Frirma w UK uslugi internetowe w innych krajach

• Autor wątku Autor wątku sergi81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Andropa napisał:
Podpinam się do tematu. Przeczytałem z wielką ciekawością wszystkie wpisy na tym forum i sporo wiedzy udało mi się już zdobyć. Mam jednak jeszcze kilka pytań:
Mieszkam i pracuję w UK. Mam NIN i kartę stałego pobytu (tak dla informacji). Planuję rozpocząć działalność w formie sklepu internetowego czyli ogólnie dostępnego dla urzytkowników net'u w tym również a może i szczególnie polaków (sklep jest dwujęzyczny). Chcę założyć firmę w UK głównie z powodu podwójnego opodatkowania. Mam jednak wspólnika, który mieszka w Polsce.
Śledzac powyższe posty nie widzę problemów w samozatrudnieniu, jednak jak by wyglądała sytuacja w przypadku firmy LDT w której wspólnikiem jest osoba mieszkająca w Polsce. Firma oczywiście będzie zarejestrowana w UK na mój adres domowy. Czy to jest możliwe i jak to wygląda z punktu widzenia polskiego fiskusa jeżeli za miejsce prowadzenia działalności uznamy UK. Z góry dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

pytanie podstawowe - czy wspolnik osiaga dochody z umowy o prace w pl?

Nie wspólnik od momentu związania się z firmą nie będzie miał dochodów z umowy o pracę.

Witam.

Mam pytanie odnosnie sklepu internetowego.
Wiadomo że w takim sklepie musi być politka prywatności,regulamin itp.Czy to wszystko musi być pisane przez prawnika??

Drugą sprawą jest to że pracuje na pełnym etacie, i czy muszę zgłaszać pracodawcy to że otwieram firme, w tej branży w której jest firma w której pracuje.
Wszytko co w moim sklepie to sobie sam wymyśliłem itp.z firmy w której pracuje nic nieużywam poza pracą.Dostawców mam swoich itp.

Dodatkowo , wyczytałem coś o jakimś specjalnym zabezpieczeniu przy przelewach od klientów za zakupy , czy musze miec jakiś specjalny system do ochrony transakcji ??

Bo że zamówienia drukowane i jakieś faktury co np. źle wydrukuje muszą być zniszczone.

I czy do kosztów firmy mogę wliczyć fakture od firmy któa robiła mi sklep internetowy??Fira jest z Polski.Ja mieszkam w UK.

Z góry dzięuje za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie.
Darek.

Andropa napisał:
Nie wspólnik od momentu związania się z firmą nie będzie miał dochodów z umowy o pracę.

dywidenda juz opodadkowana w uk nie bedzie podlegala opodatkowaniu w pl

witam czy ktoś orientuje sie czy odzież importowana z Polski do UK w celach handlowych podlega opłatom celnym??

boni2pb napisał:
witam czy ktoś orientuje sie czy odzież importowana z Polski do UK w celach handlowych podlega opłatom celnym??

czlowieku 6 lat w unii jestesmy ..zapomnij o cle

Witam wszystkich, przeczytalem wasze pytania i odpowiedzi.
Rozumie przez to ze: gdy jestem samozatrudniajacy sie w UK i tam odprowadzam skladki oraz podatki to: sprzedajac towar na np. allegro.pl nie odprowadzam podatku, ani nie mam obowiazku rozliczania sie w polsce tylko w UK ?

jezei wplywy z allegro beda przychodzily na konto polskie to nikt sie tego nie czepi ?

czy otwierajac konto w polsce na firme zagraniczna (prawie nie realne) i wplywy z allegro beda przychodzily na konto to trzeba zglaszac dochody w polsce ?

czy otwierajac konto prywatne w polsce i wplywy z allegro beda przychodzily na konto polskie to trzeba zglaszac dochody w polsce :?: nikt sie tego nie czepi ?

dzieki za odpowiedzi :ok:

Witam rowniez podlocze sie do tematu. Moja obecna sutyacja jest taka ze mieszkam w Dubaju ale che otworzyc sklep internetowy i sprzedawac towar na terenie Polski.
Moje pytania:
1: Czy moge zarejestrowac firme i strone internetowo w Anglii a skladowac i sprzedawac towar w Polsce? Nadmienie towar jest sprowadzany z innego kraju do Polski nie z UK ani z Dubaju?
2: Czy podatek rozliczany bedzie w £ tam gdzie firma jest zarejestrowana czyli w moim przypadku UK?

Z gory dziekuje za pomoc:help:

witam serdecznie,
mam pytanko, gdyz planuję załozenie dzialalnosci w uk, ale sprzedawac chce towar stacjonarnie w pl, tzn, w uk zakladam firmę, towar takze kupuję w uk, ale chcialabym zatrudnic pracownika i sprzedawac w sklepie w polsce, jak to dokladnie ugryzc?
jak to wyglada od strony podatkowej, na jakiej zasadzie zatrudnic pracownika?na umowę zlecenie?
dzięki za wszelaka pomoc

pozdrawiam

semeja

Witam
A ja mam takie pytanie:)
Chciałbym założyć firmę w UK która, kupowała by towar w Belgi. Towar zakupiony w Belgi nie byłby obciążony VAT-em. Ja chciałbym sprzedawać towar w Polsce przez sklep internetowy. pieniądze były by przesyłane na konto w UK przez PAYPAL. Więc jak zrobić żeby nie płacić VAT w UK z tego towaru?
I Czy muszę być zarejestrowany w UK jako VAT-owiec żeby kupować w Belgii bez Vat?

bazyli1011
jesli towar nie jest obciazony vat to po co chcesz sie rejestrowac na vat w UK?
W UK musisz przekroczyc 70000£ zeby wejsc na vat

W wiekszosc Waszych spraw zwiazanych z prowadzeniem interesow z Polska przewija sie zagadnienie koniecznosci otworzenia oddzialu w Polsce i w zwiazku z tym odprowadzanie tam podatku dochodowego. Od stycznia tego roku zmienila sie w przepisach PL definicja przedsiebiorcy zagranicznego w PL i moze nim zostac rowniez Polak, ktory do tej pory w zwiazku z tym przepisem byl dyskryminowany. Tak wiec moi drodzy nie ma czego sie obawiac tylko otwierac oddzialy w Polsce np poprzez Ltd i transferowac swoje wyplaty do UK, ze o oplatach za ubezpieczenie nie wspomne ;)

Witam,
pytanie z polski:D:
1. otóż czy rejestrując się jako self-employed (sole trade) muszę podawać adres zamieszkania czy może być to adres wirtualnego biura? Czy jeśli tak to ten sam adres wirtualnego biura w angli mogę podać przy zakładaniu rachunku w banku i przy numerze nin? Czy muszę też mieć fizyczną siedzibę w UK?

2. i to samo pytanie w przypadku spółki LTD? Czy tutaj również jest potrzebny adres zamieszkania czy wystarczy adres wirtualnego biura w angli?

Oczywiście chodzi o zarejestrowanie działalności gosp. (pod jaka kolwiek postacią w UK) a świadczenie usług w PL. (organizcja event-ów)

4. Padło stwierdzenie na początku postu:
"
Swoboda świadczenia usług opiera się na tymczasowości. Oznacza to, że usługodawca świadczy usługę w innym państwie UE przez określony czas, a więc działalność nie ma charakteru ciągłego ani stałego. Usługodawca posiadający przedsiębiorstwo założone w Wielkiej Brytanii, świadczy usługę tymczasowo w innym kraju UE. Jeżeli chcesz prowadzić swoja działalność na teranie Polski w sposób ciągły i trwały to musisz założyć tam działalność.
"

czy zatem wystarczy zawiesić lub zamknąć SE i po chwili (1 tydziń) znowu zarejestrować działalność i móc świadczyć dalej usługi?,

a jeśli chodzi o LTD to wystarczy mieć przedstawicielstwo w PL żeby usługi świadczyć non-stop, a nie tylko tymczasowo?

Przedsiębiorczy :help:

i jeszcze jedna sprawa odnośnie importerów towarów z chin.
W polsce importowanie towarów = bycie Vatowcem na wszystko.
Czy podobnie jest w UK, za wszystkie towary trzeba uiścić vat?
gdzie szukać takich inforomacji w UK?

@juzef666: Jeśli chcesz prowadzić działalność gospodarczą, to musisz przebywać na terenie UK i mieć tam miejsce prowadzenia działalności.

W przypadku spółki LTD nie można mówić o adresie zamieszkania, bo spółka nie może nigdzie zamieszkać. Potrzebny Ci będzie adres siedziby (koszt utrzymania takiego adresu, wraz z przekierowaniem poczty na polski adres, to około 50-100 funtów rocznie) oraz adres, pod którym prowadzisz działalność.

Jeśli prowadzisz działalność w Polsce, wtedy musisz tutaj zarejestrować oddział swojej spółki (wydasz na tę przyjemność około 3000 zł) i tutaj odprowadzać składki do ZUS.

Jeśli miałbyś w Polsce tylko przedstawicielstwo, to mógłbyś tutaj prowadzić działalność związaną tylko z promocją spółki.

@Hjpel: Jeśli pracujesz z Anglii, to nie masz obowiązku rozliczania się w Polsce, jeśli wpływy za towar wysyłany do Polski nie przekroczą 160 tys. zł. Jeśli przekroczą, wtedy masz obowiązek zarejestrować się w Polsce na VAT.

Możesz swobodnie korzystać z konta w Polsce jak i w każdym innym kraju UE.

@PAG: Możesz składować towar i sprzedawać w Polsce, jeśli Tylko Twoja angielska firma jest zarejestrowana w KRS, posiada polski REGON, ma nadany polski VAT a Ty sam odprowadzasz do ZUSu składki na ubezpieczenie.

@bazyli1011: Wszystko zależy od trzech czynników: gdzie mieszkasz i w jaki sposób dostarczasz towar i jak wygląda położenie Twojej firmy w różnych krajach UE. Dopiero wiedząc to, można określi gdzie i jaki podatek powinien zostać zapłacony.

Witam,

przeglądam różnego typu porady, strony, blogi, wylądowałem w końcu tutaj. Przedstawię mój problem. Jestem właścicielem serwisu internetowego zlokalizowanego na polskim serwerze. Firma również zarejestrowana jest w Polsce. Chciałbym przenieść go na Wyspy.
Dokładniej tłumacząc, chodzi o sponsorów i reklamodawców. W Polsce zakłady bukmacherskie są zabronione, czego nie można powiedzieć o UK. Dlatego też chciałbym mój serwer umieścić właśnie tam.

Jak to wygląda? Przenoszę tylko domenę czy całą firmę na Wyspy? Tj muszę mieć siedzibę itd. Jakie formalności muszę wykonać, żeby wszystko miało ręce i nogi. Dzięki za odpowiedź, w razie pytań proszę pisać.

Powrót