Green Star...

• Autor wątku Autor wątku Mik86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przepraszam za przejęzyczenie - oczywiście chodziło o rozpowszechnianie 2 plików mp3

Niewspółmierność środków do zarzucanego czynu. Dziwna nadgorliwość organów ścigania - jeśli oczywiście tak było...

Podejrzewam, że ta "nadgorliwość" spowodowana jest faktem, że jestem właścicielem jednoosobowej firmy o profilu informatycznym (tworzenie stron WWW - oprogramowanie). Szczęście w nieszczęściu, że zatrzymane komputery nie są firmowe, a prywatne.

Witam. Widze że w temacie pojawił sie temat policji. Otóz we wrześniu tego roku tez otrzymałam pismo z ugoda itd...- listem poleconym. poprostu nie zrobiłam nic. Głównie dlatego ze nie słucham disco polo. Nie przecze ze może ktos u mnie to pobierał bo przez jakis czas miałam nie zabezpieczony router hasłem, albo córka cos pobrała.W każdym razie ja jako właścicielka łącza internetowego osobiście nic nie poierałam. I wczoraj właśnie miły pan listonosz ( nawet nie wiedziłam ze listy sa dostrczane po 18 godzinie) przyniósł mi list polecony z mojej komendy policji ze w piatek 9 grudnia mam sie stawic w sprawie firmy green star w charakterze świadka. I nic wiecej. nie jest wpisane ze na podstawie jakiegos paragrafu ani nic takiego. Zobaczymy jak pojde w piatek. Pocieszam sie ze jeśli w charakterza świadka to moze to jest postepowanie przeciwko tej firmie a nie przeciwko mojej osobie;)

Podejrzewam, że postępowanie nie jest przeciwko Pani Osobie, a w sprawie udostępniania. Jeśli zezna Pani, że więcej osób korzysta z komputera i posiada Pani niezabezpieczoną sieć bezprzewodową (oczywiście jeśli tak jest), to ustalenie winnego jest praktycznie niemożliwe. Na tym w Pani przypadku sprawa prawdopodobnie się zakończy.

Pozdrawiam!

Byłam. Pan sie zapytał czy udostępniałam pliki na co ja zgodnie z prawda odpowiedziałam ze ja nie, ale czy ktoś inny cos pobierał i w trakcie pobierania udostepniała to ja nie wiem. Padło jeszcze kilka pytań, o to jaka siec ( Dialog) jaki komputer itd i po 10 min wyszłam . Pan policjant powiedział mi ze juz sie nie spotkamy ponieważ udowodnienie ze dana osoba cos udostepniała w sytuacji gdy do komputera ma dostep wiecej niz jedna osoba jest nie możliwe. On dostał zgłoszenie wiec musi sporządzić raport i na tym mój problem sie kończy

czy można przerwać sprawę dogadując się z green star ? tzn wpadła policja zabrała kompa (czy już jest za późno czy mogą jeszcze wycofać sprawę?)

Ostatnia edycja:
Witam,
Mam podobną sytuację wczoraj z tygodniowym opóźnieniem odebrałem polecony list(w zasadzie odebrała go za mnie kuzynka) z wezwaniem na policję w charakterze świadka. Wezwanie było na zeszły tydzień na szczęście po rozmowie telefonicznej udało się to przełożyć. Oczywiście we wrześniu dostałem pismo od kancelarii i zignorowałem je ponieważ nie słucham discopolo i uznałem że jest to jakaś pomyłka. Nie znam się na komputerach, w mieszkaniu mam bezprzewodowy router(nie wiem czy jest zabezpieczony) do tego z internetu korzystają oprócz mnie 2 dodatkowe osoby. Mam nadzieję że moje przesłuchanie przebiegnie równie pomyślnie.

Po przesłuchaniu napiszę jak było.

Może ktoś ma jakieś dobre rady dla mnie?

dzwoniłem dzisiaj do green star
wg kancelarii w chwili gdy komputer zostaje zabrany przez policje istnieje możliwość starania się o zawarcie ugody.
trzeba im napisac maila z danymi , opis sytuacji i prokuraturę która sie tym zajmuje.
niestety jest brak danych co do warunków ugody. tzn takie info uzyskkuje się w późniejszym terminie.

czy ktoś przerabiał już ugodę z kancelarią prawną green stara ? jakie warunki ?

green star 1000zł proponuje za ugodę ... po fakcie jak policja zabrała komputer. na co zwrócić uwagę aby przelew nie zakończył się tylko zakończeniem sporu z nimi lecz całością sprawy.

i druga sprawa czy w przypadku braku ugody mogę zaskarżyć green star za to że zabrali mi komputer a nic nie znaleźli na nim ?

Byłem przesłuchiwany na policji. Niestety pan policjant nie powiedział mi nic konkretnego po przesłuchaniu. Tylko że w ciągu 2 miesięcy będzie ciąg dalszy sprawy.

Czy sciagajac z serverow typu filesonic rapidshare firma green star swoim programem moze mnie namierzyć .Czy ściągając z tych serwerów nie udostępniam nikomu mp3 jest karane ?

wczoraj była u mnie policja z nakazem prokuratorskim przeszukania mieszkania zdziwiłam się strasznie, bo nie dostałam wcześniej żadnego pisma skonfiskowali mi dyski z komputerów i przesłuchali w charakterze świadków. Poinformowali, że dyski sprawdzi biegły i jeśli coś znajdzie to kosztuje to 0,40 groszy za 1 utwór i dodatkowo będą sprawdzać legalność oprogramowania za windows jest to kwota rzędu ok 100 dolarów. Mamy czekać na wezwanie do prokuratury na przesłuchanie. Ja nie ściągałam, ale do komputera dostęp ma kilka osób oprogramowanie też miałam legalne. W nakazie zawarta była nazwa sławetnej firmy green star zresztą napisana z błędem greek star, nie słucham disco polo a twierdzą, że doszli po numerze ip. Czy mogę się ubiegać o odszkodowanie i jak to złatwić.

Witam
dzisiaj i u mnie była policja z zakazem prokuratorskim i oskarżeniami od całego Kuleszy własnie za sciagnienie jakiegos albumu boom hits vol 16 tzn za udostepnianie(generalnie disco polo). zabrali mi dwa laptopy i dysk zewnetrzny zostałem zabrany na przesłuchanie na posterunku policji jako narazie świadek jestem w ciezkim szoku na komputerze mam prace inz programy CAD ktore sa zainstalowane ktore mi sa potrzebna na studiach ( studia budowlane) boje sie strasznie co moze z tego wyjsc mam sporo piosenek na komp i filmow jak kazdy student. Najbardziej sie obawiam za te programy CAD ktore nie sa takie tanie a miałem ich z 5.
moze ktos tez takie cos ma niech sie ktos wypowie co o tym myśłi. POZD

Witam...
dziś była u mnie policja z nakazem przeszukania mieszkania i oskarżeniem o udostępnianie plików muzycznych ( disco polo). Zabrali mi komputer stacjonarny, policjant pytał się czy nie dostałem wcześniej listu z firmy "green star" bo podobno wysyłali. No a takiego nie dostałem.
"z poczynionych ustaleń wynika , że wysyłał Pan cudze utwory muzyczne bez stosownego uprawnienia"
Pobierałem pliki z torrentów. Jestem oskarżony o wysyłanie 2 plików muzycznych ze stycznia 2011.
Jeżeli zapłacę teraz im pieniądze jak pójdę na ugodę to jaką mam gwarancję, że nie przyjdą mi np. za 2 lata , że udostępniałem piosenki przykladowo w grudniu 2011???

A z drugiej strony, skąd firma green star posiada moje dane osobowe? Nie rejestrowałem się u nich na stronie aby takowe posiadali. Czy oni legalnie zdobyli moje dane osobowe, czy może dostawca internetu im je przekazał? A jeżeli tak to jak można zerwać umowę z dostawcą internetowym ( w tym przypadku TP S.A) o nielegalne rozpowszechnianie moich danych osobowych? Bo chyba nie mają do tego prawa??

Policjant powiedział mi , że mam zadzwonić do radcy prawnego tej firmy w poniedziałek w sprawie ugody , jak nie to sprawa trafi do prokuratury. Mam na kompie sporo muzyki gier i innych filmów. Co w takiej sprawie mam zrobić, aby odzyskać komputer i nie iść siedzieć za głupie 2 piosenki?

Proszę o jakąś poradę.

Pozdrawiam.

Może Policja zawitała do was bo nieposzliście na ugodę?

właśnie , że nie dostałem żadnego listu od tej kancelarii..
Nie wiem jakim prawem posiadali imię nazwisko oraz adres zamieszkania?

Właśnie o te dane osobowe jest problem trochę poczytałem na forach żeby uzyskać dane osobowe musi zezwolić sąd a sąd potrzebuje zarzutu(dowodów) tylko ze dowody właśnie są zbierane wiec gdzie tu sens.

Prokurator rowniez moze wystapic o dane osobowe abonenta ;) Problemem jest to, ze pozniej sa udostepnione dalej.

Ale w tym momencie potrzebuje sie dowiedziec co mam zrobic skoro policja ma mój komputer jak go odzyskać ? Zapłacić im ??
Miał ktoś coś takiego już?

Powrót