Gdzie sprawdzić jakie mam długi?

• Autor wątku Autor wątku kasiap2010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiap2010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Miałam w życiu trochę problemów. Z tego powodu powastało sporo długów, które z pewnością są już u komorników. Chciałabym teraz to wszystko pospłacać i wyprostować swoje sprawy. Niestety, przez kilka lat moja korespondenja była wysyłana pod adres byłego męża i ja jej nie otrzymywałam. A ja straciłam rachubę co i gdzie i ile jeśli chodzi o zadłużenie. Jak i gdzie mogę się dowiedzieć ile mam długów, kto mnie ściga o te długi, komu mam zapłacić??
I pytanie drugie. Jeden z wierzycieli napisał mi maila, że żąda spłaty tyle i tyle na swoje konto, zapomina o odestkach i uważa sprawę za zakończoną. Ale z tego co wiem to z tytułu tego długu już ściga mnie komornik. Co w takiej sytuacji. Komu mam zapłacić? Z kim się dogadywać?
Dziękuję za pomoc. I proszę o konkretne odpowiedzi, bez zbędnych komentarzy.

To co powinnam zrobić? Jak się do tego zabrać? Chcę to pospłacać i nie chcę czegoś pominąć. Nie chcę za kilka lat kupić mieszkania i zdziwić się jak zapuka komornik z gigantycznymi odsetkami.

Komorników trochę ponad 1000 w PL.
Niekoniecznie musi być z tego miasta co ty.

kasiap2010 napisał:
To co powinnam zrobić? Jak się do tego zabrać? Chcę to pospłacać i nie chcę czegoś pominąć. Nie chcę za kilka lat kupić mieszkania i zdziwić się jak zapuka komornik z gigantycznymi odsetkami.

Nie ma wyjścia - kontaktuj się z potencjalnymi wierzycielami.
Sprawdź BIK jeśli to długi bankowe. Możesz się dowiedzieć, które banki sprzedały długi - w BIK będzie status "odzyskany" - i z nimi się w szczególności kontaktuj.

Proszę odkładać pieniądze i czekać, niebawem komornik Panią sam znajdzie a jeżeli nie warto mu pomóc, poinformować osobę pod "starym adresem" by podawała do Pani nr telefonu lub nowy adres. To wystarczy.

witam , dzisiaj skorzystalam z tego tematu i chcialam sprawdzic siebie w KRD itd . ale jest problem bo mam tylko paszport wazny i nigdzie nie moge sie zalogowac zeby zalozyc konto i sprawdzic gdzie mam dlugi , czy ma ktos jakis inny sposob na sprawdzenie zadluzenia ? dodam ze jestem za graniaca , wiec nie mam telefonu polskiego zeby wyslac sms weryfikacyjny , oraz konta w banku aktywnego zeby mi pobrali sprawdzajaco kwote w przypadku raportu BIK ? bede wdzieczna za pomoc , mam paszport , pesel , dane ze starego dowodu osobistego

Takie sprawdzenie niekoniecznie pokaże ci wszystkie roszczenia. Chyba bez waznego dowodu osobistego się nei obejdzie - kwestie rejestracji konta w BIG-ach

co ma Pan na mysli kwestia rejestracji konta w Big - ach ? ja musze sie zarejestrowac czy o to chodzi czy ktos mnie dodal ten kto jestem mu dluzna ?
co do rejestracji mojej nie moge sie nigdzie zarejestrowac , probowalam , od razu pytaja o dane dowodu osobistego , numer telefonu polski , i numer konta w banku polskim ....
juz nie wiem co mam robic ;-)
jechac i zlozyc wniosek o dowod ? zalozyc konto w polsce ??? moge mi nie zalozyc przeciez jak mam dlugi ?
moze ktos cos mi doradzi ;-)dziekuje z gory

mandia napisał:
co ma Pan na mysli kwestia rejestracji konta w Big - ach ?
Aby sprawdzić siebie online, musisz sie zarejestrować - Infomonitor, KRD, ERIF. Nie masz dowodu, nici z rejestracji
mandia napisał:
juz nie wiem co mam robic ;-)
Dlaczego sie tak tym przejmujesz? Masz jakaś wiedzę aby komornik się o ciebie pytał?
mandia napisał:
moge mi nie zalozyc przeciez jak mam dlugi ?
Posiadanie długów nie ma żadnego wpływu na możliwość założenia konta bankowego

Dlaczego sie przejmuje ;-) chce wrocic do Polski i kupic dom , jezeli mam dlugi to odrazu mi zajmie komornik . A tak komornik caly czas wysyla listy , do moich rodzicow na adres , mimo ze nie jestem tam zameldowana , w tym ze komornik wysyla ktory jest z Wroclawia , i kiedys zadzwonilam do Kancelarii Komorniczej co wyslala do mnie list z pytaniem czy moga mi podac kto jest wierzycielem ;-) powiedzieli ze najpierw ze nie wiedza , a jak powiedzialam ze jak to nie wiedza to prosili zadzwonic na drugi dzien , na drugi dzien zadzwonilam podali mi nazwe firmy windykacyjnej ze to od nich , ja poprosilam o nr tel ewentulanie adres , to odpowiedzili ze nie maja , zebym poszukala w google , poszukalam w google to pokazala mi sie ta firma ale ze 2 lata juz nie istnieje , to byla firma windykacyjna na ktorej wniosek dzialam komornik ten co do mnie wyslal pismo ..., wiec nic sie nie dowiedzialam. a chcialam sie dowiedziec o wierzyciela bo chcialam dogadac sie z wierzycielem i bezposrednio jemu splacic dlug a nie komornikowi .

Najlepiej to przywróć sprawy na wokandę, nakazy są błednie uznane za doręczonew skoro mieszkasz zagranicą i nic nie odbierałaś w kraju. Sądzę że z tych spraw wiekszosć można wygrać.

co to znaczy przywrocic sprawy na wokande ? i jak to zaczac ?
dodam ze ja w Polsce obecnie jestem dwa razy w roku przy dobrych wiatrach .... ;-)
i to nie dlugo gora 7 dni , poniewaz jezdze tylko wtedy jak mam urlop ale tez nie caly urlop ...
czesto tez jestem np 5 dni tylko na weekend zobaczyc sie z rodzina , rodzicami

mandia napisał:
co to znaczy przywrocic sprawy na wokande ? i jak to zaczac ?
To znaczy cofnąć je do momentu nakazu - i wygrać :) Jak to zrobić? Poproś kogoś kto wie jak to uczynić

Jeżeli chcesz sprawę sprawnie rozwiązać, to przede wszystkim powinnaś udzielić pełnomocnictwa ogarniętej osobie w Polsce, która zajmie się wszystkim na miejscu, bo przez telefon komornik ci pełnych informacji nie udzieli.

Można wtedy udać się do komornika w celu przejrzenia akt i na podstawie odpowiedzi z banków całkiem skutecznie ustalić pozostałych komorników prowadzących przeciwko tobie postępowania. Jeżeli od lat przebywasz za granicą i nic w tym okresie nie nabroiłaś, to raczej małe są szanse, żeby był dług, który jeszcze do komornika nie trafił.

Ważne jest natomiast w twoim przypadku, aby sprawdzić u komorników nie tylko sprawy czynne, ale również te, które zostały umorzone jako bezskuteczne w czasie kiedy przebywałaś za granicą. Są to sprawy, których nie ma już u komornika, ale dług wciąż obowiązuje. Wtedy pozostaje skontaktować się z wierzycielami i ustalić kwoty.

Nawet po tym zabiegu nigdy nie masz pewności, że po latach nie wyskoczy nic więcej, ale jest to o wiele bardziej pewne, niż pozostałe sposoby.

nie mam komu dac pelnomocnictwa w tym problem , rodzice po 70 tce , siostra ma swoje problemy ;-(, od czasu wyjazdu do Uk to splacam , takze nic dodatkowego nie narobilam tylko sprawy ze tak powiem przed wyjazdem

do Pana Mariana , nie wiem jak cytowac ;-)

nie mam pojecia gdzie sie zwrocic i do kogo zeby takie rzeczy uczynil ;-( szukalam kancelarii prawnych w moim miescie i nic nie ma , poszlam kiedys do adwokata to mnie odeslal , bo pewnie nie widzial w tym zarobku ... mowila ze bardziej sprawy karne , rozwody go interesuja , a byl z polecenia ;-) , probowalam ;-)

Witam , ponownie pisze , poniewaz probuje zalatwic sprawy przez pelnomocnika niestety bedac za granica ciagnie sie to jak flaki z olejem , jak moge sama sprawdzic ktory komornik ma aktulanie jakis moj dlug ? czy isnieje cos takiego jak baza komornikow i wyslac zapytanie do nich ktory ma z nich moj dlug ? dziekuje z gory za odp.

1600 listów

Nie ma żadnej listy, założenie jest takie, że dorosły człowiek wie od kogo pożyczał, chyba że był pod wpływem środków odurzających.

Powrót