Groźby z Art. 190 i 191 kk - przez Internet. Co i jak?

• Autor wątku Autor wątku loony93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Bo akurat interpretację i zastosowanie tego paragrafu znam doskonale.

poziomka40 napisał:
Popieram Markiza, to nie jest groźba karalna- groźba karalna musi być jasno wyartykułowana np " Podpalę Ci dom" czy " połamię nogi", Twoje domysły i wyobrażenia nie są sprawą dla prokuratury. Wpis nazwałabym szczeniackim wybrykiem, ale nie groźbą.

1997.04.17 wyrok SN II KKN 171/96 Prok.i Pr. 1997/10/4

Do wypełnienia stanu faktycznego z art. 166 k.k. nie jest konieczne, aby sprawca miał rzeczywiście groźbę wykonać, ani też, by istniały obiektywne możliwości jej spełnienia.
Orzecznictwo Sądu Najwyższego wielokrotnie podkreślało, iż znamię występku z art. 166 k.k. polegające na wzbudzeniu w zagrożonym obawy spełnienia groźby, należy oceniać subiektywnie, z punktu widzenia zagrożonego i wystarczy, aby groźba wzbudziła w zagrożonym przekonanie, że jest poważna i zachodzi prawdopodobieństwo jej ziszczenia.aktalne!!!!!!!!!!!!

1990.04.27 wyrok SN IV KR 69/90 PS 1993/5/84
przegląd orzeczn.: Ćwiąkalski Z. Zoll A. PS 1993/5/76*

Dla oceny czynu z art. 166 k.k. nie jest istotne to w jakim celu sprawca wyraża groźby, ale czy groźby jego istotnie wzbudziły w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będą spełnione.

poziomka40 napisał:
Bo akurat interpretację i zastosowanie tego paragrafu znam doskonale.

2001.01.30 wyrok s.apel. II AKa 8/01 OSA 2001/12/88
w Lublinie

Przestępstwo z art. 190 § 1 k.k. jest przestępstwem przeciwko wolności, a nie przeciwko dobru, które naruszone byłoby, gdyby przestępstwo, będące treścią groźby, zostało spełnione. Dla bytu przestępstwa z art. 190 § 1 k.k. wystarcza więc, że groźba wzbudza u pokrzywdzonego uzasadnioną obawę jej spełnienia. "Uzasadnioną" to jest taką, która obiektywnie robi wrażenie jej spełnienia.

loony93 pomimo tego ze uważam są przesłanki do 190 kk to w gruncie rzeczy dam ci rade daj sobie spokój. koleś który cie straszył ma ma tyle wspólnego z mafia pruszkowską co ty z KGB. daj odpocząć organom ścigania i nie prowadź [prywatnych wojenek za pomocą innych. mając 16 lat masz pewnie lepsze zajęcia. ale no cóż masz też prawo złożyć zawiadomienie. wiesz mi przesłuchania i inne czynności nie są wcale przyjemne.

Wlaśnie w tym rzecz! Czytałem to.. a ja się obawiam, więc złożyłem zawiadomienie (konkretnie moja mama w moim imieniu). Ponadto są jeszcze pewne okoliczności które uprawdopodabniają możliwość że groźba może być spełniona..

powtórzę jeszcze raz skoro do ciebie nie dotarło...- to nie jest groźba w rozumieniu KK ...

A jeszcze pytanie.. czy w ew. uzasadnieniu do prokuratury przy zażaleniu na odmowę wszczęcia postępowania mogę się powołać na wyroki SN ?

możesz się powoływać na co chcesz....:)

chociaż ja mam dobre "lekarstwo" na takich "pokrzywdzonych" - zawsze można zatrzymać kompa pokrzywdzonego do analizy...:) przy okazji sprawdzić oprogramowanie...i nie tylko....:)- różne ciekawe "kwiatki" niekiedy wychodzą....:_)

Ostatnia edycja:
Markiz, nie przetłumaczysz, on nie rozumie. Widocznie ma ochotę włóczyć się po prokuraturach, sadach czy policjach, uczestniczyć w przesłuchaniach- choć to nic nie da. Prokuratura albo mu wyda odmowę wszczęcia albo umorzy- bo nie jest to groźba z art. KK.

DObrze, niech Wam będzie że JA nie rozumiem. Tylko ja się tego człowieka obawiam, a tu mi piszecie nagle że to nie podlega ściganiu..

Prokuratura nie jest od leczenia czyjiś obaw, ja np obawiam się mojego sąsiada bo wygląda jak zbir, co nie znaczy, że lecę z tym do prokuratury. Zrozum prokuratura kieruje się suchymi faktami i paragrafami, a nie " obawami".

>Tylko ja się tego człowieka obawiam, a tu mi piszecie nagle że to nie podlega ściganiu..

Obawiasz się, że ci ktoś czegoś nie wybaczy?
OK, ja też ci nie wybaczę zaśmiecania tego forum i pisania bzdur. Złozysz teraz na mnie zawiadomienie do prokuratury? A jesli - nie daj Boże - zagroże ci banem? ;)

Groźbą karalną jest groźba POPEŁNIENIA PRZESTĘPSTWA. Nie stanowią groźby słowa w rodzaju "policzymy się", "jeszcze popamiętasz" czy "ja ci pokażę". A tym bardziej słowa, które przytoczyłeś.

Ja proponuję autorowi tematu terapię u psychiatry, bo jeśli 16 latek boi się mafii pruszkowskiej z powodu komentarza innego użytkownika o tym, że mafia mu nie wybaczy to jest z nim coś nie tak.

Powrót