Groźba

• Autor wątku Autor wątku phenomen11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

phenomen11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jestem studentem i w ubiegłym roku wynajmowałem pokój u pewnej osoby. Niestety nie została podpisana żadna umowa najmu, otrzymałem jedynie pokwitowanie, na to że wpłaciłem kaucję (na pokwitowaniu wyraźnie napisano że mogę zrezygnować z wynajmu z miesięcznym wypowiedzeniem). Z przyczyn osobistych zrezygnowałem w lipcu br. z kontynuacji wynajmu (okres wynajmu miał się zacząć w paździerrniuku). Osoba która wynajmowała mi pokój powiedziała że nie odda mi kaucji. W takim razie wystosowałem do tej osoby list oficjalny z prośbą o zwrot kaucji lub przedstawienie mi rachunku na poczet czego przeznaczona jest kaucja, a w razie braku porozumienia skieruję do zweryfikowania przez US sprawę czy kaucja została opodatkowana. W odpowiedzi osoba ta zadzwoniła do mnie z wielkimi pretensjami i zapytała czy chcę ukończyć studia oczywiście odpowiedziałem że tak. Na to uzyskałem odpowiedź która zabrzmiała mniej więcej tak: [cytat:svo1nbca]Bo wiesz...ja mam na uczelni kilku kolegów[/cytat:svo1nbca] Odebrałem to jako próbę zastraszenia, a dokładniej zrozumiałem to że któryś z "kolegów" może pomóc w tym by powinęła mi się noga na uczelni, dlatego zapytałem czy to jest groźba. Nie uzyskałem odpowiedzi przeczącej a coś na wzór [cytat:svo1nbca]No skoro ty tak się zachowujesz[/cytat:svo1nbca] Czy mogę traktować to jako groźbę?

moim zdaniem zasadniejszym byłoby pójść w kierunku art. 284 &1 KK

A moim skromnym zdaniem mamy tu do czynienia z art. 284§1KK i 190 § 1 KK :)
phenomen11 proponuje udać się do jednostki Policji na terenie której doszło do przywłasczenia i złożyć tam stosowne zawiadomienie odnośnie obu przestępstw.

a od kiedy to posiadanie kolegów na jakiejkolwiek uczelni jest groźbą w rozumieniu KK? to ja mam kolegów na kilku uczelniach (nie tylko na jednej) i to nie tylko w charakterze studentów ,ale i wykładowców.....- tzn. że już też mam szukać adwokata bo mam kolegów...?:)- bzdura...

jakie znamiena czynu określonego w art. 190 KK zostały tutaj wyczerpane?

Zgadzam się z Markizem :ok:

Blady79 - proszę, zapoznaj się z treścią art. 190 k.k.
[cytat:1mlnq8z6] Art. 190. § 1. Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego. [/cytat:1mlnq8z6]

Osobiście nie widzę, aby sprawca groził popełnieniem jakiegokolwiek przestępstwa. Jeśli się mylę, to proszę wskaż mi popełnieniem jakiego przestępstwa grozi w tym przypadku sprawca.

hehe...- co tam wykładowcy ...- ja mam kolegów w Policji...wojsku, straży miejskiej ,CBA tudzież innych służbach...:) nie mówiąc o tym ,że znam full prokuratorów i kilkunastu sędziów... - złóż na mnie zawiadomienie :P - przecież ja też cie informuję ,że mam kolegów....:P

Powrót