goodshave - odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku goodshave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam, też dziś padłem ofiarą tej firmy.. przyszedł regulamin wszystko ok rano zaspany byłem zadzwoniła Pani powiedziała że paczka jest zupełnie za darmo nic nie będę za nią płacił więc się zgodziłem. Wstałem i coś mnie ruszyło żeby sprawdzic to w internecie a tu takie wielkie :o no i odrazu złapałem za telefon zadzwoniłem a Pan mówi że musi mi przyjść ta paczka bo inaczej nie mogę odstąpić od umowy ponieważ tam znajduje się hasło abonenckie , i teraz pytanie czy odbierać tą paczkę czy jej nie odbierać + wystosować pismo do nich że nie odebrałem paczki co równa się z tym że nie zawieram tej umowy i nie życzę sobie aby cokolwiek do mnie przyszło.

Oświadczam, że zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22, poz. 271 ze zm.) odstępuję od umowy zawartej dnia ,,,,,,,,, o godzinie ,,,,, telefonicznie która została zawarta z numeru telefonu
22-43-09-500 na numer xxx-xxx-xxx w xxxxxxx pomiędzy xxxxxxx xxxxxxx a firmą Westfield International AG. Jednocześnie informuję, że rezygnuję ze wszystkich produktów Państwa firmy a ponadto rezygnuje z wysyłek regulaminów na mój adres. Proszę również o usunięcie moich danych osobowych z systemu informatycznego Państwa firmy. Podkreślam, że każda przesyłka będzie stanowiła towar niezamówiony, za którego magazynowanie obciążona zostanie Państwa firma. Informuję jednocześnie, że każda próba dochodzenia jakichkolwiek należności w związku z wypowiedzianą umową traktowana będzie jako próba wyłudzenia i zgłoszona organom ścigania.
Proszę o pisemne potwierdzenie przyjęcia rezygnacji.

i gdzie tutaj dopisać coś o tym że wcale tej paczki nie odebrałem ? z góry wielkie dzięki za odpowiedz :)

Witam, ja też dałam się namówić na podanie adresu. Zadzwoniła Pani i tak namawiała, że się zgodziłam żeby przysłali mi ten regulamin. Oczywiście zanim się zgodziłam upewniłam się 10 razy że zgadzam się tylko na wysłanie mi regulaminu a nie przesyłek i nie będę musiała nic odsyłać bo później oni zadzwonią do mnie i mam powiedzieć czy się zgadzam czy nie. Już po fakcie zaczęłam czytać na forach i dotarło do mnie że mogłam się wpakować w niezłe bagno. Już miałam wysyłać rezygnację ale zadzwoniono do mnie po około 5 dniach i wtedy kategorycznie odmówiłam zamawiania od nich czegokolwiek. Mam nadzieję, że to poskutkuje aczkolwiek dziś jak byłam w pracy i nie miałam możliwości odebrania telefonu znowu miała od nich połączenie. Nie wiem czego jeszcze chcą ode mnie ale mam nadzieję, że dotarło do nich że nie zgadzam się na żadne wysyłki...
Ktoś miał może podobną sytuację? Czego oni mogą jeszcze chcieć, tym bardziej że nie ma możliwości oddzwonienia na ten nr.:mad:

Witajcie.
Mój ojciec podobnie jak tu obecni dał się naciągnąć na wysyłkę zestawu maszynek "Easy Shave Matrix" oferowanych przez Westerfield International AG z siedzibą St. Gallen w Szwajcarii, ul. St. Jakob – Strasse 37.
Stąd moje pytanie: czy w Oświadczeniu o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość mam wpisać adres powyższy (jako sprzedającego), czy wystarczy wpisać adres Biura Obsługi Klienta - bo na ten Polski adres należy przesłać zwrot tych przecudownych maszynek (do robienia kasy? :evil:) . Proszę o wskazówki, ja bardzo chętnie przygotuję uniwersalne pismo i podeślę je tu na forum w formie edytowalnej aby innym wystarczyła minuta na uzupełnienie i odesłanie tego cholerstwa.

Czy ja dobrze rozumuję"Przedsiębiorca, który kontaktuje się z konsumentem przez telefon w celu zawarcia umowy na odległość, ma obowiązek na początku rozmowy poinformować konsumenta o celu w jakim dzwoni, podać swoje dane lub dane osoby, w imieniu której telefonuje.

Przedsiębiorca ma obowiązek potwierdzić treść proponowanej umowy utrwaloną na papierze lub innym trwałym nośniku.

Trwały nośnik to materiał lub narzędzie umożliwiające konsumentowi lub przedsiębiorcy przechowywanie informacji kierowanych osobiście do niego, w sposób umożliwiający dostęp do informacji w przyszłości przez czas (ponad 2 lata). Takim trwałym nośnikiem w tym przypadku może być, np. papier, CD-ROM, poczta elektroniczna, wiadomość SMS. Nie jest nim strona internetowa.

Umowa nie zostaje zawarta jeśli konsument nie potwierdzi woli zawarcia umowy na trwałym nośniku, albo potwierdzi ją w inny sposób (np. telefonicznie)"
Czy wobec tego (skoro mój ojciec się nie podpisywał pod niczym, a umowa dotarła od razu z "cudownymi" maszynkami) można zaniechać wysyłania jakichkolwiek pism do tej działającej (nie?)zgodnie z etyką biznesu firmy? http://forumprawne.org//pl.pinterest.com/pin/create/extension/

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Podpis nie jest konieczny. Jak to się odbyło, był telefon od tej firmy i ... ?

Mój ojciec został poinformowany o tym, że zostanie mu przesłana za darmo jakaś próbka maszynek (przynajmniej z tego co mi mówi, ale mógł połowy z tego co miła Pani przez słuchawkę mówiła nie zrozumieć). Także należy przyjąć jakiś pesymistyczny wariant, że w natłoku informacji zgodził się na otrzymywanie tych maszynek (nie świadomy tego na co w istocie się zgodził). Bezpieczniej pewnie sporządzić Oświadczenie o odstąpieniu od umowy? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, pomoc jest dla mnie nieoceniona jako że samemu nie posiadam wiedzy prawniczej. Pozdrawiam.

OK. Mógł się zgodzić na wszystko, ale sprzedawca obowiązkowo powinie to "wszystko" potwierdzić listem, @, SMS lub na innym trwałym nośniku. Po otrzymaniu potwierdzenia Twój Tata powinien - również na trwałym nośniku - potwierdzić i wyrazić zgodę na zawarcie i realizacje umowy (wysłanie maszynek). Jeśli tego nie zrobił, albo zrobił to przez telefon, to umowa nie została zawarta. Jeśli mimo to sprzedawca coś przysłał, to przysłał Tacie prezent :)

Witam ponownie, niedawno dodałem post http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/617478-prosze-o-szybko-pomoc-firma-westerfield-maszynki-do-golenia.html
I właśnie przed chwilą przedzwonił do mnie pan który podawał się za przedstawiciela owej firmy, i mówił że niedawno się ze mną kontaktował, nie dałem mu nic więcej powiedzieć i sam zacząłem mówić że chce zerwać tą umowę i że rezygnuje z usług tej firmy, ten pan zaczął mówić że ta przesyłka jest darmowa. A ja dalej mówiłem że chce zrezygnować i ten pan się rozłączył...
Po chwili dostaje sms o treści : Nie będziemy się już kontaktować w kwestii maszynki. Pozdrawiam
Ale zdziwiło mnie że nie napisał nazwy firmy, tak jak to zrobił w poprzednim sms.
Również zdziwiło mnie to że mogłem odzwonic, bo zawsze te numery były inne i niebyło w ogóle sygnału. Więc dzwonie, z tych nerwów zapomniałem się przedstawić ale pytam się czy moja rezygnacja została przyjęta, Pan to potwierdza, również zapytałem się o tą przesyłkę, czy na pewno nie przyjdzie on powiedział że tak i zakończyłem rozmowę. Czy nadal mogę się czegoś obawiać ? Proszę o odpowiedź i Pozdrawiam .

Witam, historia podobna jak u poprzedników. Dzwoni pani, proponuje darmową maszynkę, zgadzam się na przysłanie regulaminu, w pt dzwoni(08.05.15), zgadzam się na przysłanie maszynki. I tutaj dopiero zrozumiałam w co się wpakowałam. Dzisiaj dzwonię(11.05.15), aby odstąpić od umowy korzystając z 10 dniowego okresu wypowiedzenia umowy zdalnej. Pani odmawia argumentując tym, że nie mogę odstąpić od umowy gdyż nie otrzymałam produktu. Ja argument rezygnacji z umowy, pani "nie mam z czego rezygnować, bo jeszcze nic nie otrzymałam i nie da się tego cofnąć" i tak w kółko. Koniec końców konsultantka po prostu się rozłącza. Z rozmowy wynikło, że przesyłka nie została wysłana, ale nie da się już tego cofnąć. Co zrobić w takiej sytuacji? Czekać na przesyłkę? Czy dalej usilnie próbować rozwiązać umowę?

Witam, mam podobny problem z firmą od garnków, a raczej szanowna Seniorka!

Witam, mnie dopadło nietypowo.
Panowie podeszli do mnie osobiście na polu mokotowskim.
Dałem sobie wcisnąć maszynkę za darmo i podpisałem subskrybcje na co 3 miesiące.
rzecz działa się 7 dni temu.
Usłyszałem że mam przez 14 dni testować maszynkę, po 14 dniach mam zadzwonić do BOK i poinformować czy jestem zainteresowany dostarczaniem ostrzy na wymianę.
Dopiero dziś przyjrzałem się sprawie.
Maszynki nie używałem.

Sytuacja o tyle nietypowa że towar dostałem do ręki.
Faktury nie otrzymałem bo czeka mnie to (mam nadzieje że nie) z pierwszymi ostrzami.
Na podstawie załączone formularza wzoru odstąpienia przygotowałem takie pismo które planuje wysłać listem poleconym ZPO. To wystarczy?

"Sprzedawca:
Westerfield International AG z siedzibą w ST.Gallen w Szwajcarii, ul. St. Jakob- Strasie 37, zarejestrowana w rejestrze handlowym kantonu ST. Gallen pod numerem CH-320.4.060.643-8

Adres BOK sprzedawcy
Talking People Poland Sp. Z o.o., Plac Grzbowski 12/16; 00-104 Warszawa

OŚWIADCZENIE

Ja niżej podpisany ***** ***** zamieszkały w Warszawie, przy ulicy **** **** *** ***** *****. Oświadczam iż wypowiadam umowę subskrybcji 12 wkładów wymiennych do maszynki zawartą osobiście dnia 05. 05. 2015 r. pomiędzy mną a firmą Westerfield International AG i rezygnuję z abonamentu/subskrybcji. W związku z przysługującym mi prawem do wycofania się z umowy zakupu w ciągu 14 dni od dnia otrzymania zamówionego towaru rezygnuje przed przed otrzymaniem zamówionego towaru.
W związku z nieotrzymaniem towaru nie obejmuje obowiązek odesłania towaru.
Nie wyrażam również zgody na przesyłanie do mnie żadnych towarów przez firmę Westerfield International AG.
Proszę również o wykreślenie mnie z listy Państwa klientów, bazy danych oraz nie wyrażam zgody na przetwarzanie moich danych osobowych przez firmę Westerfield International AG, oraz na
przekazywanie ich innym podmiotom gospodarczym.
Nie wyrażam zgody na otrzymywanie od firmy Westerfield International AG, oraz żadnej innej współpracującej z nią, materiałów reklamowych, promocyjnych stanowiących lub nie ogólnie pojętą ofertę. Każde wysyłane do mnie produkty nie będą przeze mnie odbierane.

Niniejszym informuje o moim odstąpieniu od Umowy sprzedaży następujących rzeczy dostarczonych w ramach umowy sprzedaży: -Maszynki do golenia Matrix

Niniejszym informuje o moim odstąpieniu od Umowy sprzedaży następujących rzeczy dotychczasowo nie dostarczonych w ramach umowy sprzedaży: -12 wkładów wymiennych do maszynki

W związku z prośbą o odesłanie towaru pocztą na adres BOK (podane na fakturze) jeśli dotyczy to także maszynki do golenia Matrix otrzymanej darmowo, proszę o podanie adresu BOK na który należy odesłać towar. W razie nie dostarczenia adresu do wysyłki przed upływem 14 dni od dnia poinformowania o odstąpieniu od Umowy sprzedaży winę za opóźnienie w odesłaniu towaru ponosi sprzedawca.
Jednocześnie zaznaczam że zgodnie z Definicjami zawartymi w warunkach subskrypcji Towar- oznacza produkt oferowany i sprzedawany Klientowi przez Sprzedawcę. W związku z tym niedopłatna paczka powitalna zawierająca maszynkę do golenia Matrix, jako produkt otrzymany nieodpłatnie nie mieści się w definicji Towaru, co za tym idzie nie mam obowiązku odesłania w razie nie otrzymania adresu BOK.
Informuje że przedstawiciel handlowy ***** ***** poinformował mnie o braku konieczności odesłania maszynki w razie odstąpienia od umowy subskrypcji.
W razie konieczności zwrotu paczki powitalnej proszę o poinformowanie mnie o takiej konieczności przed upływem terminu zwrotu towaru.

W związku z nie poniesieniem należności nie proszę o zwrot wpłaty na rachunek bankowy.

Data zawarcia umowy 05.05.2015
Data odbioru towaru przez klienta:
1. Data otrzymania nieodpłatnej paczki powitalnej nie spełniającej definicji Towaru: 05.05.2015
2. Data otrzymanie paczki regularnej zawierającej 12 wkładów wymiennych do maszynki- dotychczasowo nie otrzymano.

Proszę o pisemne potwierdzenie przyjęcia rezygnacji.

Pozdrawiam
***** *****"

Ciąg dalszy historii. Dodzwoniłem się do BOK. Pani wyraźnie poróbowała namówić mnie na przetestowanie maszynki i skontkaktowanie się "jak już ją wypróbuje" tj po upływie tych dwóch tygodni :) Rozmowa jest nagrywana i usłyszałem trzykrotnie potwierdzenie, że maszynki nie muszę zwrócić, że warunkiem rozwiązania umowy jest odesłanie formularza odstąpienia od Umowy sprzedaży. Także idę na pocztę wysłać formularz + swoje powyższe pismo listem poleconym ZPO. O ciągu dalszym przebiegu będę informował z czasem.

Tam samo mnie dzisiaj wkrecili mogę z tego zrezygnować jutro rano czy nic z tego?

Ja również mam do czynienia z tą firmą ale w trochę innym zakresie. Czytałam tutaj komentarze chyba do strony 50, więcej nie dałam rady ale nie znalazłam podobnej sytuacji do mojej....
Z tego co piszecie wnioskuję,że wyraziliście pełną zgodę na otrzymanie przesyłek ale u mnie jest trochę inaczej i nie wiem, czy mam zacząć się bać.
Może opiszę.
Zadzwonił dzisiaj do mnie konsultant i gadał te swoje bzdety o firmie Westerfield z siedzibą w Szwajcarii, przy czym uprzedził mnie, że rozmowa jest nagrywana. W pewnym momencie spytał się,czy jestem zainteresowana zakupem, no to ja odpowiedziałam JASNO I WYRAŹNIE,że się zastanowię (co u mnie znaczy oczywiście,że nie i pewnie jakby zadzwonił później to zrezygnowałabym tak czy siak). Koleś powiedział,że spoko i że zadzwoni do mnie za jakiś czas się upewnić,czy się ostatecznie zgadzam czy nie no i spytał się, czy może mi wysłać sms INFORMACYJNEGO (o nim zaraz opowiem zresztą) po czym poprosił o dane. Głupia byłam,że się tak wrobić dałam,a jeszcze głupsza,że podałam część prawdziwych i część fałszywych danych (jak zaczęło mi coś śmierdzieć). Peselu wgl nie podałam, skłamałam z datą urodzin ale podałam prawdziwe imię i nazwisko i.... adres akademika,w którym mieszkam tymczasowo (prawdziwego, domowego adresu nie podałam) z dziecinną naiwnością,że jak się będzie coś dziać to pewnie i tak mnie to ominie,bo za półtorej miesiąca koniec roku i opuszczam to miejsce. No dobra, podałam te dane i zgodziłam się na ich przetwarzanie, facet podziękował i powiedział DO USŁYSZENIA.
Dobra, od razu po rozłączeniu się dostałam tego informacyjnego sms,który właściwie nic mi nie mówi o tym,czy w końcu zawarłam tę umowę (a moje dane osobowe potraktują jak zgodę) czy też nie, bo pisane jest wszystko ogólniakami..
Zacytuję może trochę:

"Witamy tu Westerfield blablaba (....) Oferujemy Pani ekskluzywną maszynkę do golenia. Paczka powitalna z maszynką Mystique całkowicie gratis. Możesz odstąpić od umowy w ciągu 14 dni od otrzymania paczki powitalnej. Umowę możesz rozwiązać w każdym czasie, z miesięcznym okresem wypowiedzenia, poprzez złożenie pisemnego oświadczenia woli w tym przedmiocie na adres (..)"

Co mam o tym sądzić? Ten sms jest cholernie podchwytliwy... Ani nie informuje mnie,że zawarłam umowę ani,że tego nie zrobiłam.
Mam się zacząć martwić?

Również jak większość osób pod tym wątkiem zgodziłem się na przesłanie mi maszynek firmy Westerfield. Zgodziłem się na to w zeszłym tygodniu i dziś po rozmowie z biurem obsługi klienta dowiedziałem się że moja paczka została już wysłana 18 maja i w ciągu 3 tygodniu otrzymam ją. Tak jak i wcześniej zostałem zapewniony, mam prawo odstąpić w ciągu 14 dni od momentu otrzymania paczki ( telefonicznie) i przetestować ją bez problemu, ponieważ w stosunku do mojej osoby została wysłana bezpłatna paczka promocyjna z maszynką i wkładami. Nie będę musiał za nią płacić jak i za transport i nic odsyłać, tak zostałem zapewniony. Jednak czytając forum mam obawy, że nie do końca może być to prawdą. Co powinienem o tym sądzić? Jeżeli do jednych docierają paczki lub nie i każą płacić, a ja zostałem poinformowany, że nie trzeba za nic płacić po otrzymaniu maszynki promocyjnej tylko skontaktować się z biurem po przetestowaniu, czy chcę korzystać z ich subskrypcji. Postaram się poinformować co wynikło w mojej sytuacji.

Ostatnia edycja:
Problem mam taki sam jak wszyscy tutaj post wyżej Striker93 dokładnie go opisał.
A takie pytanie z innej beczki jeśli bym nie odebrał wysłanej do mnie paczki. Nie będzie mnie w domu a rodzicom mogę powiedzieć aby nie odbierali niczego wtedy będzie się to wiązało z automatycznym nie zawarciem umowy zgodnie z tym co zostało napisane wcześniej?
"Przedsiębiorca ma obowiązek potwierdzić treść proponowanej umowy utrwaloną na papierze lub innym trwałym nośniku.

Trwały nośnik to materiał lub narzędzie umożliwiające konsumentowi lub przedsiębiorcy przechowywanie informacji kierowanych osobiście do niego, w sposób umożliwiający dostęp do informacji w przyszłości przez czas (ponad 2 lata). Takim trwałym nośnikiem w tym przypadku może być, np. papier, CD-ROM, poczta elektroniczna, wiadomość SMS.

Trwałym nośnikiem nie jest strona internetowa.

Umowa nie zostaje zawarta jeśli konsument nie potwierdzi woli zawarcia umowy na trwałym nośniku, albo potwierdzi ją w inny sposób (np. telefonicznie) "

Powrót