GetBack

• Autor wątku Autor wątku Ewe666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Rzecznik przecież słusznie zasugerował, chociaż ja bym dodatkowo jeszcze owo pismo posłał policji jako zgłoszenie nękania.

Tylko jak mam udowodnić, że to oni? Przecież nikt się nie przedstawia ja mam tylko numery telefonu, nic więcej. Jak takie pismo napisać, żeby nie wykorzystali mojego PESEL i numeru dowodu jak w tym linku Wyborcza.pl

Na adres getbaka jak wyślę, a oni się wyprą, że oni nie wydzwaniają? Nie wiem jak to zacząć, aby zakończyć.

Ty nie jesteś od udowadniania, że to oni, numery w Polsce są rejestrowane, uzyskanie danych właściciela to dla Policji kilka minut.

Co do scenariusza z artykułu, to daj sobie spokój z artykułami... Jeśli boisz się danych podawać nawet policji.

Co do scenariusza z artykułu znam go osobiście, choć teraz nie mam kontaktu i wiem, że są ogromne problemy jeśli takie parabanki i windykacje poznają Twój PESEL, dlatego tu się pytam jak to bezpiecznie zrobić. Jak nie chcesz mi pomóc - to sobie daj spokój..

Chodzi o to, że nie masz możliwości się jednocześnie przed tym uchronić jak i wymusić na nich prawnie zaprzestania nękania - składając zawiadomienie na policji należy podać swoje dane, a jeśli nie chcesz ich nigdzie podawać, to i prawnie nic nie możesz zrobić. Poza tym co już Ci prawnik poradził - blokuj.

Pozywając kogoś do sądu też musisz podać pełne dane, więc ta droga też Ci odpada, skoro nie chcesz.

Ostatnia edycja:
A to nie był ten ich smieszny rzecznik ?

karaczoch napisał:
A to nie był ten ich smieszny rzecznik ?

Nie, kontaktowałam się z rzecznikiem praw obywatelskich, to było w zeszłym roku. No dobra zgłaszam sprawę na policję i co ? Podaję niewiadome numery jako getback? Jak nie odbieram od nich tylko blokuję, a policja zapyta skąd wiem, że to oni - to że w internecie ludzie piszą? Nie trzyma się to kupy, chociaż każdy wie, że nękają przypadkowe osoby bez długów.

@karaczoch zapewne chodziło o wykreowanego przez GB całkiem nie wirtualnego "rzecznika praw dłużnika", który był komórką GB udającą inny podmiot. Teraz to "biuro pomocy wsparcia dłużnika" - firma zdecydowanie ociepla swoją hipokryzję no, ale teraz legalnie.

Ostatnia edycja:
No dobra zgłaszam sprawę na policję i co ?
I tyle.

Podaję niewiadome numery jako getback?
Nie, niewiadome numery to niewiadome numery, to policja jest od ustalania tożsamości sprawcy ew. przestępstwa, a nie Ty. A oni to ustalą, jak pisałem, w kilka minut.

Powrót