Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Udaja łaskawców "odstępując od przesłuchania". Wg mnie nie mają prawa przesłuchiwać. Wyjaśnienia masz prawo a nie obowiązek złożyc. Masz natomiast obowiązek wskazać komu powierzyłeś pojazd. O ile dobrze pamiętam to był Twój kuzyn z Belgii.
pzdr
mar3m

mar3m napisał:
Udaja łaskawców "odstępując od przesłuchania". Wg mnie nie mają prawa przesłuchiwać. Wyjaśnienia masz prawo a nie obowiązek złożyc. Masz natomiast obowiązek wskazać komu powierzyłeś pojazd. O ile dobrze pamiętam to był Twój kuzyn z Belgii.
pzdr
mar3m

Witam,
tylko ja juz im naspisałem, w Czerwcu 2011 że nie wiem kto użytkował w tym dniu samochód, bo nikt z pracowników nie chce się przyznać. Sam zamieszałem, bo jeszcze nie wiedziałem jak mam to zrobić.

1. W pierwszym liście napisałem, że nie przyjmuję mandatu bo nie było rozporządzenia.
2. Kolejny za miesiąc, że nie wiem kto uzytkował, bo nikt z pracowników nie chce się przyznać.
3. Ostatnio napisałem, aby wezwali mnie na przesłuchanie, bo często jestem w Debrznie ( to prawda tam mam interesy) i chcę skorzystać z takiego prawa.

Sam nie wiem co teraz zrobić, nawet mam takie myśli, że stworzę sobie kolejny dokument ze wskazaniem osoby i powiem ,że to im wysłąłem. Wysłałem do nich kilka korespondencji i powiem że takie wskazanie też było w kopercie.???
Pomocy co mam zrobić?

Do Kontroleo.
Kiedy cyknęli?
Ze stacjonarnego czy przenośnego?
pzdr
mar3m

mar3m napisał:
Do Kontroleo.
Kiedy cyknęli?
Ze stacjonarnego czy przenośnego?
pzdr
mar3m

Powiem tak nie wiem z jakiego To jest miescowość Wierzchowo Dworzec droga krajowa nr 25 za torami ( Gmina Człuchów).
Proszę o pomoc. Mam całą korespondencje z nimi.

Miejscowość nie do bo mogli tam zawieźć przenośny. Chyba od 1 stycznia do 26 czerwca 2011 roku straże wiejskie nie mogły korzystać z urządzeń przenośnych (minister jakichś rozporządzeń nie wydał). Ze stacjonarnych mogli cykać. Gdzieś na forum jest to dokłącnie opisane. Oceń czy fotka jest robiona z ok 3 metrów wysokości (z góry) czy z wysokości ok 1 metra (poziomo).
pzdr
mar3m

mar3m napisał:
pzdr
mar3m

podobno zaczeli juz wypisywac dokumenty do DE. Czy ktos to moze potwierdzic.

mar3m napisał:
Miejscowość nie do bo mogli tam zawieźć przenośny. Chyba od 1 stycznia do 26 czerwca 2011 roku straże wiejskie nie mogły korzystać z urządzeń przenośnych (minister jakichś rozporządzeń nie wydał). Ze stacjonarnych mogli cykać. Gdzieś na forum jest to dokłącnie opisane. Oceń czy fotka jest robiona z ok 3 metrów wysokości (z góry) czy z wysokości ok 1 metra (poziomo).
pzdr
mar3m

chyba jest to stacjonarny radar bo zdjecie jest z saleka i z gory

Jak piszą dokumenty do DE to tak jakby pisali na Berdyczów.
Co takiemu z DE moga zrobić? Tylko nagwizdać! Jedynie skuteczne było by siłowe ściągnięcie poprzeż niemiecki sytem komorniczy ale nie istnieją umowy międzypaństwowe o pomocy prawnej w sprawach wykroczeń. Istnieja takie umowy o pomocy w sprawach przestepstw. Zarejestrowane przez FR przekroczenie predkości nie jest przestepstwem jeno wyroczeniem.

W Holandii słyśzałem że ich policja zleca polskim firmom windykacyjnym dochodzenie holenderskich mandatów w Polsce. Podobno aż 60% ukaranych płaci. Oczywiście taką firmę jak sie do kogoś zgłosi należy wysłać na najbiższe drzewo i zawiadomić policje o próbie wyłudzenia nienależnego w Polsce świadczenia
pzdr
mar3m

Do mar 3m

Jeszce coś bo 3 marca 2011 pstrykneli mi zdjęcie i tam jest mój samochód. Ale w czerwcu 2011 przyslali mi ze mnie pstrykneli tez ale to nie jest mój samochód jakiś łódzkie numery EL i to nie jest moje.
Ja myślę sobie, że jakiś tam strażnik robił coś przy moim mandacie z marca 2011 i chyba robiąc kolejny pomylił się i wysyłąją teraz to do mnie ze mam podać i zapłącić.
Wesoło tam mają w tym Człuchowie.

Zastanawiam się co z tym zrobić czy olać to czy iść do prokuratury zgłośić o wyłudzenie kasy??? Czy czekać na rozprawę w sądzie i tam ich oczernić i rządać przerosiń kasy za dojazdy itd. Ja też chcę im się odwdzięczyć.

A czy między marcem i czerwcem nie sprzedałeś jakiegoś auta?
pzdr
mar3m

mar3m napisał:
A czy między marcem i czerwcem nie sprzedałeś jakiegoś auta?
pzdr
mar3m

NIe ma takiej możliwości żadnego auta nie sprzedałem od 3 lat jeżdzę Mazda mieszkam w Kuj Pom a w łodzi byłem 3 razy w zyciu.
Ja sibie nie żartuję. To jest ich błąd na 1000000%.

Będąc na 100% pewnym że nie jestem włąścicielm tego auta z EL nic bym nie zrobił. Skoro nie jestem właścicielm to nie mamm obowiązku wskazania komu powierzyłem tej pojazd. Nic bym do nich nie pisał. Wlepią i przyśla mandat za niewskazanie. wtedy tylko napisza że go nie przyjmujesz i czekaj co wymyślą. Jak skierują do sądu i przyjdzie nakaz to napisz sprzeciw, ujawnij sądowi że nie jesteś włqaścielem, złóz wniosek o zwrot kosztów zastępstwa procesowego. Najmij sobie jakiegoś papugę. Zrób wsystko by bałagan i głupota ich zabloła jak najmocniej.
No chyba że to forum czytaja w Człuchowie - mieście z najgłupszą obwodnicą w Polsce
pzdr
mar3m
PS Jak pojedziesz na sprawe do Człuchowa to wpadnij na stacje benzynową Canpol (1 km w strone Wałcza na DK 22) i spróbuj rogalików babuni z wiśniami. Palce lizać! Z tego powodu z 3miasta do Szczecina i Berlina jeżdże przez Człuchów a nie przez Słupsk.
p

Witajcie,

W zeszłym miesiącu dostałem od Krokodyli list z informacją ze mój samochód został zarejestrowany przez ich urządzenie, do listu dołączony był druk oświadczenia, z następującymi możliwościami:
1) Przyjmuję winę na siebie, przyznaję się, dostaję mandat i punkty.
2) Wskazuję osobę która kierowała moim samochodem w chwili popełnienia wykroczenia.
3) Nie jestem w stanie wskazać kierującego, płacę mandat, bez punktów.

Jako że mam już sporo punktów, połasiłem się i wybrałem opcję nr 3.

Czy za coś takiego grożą mi jakieś konsekwencje? Słyszałem, ze zdjęcia w większości przypadków są na tyle kiepskie, że nie pozwalają na rozpoznanie twarzy kierującego.

mar3m
Witam,
dzięki za pomoc i tak właśnie zrobię, ale czy czytają to już ich sprawa, nie wieżę, gdyż ci z Człuchowa mogą czytac bo to dotyczy sprawy z Straży z Debrzna ;) I to oni takie babole robią.
Jeżeli chodzi o Canpol to nie lubię tego snobistycznego miesca, całe tłumy ludzi i zawsze naszi klienci mówią że tzeba na obiad do Campolu. Dla mnie to jest kiszka.

Jeżeli chodzi o rogaliki babuni bardzo chętnie spróbuję, pomimo że tam nie jeżdzę.
Specjalnie podjadę i zobaczę.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Witam
dostałem wezwanie od SG Kęsowo. Prędkość 61/50.
Oczywiście napisałem odwołanie bo:

- zgodnie z danymi technicznymi urządzenie dokonuje pomiaru z dokładnością: +/-3km/h dla pojazdów poruszających się do 100km/h

- zgodnie z rozporządzeniem ministra infrastruktury (Dz. U. Nr 133 , poz. 770) rozdział 4, par.7 - pojazd w granicach błędu pomiarowego poruszał się z prędkością, która nie pozwala na zapis za pomocą technik utrwalania obrazów naruszeń polegających na przekroczeniu przez kierujących pojazdami dopuszczalnej prędkości o 10 lub mniej km/h.

Pisemko wysłałem mailem i zastanawiam się czy nie wysłać jeszcze poleconym, bo jak narazie mija tydzień i żadnej odpowiedzi.

Witam.
Dostałem ostatnio fotkę zrobioną z tyłu auta. Miejscowość Bzówki DK nr 1.
Prześledziłem temat fotoradarów i w sumie mam już plan, ale żeby się upewnić to proszę o potwierdzenie, że tak można zrobić.
Otóż: napiszę pismo do komendanta SG Nowe Ostrowy, że żadne z przesłanych mi oświadczeń nie pasuje do mojej sytuacji.
Oświadczenia Nr 1 nie mogę podpisać bo nie jestem pewien czy w danej chwili to ja kierowałem (podróżowałem z żoną która też kierowała przez część trasy) a nie chciał bym składać fałszywych zeznań.
Oświadczenia nr 2 też nie wypełnię ( dane kierującego) bo nie jestem pewien czy w danej chwili kierowałem ja czy żona - a nie chcę jej narażać na nieprzyjemności i karę bez powodu i składać fałszywych zeznań.
Oświadczenia nr 3 też nie mogę podpisać bo pojazdu nie powierzałem nikomu bo jechałem ja z żoną - tylko nie kojarzę kto akurat wtedy kierował.
Oświadczę, że podam dane żony lub przyjmę mandat na siebie jak mi pokarzą KTO KIEROWAŁ?!!
Czy mogę coś takiego zrobić? Dodam, że faktycznie jechałem w tym dniu do Łodzi i jechała ze mną moja żona.
Jakie mogą być dalsze konsekwencje takiego "listu" do komendanta - oczywiście w świetle nowych rozporządzeń o fotoradarach.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam.

Obstawiam Zinio01 że dostanisz mandat za niewskazanie komu powierzyłeś auto.
Art. 78.4 UstPoRD nakłada na właściciela niekwestionowany obowiązek wskazać.
Twoje rozterki nie zdejmują z Ciebie tego obowiązku.
Jedyny powód niewskazania to "pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez
nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec."
pzdr
mar3m

Do Kazika12 Uwierzyłeś władzy że masz tylko 3 możliwości.
To nie prawda. Straznicy wiejscy razem z ITD robią większość z nas w balona. Żerują na powszechnej nieznajomości parawa. Przeciez sa jeszcze poniższe możliwości
4) nic im nie odpisywać.
5) napisać że "że pojazd został użyty wbrew mojej woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógłem zapobiec."
6) napisać że prowadził obcokrajowiec
7) napisać że prowadziła osoba posiadająca immunitet
8) napisać że dane kierowcy objete są tajemnicą państwowa i mogą byc ujawnione osobom posiadający stosowne dopuszczenie od ABW.
Zauważ ża w przesłąnum Ci fomularzu żądaja podania kilkunastu danych wskazywanej przez Ciebie osoby. Przeczytaj sobie poniższe zdanie czyli CAŁY Art 78.4 Kodeksu drogowego cytuje --------------
A78.4. Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym
czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez
nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.
koniec cytatu-------------
Odpowiedz sobie na pytanie czy masz obowiązek podac im adres, pesel albo nr prawa jazdy osoby która wskażesz.
Zastanów sie tez czy masz obowiązek napisać im prawde. Gdyby tak było to w tym formularzu powinno byc pouczenie o konsekwencji podania nieprawdy. Ide o zakład że takiegio pouczenia tam nie ma. Zycze Ci owocnych przemysle.
pzdr
mar3m

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót