goodshave - odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku goodshave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
@kleine,
dzwon do nich na numer 222037314 i niech Ci podadzą kiedy była zawarta, przygotuj sobie numer klienta bo beda pytac, staraj sie raczej telefonicznie to zalatwic niz pisac maile z odstąpienie, mnie zwyczajnie olali nie odpisując a maszynka przyszła ...

czyli dzwon, powiedz ze rezygnujesz z jakikolwiek dalszych usług ich firmy, nie chcesz kolejnych paczek, oraz żądasz usunięcia Twoich danych osobowych z systemu ich firmy, dodatkowo z racji ze masz podstawy do obaw czy ta rezygnacja zostanie spełniona niech Ci prześlą potwierdzenie na maila (upewnij sie ze go maja), na końcu rozmowy upewnij sie bardzo dobitnie z kim rozmawiałeś i czy na pewno rozmowa byla nagrywana - zapisz o której i z kim rozmawiałeś dla pewności, życzę powodzenia

Nie wystarczy rozmowa telefoniczna ani e-mail. W celu odstąpienia od umowy należy wysłać pismo z oświadczeniem o odstąpieniu oraz z żądaniem usunięcia danych osobowych z systemu. Po wysłaniu takiego pisma przesyłki można traktować jako świadczenie niezamówione.

Ustawa z dnia 02 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. 2000 Nr 22 poz. 271)

Art. 7. 1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

Art. 15. Spełnienie świadczenia niezamówionego przez konsumenta następuje na ryzyko przedsiębiorcy i nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań

Przed chwilą dzwoniła do mnie pani z tej firmy informując mnie, że brałem jakiś czas temu udział w konkursie internetowym offersclick (oczywiście udziału w takim konkursie nie brałem, nawet o nim nie słyszałem) i w związku z tym pozwoliła sobie do mnie zadzwonić proponując wysłanie maszynki do testów itd. Oczywiście podziękowałem jej, ale mam nagraną ta rozmowę - czy mogę ja wrzucić na YouTube po usunięciu nazwisk, czy może jest to niezgodne z prawem?

cedwah napisał:
Nie wystarczy rozmowa telefoniczna ani e-mail. W celu odstąpienia od umowy należy wysłać pismo z oświadczeniem o odstąpieniu oraz z żądaniem usunięcia danych osobowych z systemu. Po wysłaniu takiego pisma przesyłki można traktować jako świadczenie niezamówione.

Ustawa z dnia 02 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. 2000 Nr 22 poz. 271)

Art. 7. 1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

Art. 15. Spełnienie świadczenia niezamówionego przez konsumenta następuje na ryzyko przedsiębiorcy i nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań

W skrócie:
- zgodziłem się na przesłanie maszynki,
- 15-20 minut później zadzwoniłem że rezygnuję i nie chcę żadnych paczek usług itd
- maszynka oczywiście przyszła,
- zamierzam za nią zapłacić żeby się później nie zajmować ewentualnym komornikiem

Będę bardzo wdzięczny jeśli ustosunkuje się Pan do punktów/pytań poniżej, może dzięki temu uda się stworzyć jakiś spójny post dla wszystkich którzy mają problem z Westerfield i zamkniemy temat.

1.Proszę Pana o poradę jak powinno wyglądać pismo z rezygnacją (może jakiś wzór) w moim przypadku (okres dłuższy niż 10 dni od zawarcia umowy telefonicznej).

2.Westerfield operuje w zasadzie na dwóch adresach - Holenderskim, oraz jest adres Warszawski (gdzie można również odesłać produkty) - sądzi Pan że warto pisać na obydwa, czy np Warszawski wystarczy ?

3. Rozumiem że taka korespondencja jako polecony z potwierdzeniem odbioru (tzw zwrotką)?

@deka87

w żadnym wypadku nie jestem ekspertem, ale interesowałem się tą sprawą bo również ich nagrałem i z tego co na tym forum się dowiedziałem, nagrać jak najbardziej możesz, ale rozpowszechnianie bez zgody osób biorących udział w nagraniu jest zabronione - zupełnie inna bajka jeśli to ma być przedstawione jako dowód (np w sądzie) wtedy można udostępnić - podkreślam, to jest to co przeczytałem na tym forum i dobrze by było żeby się profesjonalista wypowiedział.
pozdr

Ludzie czytajcie uważnie wątek Wszystko jest napisanie ,tak samo jak wzór odstąpienia od umowy.
Ja jak wcześniej pisałam wielokrotnie dzowniłam,dostała potwierdzenie na e-mejla i wysłałam pismo na Warszawki adres z rezygnacją :)
Więc myślę że sprawa załatwiona,a jak mi przyjdzie trudno ich problem ja mam dowód że wysłałam pismo,mam potwierdzenie na emejlu.

Cedwah - piękne dzięki!

Znam ten temat aż za dobrze niestety, ale sądziłem, że te poprzednie wzory dotyczyły sytuacji odstąpienia do 10 dni od daty zawarcia umowy, teraz sprawa jasna, znajdę chwilę postaram się zebrać wszystko do jednego wątku, dla osób które potrzebują pomocy, bo tak jak ująłeś w formie pamiętnika jest mało czytelne.

________
z innej beczki, właśnie dostałem pismo o treści:
Witamy Serdecznie

Informujemy, że Pana rezygnacja została odnotowana z dniem 2012.12.18 i nie będą do Pana kierowane kolejne przesyłki z produktami naszej firmy.

Dziękujemy za udaną współpracę.

Z Wyrazami Szacunku

Zespół Westerfield

Które to jest odpowiedzią na maila z 21 listopada (!) o treści:

Dzień dobry, ze względu na dzisiejszą rozmowę z przedstawicielem Państwa firmy składam pisemne oświadczenie:

Oświadczam, że zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U nr 22, poz. 271 z późn. zm.) odstępuję od umowy zawartej dnia 21.11.2012 telefonicznie pod numerem telefonu xxx-xxx-xxx w [Miasto]. Jednocześnie informuję, że rezygnuję ze wszystkich produktów oraz abonamentów Państwa firmy. Proszę również o usunięcie moich danych osobowych z systemu informatycznego Państwa firmy.

Proszę o pisemne potwierdzenie przyjęcia rezygnacji.

Z poważaniem

xy

Sądze że mail jest pokłosiem tego że do nich zadzwoniłem, i nagrałem całą sytuację, może to ich motywuje. Polecam w takim razie innym również dzwonić, wcześniej wysłać podobnego maila, oraz powiadomić na końcu rozmowy o tym że ich nagraliście - co na pewno wywoła mocną reakcję, pozdrawiam

witam ja dzis dostałam telefon z firmy good shave i niestety dałam sie naciagnac :( ale szybko weszłam na fora i dzieki opini ludzi zrezygnowałm wyslalm im e-mail z rezygnacja i nawet udało mi sie dodzwonic mam nadzieje ze nic od nich nie dostane;)

Dziś zadzwoniłam, powiedziałam, że składam całkowitą rezygnację z ich usług i proszę o usunięcie moich danych. Poprosiłam też o przysłanie maila z potwierdzeniem. Powiedziano mi, że powinnam otrzymać go w ciągu tygodnia. Oby. Nie chcę już mieć z nimi nic do czynienia..

ewunkas napisał:
witam ja dzis dostałam telefon z firmy good shave i niestety dałam sie naciagnac :( ale szybko weszłam na fora i dzieki opini ludzi zrezygnowałm wyslalm im e-mail z rezygnacja i nawet udało mi sie dodzwonic mam nadzieje ze nic od nich nie dostane;)

radzę, walczyć o to żeby przesłali maila z potwierdzeniem, a najlepiej wysłać rezygnacje jak powyżej na Warszawski adres (gdzieś w wątku jest) i wtedy jeśli taka ich wola niech przysyłają nawet kontener maszynek, Ty jesteś "czysta"

nie zaszkodzi też zadzwonić do nich powiedzmy za dzień/dwa i zapytać jaki jest status klienta - czy umowa jest anulowana ?, dokładnie zapytać o nazwisko konsultanta i czy rozmowa jest nagrywana, oraz poprosić o potwierdzenie mailowe...

bag1374 napisał:
Z Wyrazami Szacunku

Zespół Westerfield

Które to jest odpowiedzią na maila z 21 listopada (!)
,
ewunkas napisał:
zrezygnowałm wyslalm im e-mail z rezygnacja
kleineschwarze napisał:
Dziś zadzwoniłam, powiedziałam, że składam całkowitą rezygnację

I znów to samo, czy Wy nie umiecie czytać?!

Ostatnia edycja:
cedwah napisał:
,

I znów to samo, czy Wy nie umiecie czytać?!

Ja tylko napisałem, że coś takiego dostałem, już nie jestem na tyle naiwny żeby na tym poprzestać i jutro wysyłam wersję papierową na adres warszawski...

Zastanawia mnie tylko fakt, że telefonicznie możliwe jest zawarcie umowy, ale telefoniczne jej rozwiązanie już nie jest możliwe/nie jest dowodem, ale mniejsza z tym.

Masz Racje najlepiej jeszcze pisemnie wysłać,dla swojego świętego spokoju.
Swoją drogą Zobaczcie ile nas jest ;p
Człowiek jest naiwny a potem żałuje .;/

Na fakt zawarcia umowy sprzedawca ma nagranie z Twoim "TAK", a jeśli Ty wyślesz im e-maila, a to bardzo słaby dowód na skuteczne odstąpienie od umowy - chyba, że masz podpis kwalifikowany.

jak dzwonilam poprosiłam o potwierdzenie tego mailem,a jak nie dostane to wysle pismo na warszawe.a mysle ze wezme mnie powaznie poniewaz zreezygnowalam z 1,5 po pierwszym telefonie

deka87 napisał:
Przed chwilą dzwoniła do mnie pani z tej firmy informując mnie, że brałem jakiś czas temu udział w konkursie internetowym offersclick (oczywiście udziału w takim konkursie nie brałem, nawet o nim nie słyszałem) i w związku z tym pozwoliła sobie do mnie zadzwonić proponując wysłanie maszynki do testów itd. Oczywiście podziękowałem jej, ale mam nagraną ta rozmowę - czy mogę ja wrzucić na YouTube po usunięciu nazwisk, czy może jest to niezgodne z prawem?

to sie ciesz, że jej nie wziąłeś, bo z tego co ja tu czytam to i ja powinnam sie niedługo spodziewac paczki.....
a w jakim celu chcesz to wrzucac na YouTube?

Dziękuję Wam wszystkim za bardzo pomocne informacje :D

Oczywiście wczoraj zadzwoniła do mnie pani o przemiłym (p. Karolina I.) głosie i dałam się na to wszystko niestety nabrać. Dzisiaj pluje sobie w twarz ze jestem taka łatwowierna. Napisałam już im maila (tak wiem że to nie wystarczy), zadzwoniłam 2 razy, raz rozmawiałam z panem (powiedział że nie może mi zagwarantować że paczka zostanie anulowana) a poźniej z panią która powiedziała że wprowadziła moje dane do rezygnacji z wysyłki tej dziadowskiej maszynki ;p zapytalam wiec jaka mam gwarancję że mnie usunęła i powiedziała że wyśle mi potwierdzenie mailem :) pomyślalam sobie ze jak do jutra nie otrzymam informacji zwrotnej to wysyłam pocztą na adres warszawski oświadczenie z potwierdzeniem odbioru. Mam nadzieje że ta sprawa w moim przypadku tak szybko sie zakonczy, jak zaczęła ;d

Jeszcze raz dziękuję Wam wszystkim bo nawet nie wiedziałabym gdzie mam dzwonić nie mówiąc już o tym że nie wiedziałbym dokąd mam wysłać list :)

Zastanawiam się również czy jakoś można nagłośnić tą sprawę żeby ludzie się nie dawali na to nabrać. Zwłaszcza że telefon w moim przypadku był kolo godz 15 (człowiek zmęczony po całym ciężkim dniu) i mówią mi że brałam udział w jakimś konkursie ( powiedziałam że jakoś nie pamiętam a ta pani że to bardzo możliwe bo bylo to już jakiś czas temu) i że WYGRAŁAM maszynkę za darmo o wartości 80 zł. No i jak tu się nie skusić?

Przejrzałam cały watek i nie wiem jak to się stało ale nie mogę znaleźć tego adresu warszawskiego ;/ Czy mógłby mi ktoś podać? Bardzo proszę :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
bet1candia napisał:
Przejrzałam cały watek i nie wiem jak to się stało ale nie mogę znaleźć tego adresu warszawskiego ;/ Czy mógłby mi ktoś podać? Bardzo proszę :)

Biuro Obsługi Klienta WESTERFIELD
ul. Sengera Cichego 1
02-790 Warszawa

Wiecie co mnie jeszcze zastanawia? Skąd oni mieli do mnie numer, bo ja nie należę do osób które na prawo i lewo ujawniają swój telefon. Bardzo mnie to martwi bo nie chcę żeby coś podobnego spotkało mnie w przyszłości.

Powrót