Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam
Dzisiaj dostałem list do zapłaty za wykroczenie z fotoradaru od "GŁÓWNY INSPEKTOR TRANSPORTU DROGOWEGO" w tym problem że dostałem sam list BEZ ZDJĘCIA !!! czy jest to zgodne z prawem bo z tego co oni mówią zdjęcie będzie okazane dopiero w ewentualnej sprawie sądowej ???

Poczytaj trochę temat do tyłu - ITD było wałkowane i ktoś nawet rozebrał to ich "wezwanie" na czesci pierwsze (czym straszą i do czego nie mają prawa).
Generalnie mają prawo wysłać wsamo wezwanie do wyjaśnien tak jak to zrobili w Twoim przypadku - Twoje święte prawo z nimi nie rozmawiać wogóle (-> sprawa do sądu), albo odmówić przyjęcia mandatu (-> sprawa również do sądu).

Generalnie ITD strasznie cwaniaczy i w pewien sposób usiłują uniemożliwić zastosowanie fortelu "nie wiem kto prowadził dlatego prosze o umozenie postępowania" - bo nie widząc zdjęcia nie wiesz czy da sie na nim kogoś zidentyfikować czy nie.

<dodane>
http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/94-fotoradary-142.html
i z 3 następne strony

Ostatnia edycja:
Pilne

Witam mam problem. Dostałem dziś list od "GŁÓWNY INSPEKTOR TRANSPORTU DROGOWEGO" za wykroczenie z dnia 2011.11.12 otrzymałem go 20.12. Dostałem jednak bez zdjęcia, a nie pamiętam kto dokładnie wtedy kierował.

Moje pytanie co jeżeli wskaże na osobę inną która wtedy kierowała ( bo nie mam zdjęcia ) Czy ITD weryfikuje kto tak naprawdę kierował tym autem? czy posiadają zdjęcie z tego wykroczenia drogowego? Czy po prostu mandat i punkty otrzyma osoba wskazana przeze mnie? I nie będzie sprawy?
Jeżeli by weryfikowali co jeżeli na zdjęciu jednak był bym ja?
I od kiedy punkty są dopisane do danej osoby i jak? tzn po weryfikacji przez właściciela kto kierował autem czy ITD sami przydzielają punkty dla właściciela auta czy też może po zdjęciu jakoś?

Bardzo proszę rzetelną odpowiedz.

milist napisał:
@ tchomikt:
Problem z przesłuchaniem jest taki, że zgodnie z ustawą o strażach wiejskich oni "mają prawo prosić o pomoc" odpowiednie służby (straże na Twoim terenie lub policje) - natomiast nie mają takiego obowiązku niestety. Więc teoretycznie mogą Cię wezwać jako świadka i MUSISZ się tam stawić (no chyba, że wykombinujesz zwolnienie lekarskie)

DO WSZYSTKICH, KTÓRZY OTRZYMALI "ZAPROSZENIE" NA ZŁOŻENIE ZEZNAŃ, a nie bardzo chce im się jechać - czesto kawał drogi - aby tej prośbie SM/SG zadośćuczynić:

po otrzymaniu takiego wezwania/zaproszenia grzecznie odpiszcie, że w nawiązaniu do zapisów art. 12a Ustawy o strażach gminnych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 123, poz. 779) oraz mając na względzie art 51 kodeksu postępowania administracyjnego oraz - w szczególności art 50 par 2 tegoż kodeksu - zdecydowanie domagacie sie możliwości złożenia wyjaśnień w siedzibie strazy miejskiej/wiejskiej lub policji zgodnie z Waszym miejscem zamieszkania

w moim przypadku podziałało, nigdzie nie musze jechać

Ustawa o strażach gminnych
Art. 12a. [Czynności zlecone] 21
1. Komendant straży w przypadku, gdy istnieje potrzeba wykonania czynności w ramach prowadzonych czynności
wyjaśniających w sprawach o wykroczenia poza obszarem jego działania, ma prawo wnosić o udzielenie niezbędnej
pomocy w tym zakresie od komendanta straży właściwej dla miejsca wykonania czynności.
2. Komendant straży może wykonać czynności zlecone w ramach pomocy, o której mowa w ust. 1.
3. W przypadku, gdy na danym terenie nie funkcjonuje straż, komendant straży, o którym mowa w ust. 1, może
zwrócić się o przeprowadzenie poszczególnych czynności dowodowych w ramach prowadzonych czynności
wyjaśniających w sprawach o wykroczenia do organu Policji właściwego dla miejsca wykonania czynności.

KPA
Art. 51. § 1. Do osobistego stawienia się wezwany jest obowiązany tylko w obrębie gminy lub miasta, w którym zamieszkuje albo przebywa.

Art. 50.§ 2. Organ obowiązany jest dołożyć starań, aby zadośćuczynienie wezwaniu nie było uciążliwe.

.. i tutaj wypadałoby nie psuć dobrego argumentu kolegi, ale nie mogę się powstrzymać..

przykład przytoczony przez mattyah'a potwierdza tylko JAK BARDZO STRANICY WIEJSCY PRAWA NIE ZNAJĄ... stosowanie przepisów KPA do prowadzenia spraw o wykroczenia, to mniej więcej tak, jakby do sprawy o morderstwo stosować przepisy skarbowe...

Ale - cieszmy się, ze i na takie przepisy reagują :)

Malutki update mojej sprawy z BB:
Na moje pismo wysłane do BB z całym wywodem na temat błędu pomiarowego straż wiejska z białego bobra odpisała, że "na podstawie czynności wyjaśniających przeprowadzonych (...) ustalili że to ja popełniłem wykroczenie". Łaskawie zaproponowali mandat, dokładnie taki jak poprzednio (12 km/h - 100pln + 2pkt). Jeżeli nie zgodze się na przyjęcie - sprawa do sądu..
Więc chyba raczej nic im nie odpisze, będą musieli skierować sprawę do sądu.. Zobaczymy co będzie dalej :)

Pozdrawiam wszystkich walczących :)

Witam. Możliwe, że coś takiego w tym temacie już się pojawiło, ale w pewnym momencie przestałem czytać wszystkie strony tylko trochę przeskakiwałem więc... Przejdę do meritum. W czerwcu mój tata w jednej z pomorskich miejscowości załapał się na zdjęcie z fotoradaru. Ponieważ jest kierowcą zawodowym i jechał ciężarówką, to wezwanie do wskazania sprawcy (wiem, że nie do końca poprawnie napisałem, ale wiadomo o co chdozi) przyszło do firmy. Pomijam fakt, że wykroczenie miało miejsce w czerwcu, a wezwanie przyszło we wrześniu. W październiku tata dostał polconym mandat wystawiony 25 października. Traf chciał, że kilka dni później w TVN trąbili o tym, że Straż Miejska (a ona wystawiła mandat) nie mogła go wystawić po 30 dniach. Teraz już wiem, że to bzdura, ale to też nie jest sedno sprawy. Moje pytanie brzmi: kiedy do systemu wprowadzane są punkty karne z tytułu wykroczenia? Bo z tego co mi się wydawało, to w momencie wystawienia mandatu punkty są od razu przypisywane, tym bardziej, że mój ojciec podpisał się gdzie trzeba i tym samym mandat przyjął. Pytam nie bez powodu, bo mandatu do dzisiaj nie zapłacił, ale poprosił znajomego policjanta o sprawdzenie w systemie ile ma punktów. Okazało się, że ma mniej niż myślał, a po zapoznaniu się z historią mandatów wyszło, że właśnie za wykroczenie z fotoradaru nie ma punktów. Teraz zastanawiamy się czy płacić ten mandat, żeby nagle po zapłaceniu punkty się nie pojawiły. A tak może zanim skarbówka zainteresuje się tematem, to część starych punktów już się wyzeruje. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Wersja skrócona dla leniwych:
Kiedy punkty karne za wykroczenie zarejestrowane przez fotoradar trafiają do systemu? Od razy po wystawieniu mandatu czy dopiero po zapłaceniu go?

Powinny trafiać (punkty) w momencie uprawomocnienia się mandatu ale wszyscy wiemy jaki burdel panuje w strażach gminnych.

Sprawdzam rano pocztę, a tam film pasujący do tego wątku: Dramat Drogowy
Ciekawe informacje są w opisie do filmu. Może dlatego ITD nie wysyła zdjęć? :o

witam wszystkich
jestem tu nowy
wczoraj moja mama dostała zdj z FR straży wiejskiej
mimo, że przekroczenie jest nieduże - 67/50 to nie chcą anulować
przysłali:
- zdj - na zdj 2 auta w przeciwnych kierunkach na tej samej wysokości, dodatkowo znaczek, że namierzane było auto zbliżające się - czyli mojej mamy, twarz widoczna (ja rozpoznaję osobę);
- legalizację
- oświadczenie z 3 przypadkami :)
- pouczenie
- wezwanie do wskazania kierującego lub użytkownika pojazdu
w razie czego moge wkleić zdjęcia dokumentów jak będzie potrzeba
raczej się z tego nie wymigam (widoczna twarz) ale chce im troche uprzykrzyć :)
przestudiowałem w zasadzie całe forum i nadal nie za bardzo wiem co i jak. i proszę tu Was o małą pomoc w sformułowaniu pism - kiepski jestem jeśli chodzi o przepisy, art i par. lub na co się powoływać
z tego co wyczytałem można im wysyłać pisma i oni za to płacą, więc jeśli planuje im powysyłać pare pism aby wiecej stracili niż zarobili. tylko jak to trzeba wysyłać??
plany pism:
1. w legalizacji piszą o cechach - z tego co rozumiem to są jakieś plomby w celu zabezpieczenie przed grzebaniem tam. czy mogę żądać udostępnienia mi urządzenia aby móc zobaczyć czy plomby są całe?? jeśli tak to na jakiej podstawie prawnej??
2. piszą o punktach karnych - podobno straż nie może wystawiać już ich - było by to pismo nr 2 - też prosiłbym o jakieś rady jeśli chodzi o paragrafy
3. zdj za mało czytelne, nie można rozpoznać kierowcy, żądanie przysłania zdj w lepszej jakości - też bym prosił o jakieś paragrafy
i w razie czego jakbyście coś jeszcze wymyślili to bym dodał
nie chce się z nimi bawić w jakiegoś wujka/ciotkę z ameryki, chociaż zobaczymy co będą odpisywali.
nie uważacie, że dobrze byłoby zrobić po prostu jakiś temat, w którym byłyby wzory pism?? :)
kara niewielka - 85zł, więc za dużo pism nie potrzeba'
a strażnicy nastawieni u mnie są na zysk - rejestrują już od 51km/h
pzdr

Zdjęcie warto wkleić bo może coś na nim będzie widać dyskwalifikującego je.
„cechy zabezpieczające” to faktycznie plomby ale szansa na to, że są uszkodzone jest bardzo nikła

witam

wczoraj i przedwczoraj dolaczylem do grona "szczesliwcow".

zdjecia zrobione 15 sierpnia 2011 przez Straz Miejska w Karlinie przy uzyciu radarow F057 (Karwin-maszt) oraz F040 (Kozia Gora-maszt).
odstep miedzy zdjeciami - 6 minut (15:01 i 15:07).

zdjecie pierwsze z przodu, drugie z tylu. na pierwszym widac jedynie zarys kierowcy, ale to chyba bez znaczenia bo numer rejestracyjny w obu przypadkach widac bezblednie.

jestem swiadomy wykroczenia (76/50 i 71/50) i tego nie kwestionuje, natomiast mam watpliwosci co do zasadnosci wystawienia mandatu przez Straz Miejska.
poczytalem troche w sieci, miedzy innymi na tym forum i wydaje mi sie ze:
1.) na dzien 15.08.2011 Straz Miejska nie ma prawa stawiac swoich radarow na drogach krajowych (w tym przypadku na drodze nr "6").
2.) odleglosc miedzy radarami na terenie niezabudowanym musi wynosic minimum 5km, a google maps pokazuje 4,6km (niestety to tylko odleglosc miedzy miejscowosciami/wioskami) (pole lokalizacja GPS:N/D) w papierach ktore otrzymalem moze swiadczyc ze ktos nie chce ujawniac tej danej, ktora moglaby odpowiedziec na moje pytanie.

Napiszcie prosze czy moje obydwa przypuszczenia sa racjonalne i czy moge sie na nie powolywac? nie chce unikac kary, ale nie chce tez aby ktos naginal prawo do sciagania ze mnie kasy.

z gory dziekuje za pomoc.

pozdrawiam
pawel

Witam wszystkich jako, że to pierwszy mój post tutaj.
Ja mam pytanie w zasadzie bardziej z ciekawości niż potrzeby, bo sprawę pewnie i tak wezmę na siebie, kasa i punkty niewielkie, więc jakoś przyżyję.

Dostałem wezwanie ze Straży Miejskiej w sprawie FR, zdjęcie jest (z tyłu) z danymi, z przesuniętą tablicą (ale to już wiem, że tak ma być), homologacja urządzenia jest, wysłane w kilkanaście dni, być może nawet prawdziwe ;) bo auto było używane w okolicach.

Pytanie o opcję 2 na wezwaniu (wskazanie kierującego pojazdem lub innego użytkownika). Mam tam notkę, że dane mam przedstawić "w zakresie posiadanej wiedzy" używając załączonego formularza.
Czyli teoretycznie mogę podać dowolne imię i nazwisko i dowolny adres, a sprawą strażników jest dotarcie do tej osoby? W zasadzie mogłem pożyczyć auto znajomemu, a że ten się pomylił podając mi swój najnowszy adres, albo już się wyprowadził itp. to już nie moja wina... Bo o rzeczy typu imiona rodziców, numery dokumentów tożsamości itp. to chyba oczywiste, że nikogo nie pytam :)
Co jeśli znajomy nie ma adresu do doręczeń w kraju? Bo przyjechał na 2 dni na urodziny mamy, a na stałe mieszka w Stanach?

Ta opcja wygląda to na tak oczywistą furtkę do uniknięcia płacenia/punktów, że aż nie chce mi się wierzyć ;) Ale jeśli tak to działa, to chętnie trochę zaoszczędzę.

http://images41.fotosik.pl/1236/7495ad22f79a68fcmed.jpg
http://images49.fotosik.pl/1243/89325db601544211med.jpg
http://images43.fotosik.pl/1290/9f20d7834b4b3077med.jpg
http://images37.fotosik.pl/1252/e7e0974ea9123ea0med.jpg
http://images38.fotosik.pl/1279/9701c21562048cc5med.jpg

witam
sorki że dopiero ateraz dodaje te scany dokumentów ale wiecie... sylwester :)
tak jak było na poprzedniej stronie. mandatu raczej się nie uniknie (straż z mojego miasta więc łatwo znaleźli by osobę kierującą. ale chciałbym aby na mnie raczej nie zarobili. czyli co najlepiej byłoby im odpisać i wysłać na ich koszt. jakoś ładnie grzecznie bym to wszystko sklecił ale z art. i kodeksem u mnie ciężko :( więc proszę jakiegoś znawcę na jakie paragrafy i przy czym powinienem się powołać
z góry dziękują za wszelką pomoc
pzdr

@oloxx:

wg mnie nie bardzo jest się do czego doczepiać. Jesli zdjęcie dobrze przedstawia zainteresowanego, to raczej ciężko się będzie wywinąć. Ktoś w tym temacie (lub jednym z równoległych wątków) poruszał sprawę tych filtrów pryzmatycznych (ani homologacji ani nic z natury straże wiejskie na to nie mają) - i sąd jakiegoś właściciela uniewinnił własnie na podstawie tego, że zdjęcie (tylko tam było od tyłu pojazdu = bez twarzy kierowcy) nie pozwala jednoznacznie stwierdzić czy to był jego pojazd (bo tablice były na drodze a nie na samochodzie). Jednak tutaj, jeżeli Ty jesteś zainteresowanym, to nawet jesli by próbować atakować po linii "to nie mój samochód" - to twarz jednak do rozpoznania pewnie..

Jedyna nieścisłość jaką widze, to w "wezwaniu" jest mowa o "radarowego przyrządu do pomiaru prędkości" - brakuje dodatku "w ruchu drogowym". Jednak odsyłają do świadectwa legalizacji, które +/- wygląda ok..

@ paul-k:
1.) na dzien 15.08.2011 Straz Miejska nie ma prawa stawiac swoich radarow na drogach krajowych (w tym przypadku na drodze nr "6").
Jak się nie mylę - to nie mogli na drogach ekspresowych i autostradach.. Na krajowej w terenie zabudowanym niestety mogą...

odleglosc miedzy radarami na terenie niezabudowanym musi wynosic minimum 5km, a google maps pokazuje 4,6km (niestety to tylko odleglosc miedzy miejscowosciami/wioskami) (pole lokalizacja GPS:N/D) w papierach ktore otrzymalem moze swiadczyc ze ktos nie chce ujawniac tej danej, ktora moglaby odpowiedziec na moje pytanie.
jak sam napisałeś - na terenie niezabudowanym. A ograniczenia które podałeś wskazują na teren zabudowany (a nawet na dwa tereny niezabudowane).
Prywatnie natomiast muszę się pochwalić lepszym dubletem niż kolega - między dwoma fotami odstęp czasu 2min 43 sek (Kwakowo i Kruszyna - oba z SW Kobylnica :) )

@Milist
mandatu się raczej nie uniknie to wiem ale chodzi o jakieś takie drobne przepychanki z nimi aby za duzo nie zarobili (listy wysłane na ich koszt z full wypasem :) )
wcześniej pisałem o:
"1. w legalizacji piszą o cechach - z tego co rozumiem to są jakieś plomby w celu zabezpieczenie przed grzebaniem tam. czy mogę żądać udostępnienia mi urządzenia aby móc zobaczyć czy plomby są całe?? jeśli tak to na jakiej podstawie prawnej??
2. piszą o punktach karnych - podobno straż nie może wystawiać już ich - było by to pismo nr 2 - też prosiłbym o jakieś rady jeśli chodzi o paragrafy
3. zdj za mało czytelne, nie można rozpoznać kierowcy, żądanie przysłania zdj w lepszej jakości - też bym prosił o jakieś paragrafy
i w razie czego jakbyście coś jeszcze wymyślili to bym dodał
nie chce się z nimi bawić w jakiegoś wujka/ciotkę z ameryki, chociaż zobaczymy co będą odpisywali.
nie uważacie, że dobrze byłoby zrobić po prostu jakiś temat, w którym byłyby wzory pism?? "
pzdr

Wzory pism są o tyle kiepskie, że każda sprawa jest inna.. a ze strażami miejskowiejskimi jest ten problem, ze najczęściej dostajemy od nich fotki z drugiego końca polski (podróż nad nasz piękne polskie morze) - i nie zawsze chce nam się walczyć.

Na plomby zabezpieczające paragrafu nie znam - ale powinno to być logiczne, ze możesz takie coś zobaczyć (Ty lub sąd - nie znam paragrafu - wiec nie wiem czy na etapie postępowania wyjaśniającego/mandatowego mozesz takie coś zobaczyć.. jesli mieszkasz tam blisko i masz dużo czasu - można się pobawić i zapytać. Osobiście jednak wydaje mi się, że pokażą to dopiero przed sądem jeśli poprosisz.

Punkty do rejestru trafiają zawsze jeżeli jesteś ukarany za przekroczenie prędkości. Straż może jedynie nie wystawić punktów jeśli wystawia mandat za "niewskazanie sprawcy". Jednak taki mandat wystawiony przez strażników jest bezprawny (nie mają oni prawa do wystawiania takiego mandatu, jak równiez nie mają prawa kierować wniosku do sądu z tytułu nie wskazania sprawcy - brak uprawnień oskarzyciela publicznego).

Co do zdjęcia - wogóle nie mają obowiązku Ci go pokazywać (tak np czyni ITD). Inna sprawa jest, że jezeli chcesz pograć na czas - to zawsze możesz o lepszą fotę poprosić..

I już kończąc - nie mam pojęcia w jaki sposób można wysyłać korespondencję na koszt Straży Wiejskich. SG Kobylnica wysyła w swoich drukach koperty zwrotne z opłatą przeniesioną na nich. Biały Bór już taki uprzejmy nie jest - i trzeba wysyłac na swój koszt...

Witam!!!

Dostałem właśnie wyrok nakazowy z SR w Wejherowie. Fotkę zrobił mi fotoradar 1 maja przy wyjeżdzie z miasta jak jechałem nad morze, więc było to w okresie braku rozporządzenia wykonawczego Ministra Infrastruktury sprawie warunków lokalizacji, sposobu oznakowania i dokonywania pomiarów przez urządzenia rejestrujące i we wszelkiej korespondencji podnosiłem tę kwestię. W dokumentacji do której zajrzałem będąc w sądzie skladając sprzeciw od wyroku jest kopia opini prawnej z Departamentu Analiz i Nadzoru MSWiA (DAiN MSWiA) w której jest ... " pomimo jego braku (rozporządzenia) sytuacja ta nie uniemożliwia strażnikom straży gminnych wykonywanie czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego, o którym mowa w art. 129b ust. 2 ustawy - Prawo o ruchu drogowym. Uprawnienia do tych czynnosci wynikaja bowiem z ustawy, a nie z rozporzadzenia.

Wiec ponawiam pytanie Czy ktoś może podać konkretny wyrok sądu lub opinie prawną w sprawie braku możliwości korzystania z FotoRadaru przez straż miejską/gminną (tj. w okresie od 1 stycznia - 28 czerwca 2011) z powodu braku rozporządzenia wykonawczego Ministra Infrastruktury sprawie warunków lokalizacji, sposobu oznakowania i dokonywania pomiarów przez urządzenia rejestrujące.

Ostatnia edycja:
milist - dzieki za odpowiedz.
wyglada na to, ze trzeba zaplacic i uwazac w przyszlosci.

czy jest szansa ze jak zadzwonie do nich i powiem ze dwa mandaty byly w bardzo krotkim okresie czasu, anuluja mi jeden z nich?
komus sie to udalo?

pozdrawiam
pawel

Nie wydaje mi się - ale jak dobrz ponegocjujesz (tylko raczej osobiście) - to może uda Ci się zejść troszeczkę z ceny - albo może nawet uda Ci się zejść z ceny i z punktów (mandat za niewskazanie - wiem że nielegalny - ale moze Ci taniej wyjdzie :) )
Generalnie jak z nimi rozmawiasz - to pamiętaj, ze oni są nastawieni głównie na cel fiskalny - bezpieczeństwo z natury mają w p..oważaniu..

Witam mam pytanie, czy jest jakiś przepis, jeżeli tak to proszę o jego podanie, który mówi o tym, że przenośny fotoradar straży miejskiej nie może być ukryty, np w krzakach, śmietniku itd., że musi być widoczny dla kierowcy. Słyszałem, że jest taki przepis, ale nigdzie nie mogę go znaleźć, a wydaje mi się, że straż miejska w moim mieście nie przestrzega tego obowiązku. Bardzo proszę o pomoc.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót