witam wszystkich
jestem tu nowy
wczoraj moja mama dostała zdj z FR straży wiejskiej
mimo, że przekroczenie jest nieduże - 67/50 to nie chcą anulować
przysłali:
- zdj - na zdj 2 auta w przeciwnych kierunkach na tej samej wysokości, dodatkowo znaczek, że namierzane było auto zbliżające się - czyli mojej mamy, twarz widoczna (ja rozpoznaję osobę);
- legalizację
- oświadczenie z 3 przypadkami

- pouczenie
- wezwanie do wskazania kierującego lub użytkownika pojazdu
w razie czego moge wkleić zdjęcia dokumentów jak będzie potrzeba
raczej się z tego nie wymigam (widoczna twarz) ale chce im troche uprzykrzyć

przestudiowałem w zasadzie całe forum i nadal nie za bardzo wiem co i jak. i proszę tu Was o małą pomoc w sformułowaniu pism - kiepski jestem jeśli chodzi o przepisy, art i par. lub na co się powoływać
z tego co wyczytałem można im wysyłać pisma i oni za to płacą, więc jeśli planuje im powysyłać pare pism aby wiecej stracili niż zarobili. tylko jak to trzeba wysyłać??
plany pism:
1. w legalizacji piszą o cechach - z tego co rozumiem to są jakieś plomby w celu zabezpieczenie przed grzebaniem tam. czy mogę żądać udostępnienia mi urządzenia aby móc zobaczyć czy plomby są całe?? jeśli tak to na jakiej podstawie prawnej??
2. piszą o punktach karnych - podobno straż nie może wystawiać już ich - było by to pismo nr 2 - też prosiłbym o jakieś rady jeśli chodzi o paragrafy
3. zdj za mało czytelne, nie można rozpoznać kierowcy, żądanie przysłania zdj w lepszej jakości - też bym prosił o jakieś paragrafy
i w razie czego jakbyście coś jeszcze wymyślili to bym dodał
nie chce się z nimi bawić w jakiegoś wujka/ciotkę z ameryki, chociaż zobaczymy co będą odpisywali.
nie uważacie, że dobrze byłoby zrobić po prostu jakiś temat, w którym byłyby wzory pism??

kara niewielka - 85zł, więc za dużo pism nie potrzeba'
a strażnicy nastawieni u mnie są na zysk - rejestrują już od 51km/h
pzdr