grozby w internecie

• Autor wątku Autor wątku dymy123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dymy123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
czesc , mam pytanie , pod wpływem nerwów groziłem komuś śmiercia przez siec w grze etc. i ten ktos napisal ze pojdzie z tym do adwokata i ze bede placic kare etc. ale napisal ze da mi ost szanse jak go przeprosze , zrobiłem to i tutaj moje pytanie , czy jak go przeprosilem to dalej moze z tym gdzies pojsc ?

a jaka kara może to być?

i czy wogóle mogą coś z tym zrobić? kazdy chyba wie że kary typu znajde cię i zabije do kogoś o kim nic nie wiem chyba są poprostu puste ... co innego jak bym to pisał do niego na fb na którym był by jego adress

pozatym to wyglądało tak że ja mu napisałem " żeby ci ktoś umarł " , on mi odpisał tekstem o stosunku seksualnym albo o gwałcie z moją mamą a ja wtedy wybuchłem ...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Grozi kara grzywny, ograniczenia wolności (tzn. prace społeczne) lub pozbawienia wolności do 2 lat (o ile masz ukończone 17 lat - w innym przypadku grozi maksymalnie poprawczak). Groźba musi wzbudzić w pokrzywdzonym uzasadnione podejrzenie jej realizacji, ale nie nam decydować czy jest tak w tym przypadku.

no to ja o tym pisze że NIE MA szans bo przeciez ja jako normalny szary człowiek nie mam jak go znalezc chyba skoro ja to wiem to policja/sąd tym bardziej wie że ja nie moge mu nic zrobic gdy nawet nie mam jego miasta ... chodzi mi oto że jak by sam poszedł na mnie do sądu z adkowatem czy mógłby cos wskórać ?

to chyba tak samo jak z obrażaniem , co innego jak napisze do kogoś " ty kurczaku * kazdy wie jakie słowo mam na mysli ale nie chce dostac bana na forum ) do kogos pod nickiem a do kogos kto jest pod prawdziwymi danymi ...

i pozatym ten koleś trochę sam siebie postawil na przegranej pozycji , bo jak ktoś ci grozi a ty go wyśmiewasz bo wiesz ze ten ktos ci nic nie moze zrobic a potem go straszysz policją to chyba trochę dziwnie to wygląda

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam
przeczytaj co to są groźby karalne

TSG napisał:
Grozi kara grzywny, ograniczenia wolności (tzn. prace społeczne) lub pozbawienia wolności do 2 lat (o ile masz ukończone 17 lat - w innym przypadku grozi maksymalnie poprawczak). Groźba musi wzbudzić w pokrzywdzonym uzasadnione podejrzenie jej realizacji, ale nie nam decydować czy jest tak w tym przypadku.

Na pytanie o sankcji karnej otrzymałeś odpowiedź.

Ja tylko dodam...
- przy ocenie przed Sądem liczy się zamiar sprawcy.
Inaczej mówiąc czy Twoim zamiarem było spełnienie tej groźby.

Co do samej groźby to jest jeszcze taki drobny element, który nazywa się wyzywające zachowanie

Coś mi się wydaje, że Waszym przypadku "wyzywające zachowanie (prowokacja) miałby zastosowanie i byłby wzięty pod uwagę przy ocenie sytuacji ;)

a jak by poszedł z tym do prokuratury to raczej by się tym zajęli czy raczej by to olali ? no bo skoro grozba karalna albo bezprawna jest tylko wtedy gdy ktoś naprawdę ma powód sie tego obawiać a tutaj chyba czegoś takiego nie ma ... no bo co powiedzial by że myślał że go w magiczny sposób znajde ? to chyba by nie przeszło

tzn tak ogólnie to mu napisałem że naśle na niego płatnego zabójce który go znajdzie wszędzie , ale to chyba kazdy jak grozi komus że go zabije to i pisze ze go znajdzie xd

Art. 190. § 1. Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Nie ważne czy grozisz mi śmiercią, porwaniem, zgwałceniem czy nasłaniem mordercy.
Ważne jest czy ja się wystraszyłem.
Groźba musi być realna, ale to jest pojęcie względne.
W dzisiejszych czasach groźba porwania przez kosmitów też może być realna.

Dlatego jest to ścigane na wniosek pokrzywdzonego.

We wniosku musi własnoręcznie napisać, że ŻĄDA ścigania i ukarania (łącznie) oraz dlaczego jego zdaniem groźba jest realna.

Jeden NIE przestraszy się groźby nasłania płatnego mordercy a inny przestraszy się krzywego spojrzenia.

Włącznie oskarżyciela publicznego (prokuratora) jest subiektywne.
Ocena sądu musi być obiektywna.

Koniec.Kropka.

Paniał ??? :cool:

Powrót