getBack

• Autor wątku Autor wątku kogus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
zależy jaka kwota długu - 4,5 tyś kosztów komorniczych to bardzo dużo
generalnie komornika lepiej nie zapraszać z Jego "Menu"

Alladyn_A napisał:
cyt. "po co w ogóle to wysyłają?"

jeśli spóźnisz się choćby o 1 min oddadzą Twój dług do komornika i wtedy

Tak od razu to nie... ale nakazowy dostaną. O ile wpadną na taki pomysł...

Tez mi się wydaje, że musi minąć trochę czasu..
Wiadomo też, że komornik to niezbyt przyjazna instytucja

Ten niby pozew , to straszak , ale mają jak piszesz podpisaną ugodę , więc mają dużo .
Nakazowy ? można złożyć zarzuty od nakazowego i powalczyć .

A co to znaczy zarzut od nakazowego?
Oczywiście chciałbym powalczyć tylko jaj to ugryźć?

Zarzuty od nakazowego to mniej więcej to samo co sprzeciw od nakazu zapłaty. Ale... no właśnie. Trzeba dobrze kombinować co z tą ugodą zrobić.

Chodziło mi oto że nakazowy to nie koniec świata , można złożyć zarzuty od wyroku nakazowego (oczywiście opłacić) to w przypadku nie płacenia umówionych rat.
Jeśli podpisałeś ugodę to radziłbym płacić , i pozbyć się zadłużenia.

Co do ugody ? trzeba by ją poczytać
Może by znaleźć coś w stylu , Niedozwolone klauzule

Ostatnia edycja:
damian xxx napisał:
Jeśli podpisałeś ugodę to radziłbym płacić , i pozbyć się zadłużenia.
Słuszna uwaga, ale kolega wspomina że jest w czarnej d...

Ja doskonale wiem, że ugoda jest dobrym rozwiązaniem. Rozumiem.
Obecnie znalazłem się w mega patowej sytuacji i kombinuje co zrobić , gdyż wiem, że lada moment nie będę w stanie spłacać ugód.

Przejdź się z tymi ugodami do prawnika w realu , niech poczyta i on ci powie na czym stoisz.

Każda ugoda stoi na art. 917-918 kc. I to jest problem z którym trzeba się zmierzyć. Nie wiem czy sytuacja taka iż roszczenie w momencie zawierania ugody było przedawnione jest wystarczającą przesłanką do uchylenia się od skutków takiej ugody...

Ostatnia edycja:
damian xxx napisał:
Przejdź się z tymi ugodami do prawnika w realu , niech poczyta i on ci powie na czym stoisz.

Byłem u prawnika. Opisywałem rozmowę w poście Altus - EGB
Prawnik porażka. Wypowiedział się w sposób taki, że jak są ugody to należy je spłacać i tyle. Wszystko.

Agull napisał:
Byłem u prawnika. Opisywałem rozmowę w poście Altus - EGB
Prawnik porażka. Wypowiedział się w sposób taki, że jak są ugody to należy je spłacać i tyle. Wszystko.

Trzeba było go spytać, po co są prawnicy , jeśli wszystko jest takie proste i zgodne z prawem.
Przejdź się do innego , może znajdziesz prawnika który zajmuje się takimi sprawami .

@damian xxx: żaden prawnik cudów nie zrobi. Trzeba zacząć przecierać szlaki samemu. Ale jak się jest już tam gdzie napisałem parę postów wyżej, to się nie ma nic do stracenia i wówczas można spokojnie walczyć.

Nie chodzi o cuda , je przerobiłem cztery kancelarie zanim dopadłem gościa który wchodził na rynek i chciało mu się pracować .

Byłem u trzech w moim mieście. Prócz wydanej kasy - zero pomocy..głomby
Uważają się za Alfy I omegi a tak naprawdę nie potrafią doradzić. Mam ciężką sytuację. Wielokrotnie blokują mnie finanse,rozterka między kolejnymi wydanymi pieniędzmi, a kupno jedzenia dzieciakom. Ajj!

digiton napisał:
Nie wiem czy sytuacja taka iż roszczenie w momencie zawierania ugody było przedawnione jest wystarczającą przesłanką do uchylenia się od skutków takiej ugody...

A roszczenia były przedawnione ? w momencie podpisywania ugody ?

damian xxx napisał:
A roszczenia były przedawnione ? w momencie podpisywania ugody ?

A tego nie wiem..z konta na e-sąd nie mogę się rozczytać bo jest tam wiele spraw,niektóre wiem,ze nakazy nie zostaly wydane przez sad.
Często jest tak, że nie mam dokumetow w tej sprawie od FW. Płace bo mówią, że był dług. Wiem, że brałem wtedy kredyt, ale prócz umowy kredytowej nie mam innych papierów.
Jak to sprawdzić?

Zacznij od dokładnej analizy dokumentów
jakie kredyty (pożyczki)
kiedy brane
kiedy umowy zostały wypowiedziane
Czy były nakazy zapłaty
czy była egzekucja komornicza
bez tego ani rusz
możesz napisać do FW prośbę o przesłanie dokumentów sprawy (list polecony ZPO)
Musisz dowiedzieć się czy były cesje wierzytelności , kto jest teraz wierzycielem .

Mam jakieś dziwne wrażenie że wielu prawników nie chce się tym zajmować. Wczoraj - jako że i tak czekałem na swoją kolej - polazłem z nudów na rozprawę i byłem świadkiem działania adwokata z urzędu...porażka. W mojej ocenie sprawa do wybronienia w kilku zarzutach. Ale jemu wybitnie się nie chciało...

Powrót