Głupota - Kradzież

• Autor wątku Autor wątku Niemadry12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Niemadry12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, jestem uczniem uczniem uczącym się w Niemczech, z kasą się nie przelewa, a chciałem ofiarować coś na święta mojej rodzienie :( Podkusiło mnie i .. Spróbowałem ukraść maszynę do golenia włosów elektryczną. Koszt tej maszynki nie przewyższał 20euro to było 18,99 albo 19,99. Nie zmienia to faktu, że było to bardzo złe i głupie. Nigdy w życiu nic nie ukradłem to był pierwszy raz i to w dodatku w Niemczech..
Ochrona zaprowadziła mnie do pokoju obok kas, spisał jeden z nich chyba protokół lub coś w tym stylu, nie wiem dokładnie co to było. :( Kazał mi to później podpisać, więc z tego stresu niewiele myśląc podpisałem. Wezwano policję, o nic nie pytali, powiedziałem, że to był mój pierwszy i ostatni raz, że nigdy to się nie powtórzy i że jest mi bardzo przykro. Zapytałem czy będę coś musiał zapłacić, ale oni odpowiedzieli, że coś mi przyjdzie do domu i wypuśclili mnie. W tym protokole spisali moje dane z dowodu(Ci ochroniarze ze sklepu), ale policjant był miły i wyszło, że jestem tu zameldowany i jeśli chcę to mogą mi to tu do Niemiec wysłać, by rodzice nie widzieli. W sumie jest mi to bez różnicy, bo nie mam przed nimi tajemnic. Ci policjanci nic nie wypełniali, wykonali jakiś telefon tylko.

Jestem niekarany i nigdy nic nie zrobiłem złego. Jestem bardzo pokojowy itp. Piszę bardzo serio. Nie wiem co mi do głowy strzeliło z tą kradzieżą.. Bardzo tego żałuję i czuję się bardzo głupio..

Tu rodzi się pytanie ile czasu mam czekać na takie pisemko?
Co powinienem zrobić? Mam czekać teraz tylko na to pismo?
Może wiecie co to będzie?
Będę wpisany w jakieś kartoteki czy coś? Może będę musiał coś zapłacić?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, jest to dla mnie bardzo ważne!

Napisz, proszę, ile miałeś lat w chwili tego czynu. Od tego zależy, jak będzie to przebiegało dalej.

Stety, bądź niestety jestem już pełnoletni i mam 19 lat, co niezmienia faktu, że czuję się bardzo żenująco zaistniałą sytuacją. To było dziś rano, więc sprawa jest bardzo świeża. Nie planowałem tego, to był impuls, chciałem aby moja rodzinka się ucieszyła. Żałuję tego bardzo!

Ponieważ - jak sam napisałeś - chodzi o rzeczy o wartości poniżej 50,- Euro, popełniłeś kradzież rzeczy o małej wartości wg. § 248a StGB (niem. Strafgesetzbuch). Wprawdzie ukończyłeś już 18 lat, ale nie ukończyłeś jeszcze 21 roku życia, co oznacza, że sąd może zastosować do Ciebie prawo dla nieletnich, które jest łagodniejsze; zależy to od uznania sądu w oparciu o wywiad środowiskowy Jugendamt-u, który może cię wezwać na rozmowę "psychologiczną", z którejbędzie miało wynikać, czy mimo ukończenia 18-tego roku życia, w rozwoju psychicznym jesteś jeszcze małolat, czy też można Cię już traktować.jako dorosłego Jeśli jest to Twoje pierwsze przestępstwo (uwaga: To nie jest już wykroczenie!), to sąd może orzec jakąś niezbyt dotkliwą karą przewidzianą dla nieletnich; być może np. jakaś praca dla dobra ZOO lub jakiejś ochrony zieleni. Jeśli znasz sygnaturę akt, np. policyjnych, to powinieneś napisać swoje oświadczenie w tej sprawie, w którym podasz im parę faktów o Tobie i Twoim dotychczasowym życiu, z czego będzie wynikało, że ten przypadek jest czymś zupełnie wyjątkowym u Ciebie, i że wcale nie masz zamiaru wzbogacać się kradzieżami i żyć z kradzieży. Napisz też do nich, co robisz, z czego żyjesz, czy się uczysz itd. Możesz to napisać, nie czekając na jakieś ich pisma. A poza tym kradzież wg. § 248a StGB ścigana jest tylko na wniosek poszkodowanego, a nie z urzędu. Być może ten sklep nie złożył wniosku o ściganie. W każdym razie jeśli chcesz, to napisz do nich (Policja lub Prokuratura); jeśli dostaną Twoje pismo. na pewno je przyczytają i będzie ono współdecydowało o tym, jak sprawa zostanie zakończona. Sam fakt, że do nich sam od siebie napisałeś będzie w ich oczach pozytywnie świadczył o Tobie.

Ostatnia edycja:
Wiem, że na tym papierku, czy może protokole była napisana liczba 100, podejrzewam, że chodzi o pieniądze, czy może być tak, że sklep zawiadomił policję i domaga się powiedzmy premii ode mnie dla ochrony czy coś takiego?
100 euro to jeszcze mógłbym dać radę zapłacić, ale więcej już niebardzo, uczę się tutaj i pomagam jednocześnie rodzicom, nie dam rady zapłacić powyżej 150 euro, choć to już jest dla mnie bardzo dużo.

Czy jeśli została wezwana policja, to od razu dostanę wyrok z sądu ?

Czy powiedzmy jeśli sąd orzeknie grzywnę pieniężną to mogę j a odpracować społecznie jeśli jestem pełnoletni?

Ostatnia edycja:
Z tą "premią dla ochrony" to jest tak, że prawnie jest to traktowane jako odszkodowawcze roszczenie cywilnoprawne sklepu, dla którego zgodnie z panującym poglądme niemal wszysktich sądów cywilnych w Niemczech brak podstawy prawnej; nie przejmuj się tą premią. Ważne jest natomiast, czy sklep, w którym popełniłeś tą kradzież, złożył wniosek o ściganie; jak już pisałem, taki wniosek byłby potrzebny, jeśli wartość tych przedmiotów była niższa niż 50,- Euro. Jest to bowiem przestępstwo (§248a StGB; Strafgesetzbuch=niem. kodeks karny) ścigane na wniosek poszkodowanego. Czasami prokuratura uznaje, że wniosku nie potrzeba, jeśli ściganie leży w interesie publicznym. Ma to miejsce np. wówczas, jeśli w danej miejscowości tego typu przestępstwo statystycznie popełniane jest częściej niż w innych porównywalnych miejscowościach; w takim przypadku prokuratura (niem.: Staatsanwaltschaft) wydaje postanowienie, które brzmi: "Die Verfolgung der Tat liegt im öffenlichen Interesse." ("Sciganie leży w interesie publicznym."). Ale nie musisz się liczyć z tym, że Twój czyn bądzie ścigany z urzędu; czyli bez wniosku tego sklepu. Myślę jednak, że oni ten wniosek złożyli, ponieważ w branży handlu detalicznego panuje solidarność pod tym względem; tzn. istnieją porozumienia, że takie wnioski mają być przez wszystkie poszkodowane sklepy składane. W Twoim przypadku - jak już pisałem - bardzo ważne jest, czy sąd uzna, że należy zastosować do Ciebie prawo karne dla młodocianych, ponieważ wprawdzie ukończyłeś 18 lat, ale nie ukończyłeś jeszcze 21-go roku życia. To prawo jest znacznie łagodniejsze od prawa karnego dla dorosłych. Jeszcze raz powtarzam: Napisz im coś od siebie! Napisz, że się uczysz, dołącz zaświadczenie, ze szkoły; napisz co robisz, no i wytłumacz im w prostych, wiarygodnie brzmiących zdaniach, co się z Tobą stało, że skusiłeś się na te rzeczy, i że to zdarzenie miało u Ciebie charakter wyjątkowy. Takie Twoje pismo, jeśli będzie inteligentne i wiarygodne może być podstawą do umorzenia postępowania karnego z nałożeniem jakiegoś obowiązku; np. kilkunastu godzin pożytecznej pracy dla miasta lub jakiegoś sierocińca itp. Jeśli chodzi o grzywnę i jej wysokość, to właśnie także dlatego powinieneś napisać takie pismo, ponieważ możesz w nim dokładnie opisać Twoją sytuację finansową, co spowoduje, że nie ukarzą Cię grzywną. A jeśli już, to właśnie z zamianą na jakąś pracę społecznie użyteczną.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za pomoc i tak też zrobię.

Mam tylko jeszcze jedno pytanko, potrzebuję Polizeiliches Fuhrungszeugnis, czy na tym zaświadczeniu będzie to widniało ?

Jeśli ukarany zostaniesz grzywną poniżej 90-ciu stawek dziennych, wówczas kara nie będzie wpisana do Führungszeugnis. Takkże, jeśli zostaniesz ukarany przy zastosowania prawa dla młodocianych, kara nie będzie wpisana do Führungszeugnis.

Dziękuję za pomoc raz jeszcze, ale mam jeszcze jeden problem który wyszedł w praniu.
Przyszedł mi list musiałem wypełnić dane osobowe i złożyć zeznanie pisemne, tak też zrobiłem. Policjant powiedział mi, że do 6 miesięcy mam czekać na odpowiedź.
Potrzebuję zaświadczenie o niekaralności, i tu mam pytanko, czy jeśli złożę wniosek teraz przed dostaniem wyroku, czy kary grzywny to go otrzymam? Jeśli tak to będzie on już zawierał wpis o tej sprawie pomimo, że nie ogłoszono jeszcze kary?
Bardzo mi głupio z tego w co się wpakowałem, jestem uczniem, ale teraz potrzebują to Fuhrungszeugnis, a wcześniej nie chcieli, a bardzo mi zależy na tej szkole.

Ponieważ nie ma jeszcze orzeczenia o jakiejkolwiek karze, Führungszeugnis nie będzie zawierał żadnej wzmianki. Wpisy do Bundeszentralregister (niem. centralny rejestr skazanych) dokonywane są na podstawie prawomocynch orzeczeń sądowych. Takiego orzeczenia w Twojej sprawie jeszcze nie ma. A poza tym kara, która zostanie orzeczona w tej sprawie (jeśli nie byłeś dotychczas karany) na pewno nie będzie wpisywana i ujawniana w Führungszeugnis.

Dziękuję bardzo, bardzo mi Pan pomógł. Pozdrawiam. Napiszę później jak się sprawa rozwiązała :)

Powrót