. Żadne przepisy nie narzucają tego arbitralnie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót