Green Star...

• Autor wątku Autor wątku Mik86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
faab napisał:
Prokurator rowniez moze wystapic o dane osobowe abonenta ;) Problemem jest to, ze pozniej sa udostepnione dalej.
czyli mogło byc tak ze firma green star przyłszła to prokuratora ej słuchaj mamy IP komupera wy ustalcie dane osobowe bo on sciaga i wysysła nasze piosenki? Mogłbys mi wytłumaczyć kolejność tych spraw. dzieki

Pelnomocnik greenstar wysyla zawiadomienie o mozliwosci popelnienia przestepstwa do prokuratury. Nie wiem co tam zalaczaja, ale pewnie screenshoty i korespondencje ewentualna. Prokurator majac ustawowy obowiazek sprawdzenia zawiadomienia powierza cala sprawe lub niektore czynnosci policji. Musza ustalic dane abonenta - prokurator wystepuje do dostawcy o dane. Wtedy wzywaja takie osoby jako swiadka, czy to policja czy prok.. Greenstar, jako pokrzywdzony ma wglad do akt i stad ma dane. Niektorzy prawnicy wlasnie to zdarzenie kwalifikuja jako bezprawne ujawnienie danych.
Podstawowa rada to nie przyznawac sie. Poczytaj jeszcze watek o probono i bedziesz mogl wyrobic sobie opinie na ten temat.

No to chyba nikt nie miał takiego przypadku aby mu policja zabrała komputer.
Potrzebuję informacji co ja mam teraz zrobić. Iść na ugodę zapłacić im pieniądze? Czy też da to się inaczej wyjaśnić?

Sieć w sieci

Jezeli na PC miales pirackie oprogramowanie, pomijajac muzyke i filmy, to klopoty sie pietrza niestety.

No właśnie system był oryginalny ale miałem jakąś tam muzykę i pare filmów..
Tylko z tego co wiem można ściągać pliki dla swojego użytku czy tak nie jest?

Do mnie też dzisiaj rano przyjechała policja pokazali takie samo pismo jak urzytkownikowi tombik86 i zabrali komputer.:mad:

Mi policjanci powiedzieli że do 6 miesięcy powinni komputer oddać.Ciekawe jak to się dalej potoczy.

jak Ci oddadzą to możesz sobie go pewnie wyrzucić. Ponieważ miejsce przetrzymywania komputerów to nie hotel:-/
Podobno nie dbają o nie wcale. Więc najlepiej na komendzie będzie go włączyć przy jakimś policjancie i sprawdzić czy działa :)

Witam mam taki sam problem jakiś czas temu dostała pismo z kancelarii o to ze mam zapłacić 700 zl za ściągniecie piosenki
oczywiście zignorowałam pismo po około 5 miesiącach przyszła do mnie policja i szukała komputera z którego była ściągana mp3 lecz nic nie znaleźli bo już nie mieszkam u rodziców tylko u chłopaka. miałam internet bezprzewodowy po czym wygasła mi umowa w styczniu tego roku i już go nie mam komputera tez nie mam bo zepsuł mi się i się go pozbyłam, byłam na policji złożyłam zeznania nie maja na mnie dowodu za bardzo ,bo ani komputera nie mam ani internetu.w zeznaniach nie przyznałam się bo nie wiem czy to ja czy inni domownicy.

nie wiem sama co robić powiedzieli mi na policji ze kierują sprawę do prokuratury zastanawiam sie czy nie zapłacić te 700zl żeby mnie nie ścigali bo nie mam zdrowia żeby z nimi walczyć.???proszę o pomoc.

Witam mam taki sam problem jakiś czas temu dostała pismo z kancelarii o to ze mam zapłacić 700 zl za ściągniecie piosenki
oczywiście zignorowałam pismo po około 5 miesiącach przyszła do mnie policja i szukała komputera z którego była ściągana mp3 lecz nic nie znaleźli bo już nie mieszkam u rodziców tylko u chłopaka. miałam internet bezprzewodowy po czym wygasła mi umowa w styczniu tego roku i już go nie mam komputera tez nie mam bo zepsuł mi się i się go pozbyłam, byłam na policji złożyłam zeznania nie maja na mnie dowodu za bardzo ,bo ani komputera nie mam ani internetu.w zeznaniach nie przyznałam się bo nie wiem czy to ja czy inni domownicy.

nie wiem sama co robić powiedzieli mi na policji ze kierują sprawę do prokuratury zastanawiam sie czy nie zapłacić te 700zl żeby mnie nie ścigali bo nie mam zdrowia żeby z nimi walczyć.???proszę o pomoc.

Masz dużo lepszą sytułację niż miał mój tata.
Nic nie mogą Ci udowodnić, nie masz już internetu mobilnego nie masz również komputera nie znaleźli go w domu bo go już nie ma. Proste, więc niech spróbują Cię oskarżać to możesz im powiedzieć , że nie mają dowodów xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx [moderacja]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
niby tak ale tez nie jestem taka pewna czy to skończy sie umorzeniem ponieważ w końcu były ściągane te mp3 :( czy nie wiesz jak wygląda spraw później po przesłuchaniu na policji?

Siemanko ;)

Ja też już byłem na przesłuchaniu na komendzie.

Oczywiście opisałem, iż mam sieć i kilkunastu userów i nie mam nad tym kontroli.

Spisali protokół tam blbbleble wiadomo cosik trzeba było naskrobać.

Ale mieli kupę takich zawodników jak ja. Ale mi kompa nie zwinęli chociaz sam się zadeklarowałem że go oddam. Gościu powiedział, że nie maja czasu na takie zawody , iż takie kanceraryjki to robią z policji widnykatorów itp ... :(

Ja sie nie przyznałem na końcu i prawdopodobnie prokurator umorzy temat z braku sprawcy no jeszcze czekam na oficjalne zakończenie sprawy (lub na zajebisty proces :o).

Ale ja tam do bani nie biorę i idę w zaparte.

Prosta zasada - nie płacić parchaczom i już.

Pozdrówy dla zestresowanych ;)

Ostatnia edycja:
Jestem z Lublina, komputer zabrano z innego mieszkania i nie mnie ... tylko mojej narzeczonej... Bez nakazu weszli sobie do mieszkania ot tak na "blachę"...

Zabrali komputer przesłuchali w domu, za tydzień przesłuchali narzeczoną...
W ogóle powieźli mnie do mieszkania z komendy (KMP)... jako że nie mieszkam już na stancji na której mieszkałem natrudzili się mnie żeby znaleźć, czatowali pod tamtym mieszkaniem a potem wysłali wezwanie na adres zameldowania... po tym jak się zgłosiłem na Północną... to zostałem potraktowany jak... mafiozo

Generalnie czuje się potraktowany jak przestępca, zawieziono mnie rozlatującym się, cywilnym oplem do mieszkania, pani policjant opasała się bronią jakby jechała na akcję życia zatrzymania nielegalnych 300 imigrantów albo co najmniej miała odkryć ze dwie fabryki amfetaminy...

Sprawa dotyczy torrentów i składanki najlepsze z najlepszych cd6...którą rzekomo udostępniłem w sieci ...

Ekspertyzy biegłego nie było ale nic nie znajdą na kompie ponieważ tam nic takiego nie ma czego szukają...

Zastanawiam się jak to wszystko zakończy się umorzeniem, jak pociągnąć do odpowiedzialności za to wszystko Green Star i tych z Pro Bono???

Jeżeli ktoś jest z Lublina tutaj i ma podobny problem, nie ściągał a chciałby złożyć pozew zbiorowy proszę pisać na PW.

Nie dziwię się już dlaczego jest dziura w budżecie państwa... nikt nie potrudził się aby wycenić prawdziwą szkodę wynikłą z rzekomego udostępnienia w sieci plików tej składanki... a policja i prokuratura biegają za biznesem kancelarii, nie ważne czy prawdziwe zarzuty czy nie i jak został pozyskane adresy IP oraz to czy sprawą nie powinien zająć się GIODO...

Bowiem w swoich pismach kancelaryjka tytułuje się Administratorem Danych...

Generalnie ta cała sprawa już mnie wykańcza ale nie poddam się bo walczę o prawdę i o swoje dobre imię, walczę o sprawiedliwość. Może w tym kraju jeszcze są myślący ludzie a co dziwne policja traktuje tych wszystkich świadków w sprawie różnie ... jednym wystarcza zeznanie inni jadą na chatę sprzęt...

Jedna wielka KUPA

No i jak ruszyło się coś w tej sprawie śledze jakiś czas ten temat i żadnych konkrteów

Witam, dzisiaj Policja zabrała komputer stacjonarny z domu moich rodziców, którego ja nie jestem użytkownikiem, ani też też nie mieszkam tam . Szukali nośnika który był używany w 2011r. mam go nadal spalony w częściach jak mogę im wytłumaczyć, że zarekwirowali własność której ja nie używam itd. jak mogę żądać zwrotu PC ?

chcieli moje własności zaś zabrali rodziców, na PC było trochę nielegalnego oprogramowania , czyt jeżeli szukają kilku konkretnych mp3 czy moi rodzice mogą ponieść odpowiedzialność za posiadania nielegalnych programów itp pomimo, że sprawa tyczy się konkretnych mp3

Powrót