goodshave - odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku goodshave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam wszystkich,
dziękuję za wszystkie porady zawarte na tym forum zwłaszcza przez cedwah który już na 1-szej stronie zaproponował rozwiązanie.

Oto wzór pisma który proponuję wysłać do tych naciągaczy. Do pisma należy załączyć maszynkę, może ona być rozpakowana, ponieważ zgodnie z ustawą i interpretacją UOKIK rozpakowanie towaru i jego sprawdzenie odbywa się w ramach "zwykłego zarządu".

Oświadczam, że zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U nr 22, poz. 271 z późn. zm.) odstępuję od umowy zawartej telefonicznie w [adres zamieszkania] pomiędzy [imię i nazwisko] a firmą Westfield International AG, na podstawie której wystawiono fakturę nr [nr faktury].

Oświadczam także, że rezygnuję ze wszystkich produktów Państwa firmy a przedmiot umowy załączam w stanie niezmienionym – otwarcie opakowania zgodnie z art. 7 ust. 3 ww. ustawy nastąpiło w granicach zwykłego zarządu.

Jednocześnie proszę o natychmiastowe usunięcie moich danych osobowych z systemu informatycznego Państwa firmy.

Podkreślam, że każda kolejna przesyłka będzie stanowiła towar niezamówiony, za którego magazynowanie obciążona zostanie Państwa firma.

Informuję jednocześnie, że każda próba dochodzenia jakichkolwiek należności w związku z wypowiedzianą umową traktowana będzie jako próba wyłudzenia i zgłoszona organom ścigania.

Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na to, że konsultanci w BOK próbują wprowadzać w błąd dzwoniących, że jeśli przesyłka została otwarta, w tym to foliowe opakowanie to towaru nie można zwrócić. Jest to oczywiście kłamstwo, bo zgodnie z interpretacją UOKIK konsument ma prawo do: rozpakowanie rzeczy z oryginalnego opakowania,
przymierzenie rzeczy, sprawdzenie jakości rzeczy poprzez jego dotyk, sprawdzenie wytrzymałości, stwierdzenie braku istnienia mechanicznego uszkodzenia czy usterki rzeczy.

Czy ktoś z Państwa odesłał maszynkę z pismem o odstąpieniu na adres kancelarii ujawniony w regulaminie forum? Bo kancelaria taką przesyłkę otrzymała i nie za bardzo wie co z nią zrobić.

Witam
U mnie sprawa wyglądała tak ,że był telefon ( jakieś 2 miesiące temu) z informacją ,ze zostałem wytypowany pośród 15 numerów i wygrałem darmowe maszynki. Zgodziłem się odbiór produktu podając swój numer pesel oraz dane osobowe o który mnie poproszono. Najprawdopodobniej paczka przyszła wczoraj a na niej były błędne dane osobowe ( nazwisko,ulica,kod pocztowy )Oraz uiszczenie zapłaty 54.80zł za rzekomo "darmową" paczkę
gdzie zostałem poinformowany tylko o zapłacie opłaty pocztowej w wysokości 19.90 zł.
Moje pytanie brzmi , czy mogę wykorzystać błędne dane umieszczone na paczce by bez , problemowo zrezygnować z kolejnych wysyłek paczek,czy poprawić ich błąd i anulować umowę co skutkować będzie z spłatą należności jaką mi wystawili i brakiem pewności czy owa anulacja dojdzie do skutku ? Pozdrawiam

Witam. Na Twoim miejscu nic bym nie prostował tylko wyrzucił paczkę do śmietnika i zrobił tak z każdą kolejną, nie ma co prostować swoich danych, bo na pewno nie przyjmą anulacji tylko przyślą kolejne ostrza już z właściwymi danymi.

Witam, czytając Wasze posty jestem załamana.
Mój ojciec nabrał się na "cudowną maszynkę" zapłacił 19,90 tylko nikt nie poinformował go, że co 2 miesiące będzie otrzymywał kolejne paczki w cenie 34,90 - o tym właśnie się dowiedziałam czytając posty. Nie otrzymał żadnych kolejnych paczek w zamian dostał pismo przypominającej o zapłacie (58,40zł). Interweniował w firmie Westerfield - i nic, przyszło kolejne upomnienie (73,40zł). Co zrobić, ponieważ właśnie dostaliśmy upomnienie z firmy windykacyjnej Alektum z Wrocławia o zapłacie 100,54zł

Naciągacze z Westerfield, jeśli w ogóle wysyłają te paczki, to wysyłają listami zwykłymi żeby zaoszczędzić. W takim przypadku to po ich stronie będzie leżało udowodnienie że paczka została odebrana, co oczywiście nie będzie możliwe.

W żadnym przypadku nie płać nic tej firmie o ile nic nie przysłali. Oni liczą że co któraś osoba się wystraszy i zapłaci. Najlepiej skontaktuj się z najbliższym Rzecznikiem Praw Konsumentów, na pewno uzyskasz poradę. Skorzystaj z tych linków i znajdź najbliższego:

http://uokik.gov.pl/kontakt.php

http://uokik.gov.pl/rzecznicy_konsumentow.php

Ja osobiście bym im napisał, listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, że:

1. W rozmowie telefonicznej wyraziłem zgodę jedynie na otrzymanie jednej przesyłki + koszty przesyłki 19,90 zł. W razie wątpliwości proszę o przekazanie nagrania rozmowy telefonicznej, które potwierdziłoby co innego.
2. Nie otrzymałem żadnej kolejnej przesyłki w związku z czym pisma przypominające o zapłacie oraz upomnienia z firmy windykacyjnej będą traktowane jako próba wyłudzenia i zgłoszone organom ścigania.
3. Rozwiązuję umowę zawartą telefonicznie.

Wydawało mi się, że w rozmowie o wszystko dopytałam, wydawało się tak bezpiecznie za te 20 zł, więc wyraziłam zgodę na przesłanie "próbki".
Dopiero po tej chwili ogłupienia weszłam na to forum. No i masz babo placek! Zaraz wysłałam rezygnację na adres mailowy, ale otrzymałam odpowiedź, że tą drogą rezygnacji nie przyjmują.
Chcę zrezygnować jeszcze przed wysyłką tej super maszynki i zastanawiam się, czy wysłanie rezygnacji na adres warszawski (Plac Grzybowski), będzie dobrym posunięciem. Czy ktoś już wysyłał tam rezygnację?

Można wysłać rezygnację na Plac Grzybowski, poleconym ZPO. Wzór pism masz w tym wątku.

Dzięki za szybką odpowiedź. Już jutro wyślę to odstąpienie, więc mam nadzieję, że uniknę większych kosztów.

A gdy spytałam Panią konsultantkę o to, czy będę musiała wysyłać tę maszynkę, żeby moja rezygnacja była przyjęta, to odpowiedziała mi, że nie. Natomiast tutaj czytam, że tylko taka jest możliwość. Cóż, dałam się nabrać po raz pierwszy i mam nadzieję, że ostatni.
I dlaczego, do diabła, nie poprosiłam konsultantki, żeby zadzwoniła za 5 minut, jak przejrzę Internet? Przecież zrobiłam to zaraz po rozmowie i dowiedzenie się o tym, ze to ściema zajęło mi około 1 minuty...

Jak odeślesz im maszynkę to o ile się nie mylę nie będziesz musiała pokrywać ich "kosztów przesyłki" tzn. tego 19,99 zł

I nie słuchaj konsultantów bo oni wprowadzają w błąd. Mi próbowali wcisnąć że skoro maszynka jest otwarta (babcia otworzyła) to nie mogę jej zwrócić. To jest oczywista bzdura, bo otwarcie towaru odbywa się w ramach tzw. "zwykłego zarządu" i masz do tego prawo przed odesłaniem towaru. Także wsadź im tą maszynkę do koperty, dołącz stosowne pismo i za listo polecony ZPO zapłacisz coś około 6 zł.

Witam. W marcu także dałam się naciągnąć na maszynki za kwotę 19.90. Gdy paczka została mi dostarczona natychmiast podpisałam odstąpienie od umowy i rezygnacje. Po pewnym czasie znów przyszła do mnie paczka lecz tym razem na kwotę 34.90zł, z której również zrezygnowałam. Dziś otrzymałam pismo przypominające o zapłacie 34.90zł, 19.90 opłaty pocztowej oraz 15zł opłaty za monit. Zaraz po otrzymaniu listu wykonałam telefon na nr podany w liście- 22 430 99 99. Odezwał się mężczyzna który powiedział że paczka do nich nie powróciła i kazał wysłać reklamację do Warszawy. Czym jest sens pisać tą reklamacje i płacić skoro za każdym razem podpisywany był zwrot?

Masz jakiś dowód że wysłałeś odstąpienie od umowy i rezygnacje? Zwrot powinieneś wysłać do Warszawy na Plac Grzybowski. Jeśli tak to napisz im że w związku z wypowiedzeniem umowy i odesłaniem towaru każde następne wezwania do zapłaty będą zgłoszone na policję jako próba wyłudzenia.

Nie mam żadnego dowodu odstąpienia, więc napisałem reklamacje na Plac Grzybowski. Zobaczymy czy to coś pomoże.

witam, dzisiaj otrzymałam przesyłkę z maszynką good shave, od razu zadzwoniłam do biura obsługi za pierwszym razem nikt nie odebrał po kilku minutach ponownie zadzwoniłam odebrała miła pani która powiedziała, że nie ma problemu z odstąpieniem od umowy i że jeśli zapłace fakturę wartości 19.99 to przysłany produkt pozostaje moja własnością, Zarejestrowała mnie jako, że anuluję umowę i powiedziała, że nic więcej nic do mnie nie będzie przychodziło, żadne produkty ich firmy ani faktury do zapłaty. Mama nadzieje że bedzie jak powiedziała ta pani.

Tak napewno nie będzie! Gwarantuje to Pani, niech Pani zadzwono dzisiaj i dowie się czy umowa jest anulowana a założę sie, że nie będzie.

Powiedzcie mi proszę jak jest z windykacją ?

Udało mi się odstąpić od umowy i mam na to potwierdzenie, ale później okazało się, że niby tuż przed moim odstąpieniem wysłano do mnie paczkę, której oczywiście nigdy nie otrzymałem. Na prośbę o pokazanie dowodu wysyłki odpowiedziano mi, że jak chcę mogę złożyć reklamację i się pod nią podpisać - super złodzieje dysponowaliby jeszcze wzorem podpisu ;)

Oczywiście nic nie zrobiłem i sprawa trafiła do Alektum, które domaga się 122 zł. Już 2 razy wysyłali do mnie monity, straszą też smsami. Jaką mają realną możliwość wyegzekwowania (czyt. wyłudzenia) tej kwoty ? Radziłem się kilku osób i czytałem fora i wszyscy każą to olać, ale może są wśród Was osoby, które już to przeszły i mogą mi to potwierdzić ? Nie mają żadnych dowodów przesyłki, nawet w wezwaniu nie formułują za co wzywają do zapłaty, więc wydaje się, że podstawy słabe, ale czy na pewno ?

Nie chcę płacić tym złodziejom, ale też bez sensu mieć problemy w przyszłości z wzięciem kredytu, czy telefonu.

btz123 napisał:
Udało mi się odstąpić od umowy i mam na to potwierdzenie, ale później okazało się, że niby tuż przed moim odstąpieniem wysłano do mnie paczkę, której oczywiście nigdy nie otrzymałem.

Standard w wykonaniu tej bandy. Na Twoim miejscu napisałbym do nich oraz do firmy windykacyjnej, że nie mają żadnych podstaw dochodzenia jakichkolwiek należności i każda kolejna próba zostanie zgłoszona organom ścigania jako próba wyłudzenia.

Proponuję także:

zawiadomienie Urzędu Skarbowego o wystawianiu bezpodstawnych faktur i kopię zawiadomienia do urzędu kontroli skarbowej.

Sugeruję również odesłanie faktury wraz z pismem zawiadamiającym o jej odrzuceniu jako bezpodstawnie wystawionej listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, po zrobieniu kopii dla siebie.

Tak jak pisałem wyżej można też zawiadomić prokuraturę o próbie wyłudzenia jeśli oszuści nie zaprzestaną swoich praktyk.

brodek napisał:
Jak odeślesz im maszynkę to o ile się nie mylę nie będziesz musiała pokrywać ich "kosztów przesyłki" tzn. tego 19,99 zł

I nie słuchaj konsultantów bo oni wprowadzają w błąd. Mi próbowali wcisnąć że skoro maszynka jest otwarta (babcia otworzyła) to nie mogę jej zwrócić. To jest oczywista bzdura, bo otwarcie towaru odbywa się w ramach tzw. "zwykłego zarządu" i masz do tego prawo przed odesłaniem towaru. Także wsadź im tą maszynkę do koperty, dołącz stosowne pismo i za listo polecony ZPO zapłacisz coś około 6 zł.

Czytam to forum od deski do deski i mam wrazenie, ze odesłanie produktu nie wiaze sie z nieoplaceniem kosztow 19.90 PLN za przesylke...
Jesli mam pozniej zaplacic za przesylke +15 PLN za zwloke a wysle towar to jestem nie dosc, ze w plecy za przesylke ( W dodatku moga nie przyjac ), to jeszcze nie bede mial tej maszynki :o:(

Tresc z regulaminu:

W przypadku gdy konsument zacznie użytkować otrzymany produkt, pra-
wo do wycofania się z umowy nie przysługuje. Prawo do wycofania się z zakupu produktu nie
przysługuje w sytuacji, gdy produktu nie można odesłać w stanie niezmienionym. Produkt zwra-
cany jest na odpowiedzialność konsumenta i musi być odesłany w niezmienionym stanie oraz
w oryginalnym opakowaniu. Westerfi eld zastrzega sobie prawo do obciążenia klienta uzasad-
nionymi kosztami przyjęcia zwrotnego produktu i ewentualnych usterek lub wad stwierdzonych
w produkcie

Interesuje mnie jeszcze kwesjia opakowania, bo u mnie odklejenie koperty na tym opakowaniu spowodowalo czesciowe "zdarcie" farby z jego czesci.
Ciekawe co na to powiedza...

Nie wiem co juz o tym myslec, bo konsultanci napewno nie powiedza wszystkiego, bo oni maja prawo do zachecania a nie do zwracania i mowieniu klientowi jak ma postepowac w wypowiadaniu umowy.

Ostatnia edycja:
GroM@g napisał:
ze odesłanie produktu nie wiaze sie z nieoplaceniem kosztow 19.90 PLN za przesylke..
Bo nie ma się nie wiązać, tylko odbierasz i dopiero wówczas masz prawo dostąpienia i żądania zwrotu pobranych środków.

PS
Używaj proszę polskie znaki.

Powrót