Groźby, znęcanie - jak dać radę. Prosze o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku Sampo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sampo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
Mieszkam jeszcze w mieszkaniu z rodzicami. Jestem skonfliktowany z ojcem (biologicznym i prawnym, bo mentalnie nigdy nim nie był) od bardzo dawna.
Ostatnio znalazł telefon. Ja dowiedziałem się kto jest właścicielem i oddałem ten telefon. Wtedy sie zaczęło. Groził mi słownie że się "strace", wysyłając smsy, w imieniu jego kolegi że jak sie "nie poprawie z ojcem" to "my się tobą zajmiemy", "porozmawiamy inaczej". To nie pierwszy raz. Kiedyś gdy rzucił się na matkę, obezwładniłem go, a policja wzięła na izbę wytrzeźwień. Po tym incydencie również były groźby pod moim adresem. Słyszały to matka i siostra.
Czy takie dowody sa wystarczające?

Witam. Ja nie jestem w stanie Ci pomóc sama mam problem z bratem alkoholikiem. Po śmierci mojego Ojca dużo się zmieniło - jak to on określił "Ja jestem panem domu teraz wam pokaże". Od tej pory zaczęła się cała sielanka. Ciągłe awantury, pijaństwo, kradzież moich ciężko zarobionych pieniędzy, wyłudzanie od Mamy - była interwencja policji w domu kiedy to Mama musiała w nocy uciekać z domu bo ten się awanturował. Obecnie mój brat ma wyrok 1 rok w zawieszeniu na 3 lata z art 207 par. 1 kk tj. "Kto znęca się fizycznie lub psychicznie nad osobą najbliższą lub nad inną osobą pozostającą w stałym lub przemijającym stosunku zależności od sprawcy albo nad małoletnim lub osobą nieporadną ze względu na jej stan psychiczny lub fizyczny, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.” Ma dozur kuratora. Mama zgłosiła zawiadomienie do prokuratury. Nic to go nie nauczyło. Ja obecnie otrzymuje od brata smsy cytuje: 1)Ty kurwo zgnoje was checie wojny to juz ja macie 2)Wiem ze podrobilas podpis matk karolina tez o tym wie 3)A to dopiero poczatek 4)Masz jtz dochodzenie w sprawie popelnienia przestemstwa 5)Mam nadzieje ze wiesz ze nie wolno podrabiac podpisow 6)Ty kurwo masz krew na rekach 7)Holokalst narszych czasow poczekaj az mama bedzie zdrowa 8)Ja wrocilem a pan jest ze mna 9)To dopiero poczatek ja wrocilem 10)Ty juz nie masz rodziny korwo 11)Prosze zabrac meble to nie magazyn jezeli nie to beda w piwnicy 12) Dlaczego ze mna walczysz 13)Odbierz nie walcz z wiatrakami 14)Czy ty niczego nie rozumiesz ostatni bastion 15)Nie sac cie zeby odebrac telefon 16)Nie jestes zla tylko masz zlego meza kasa 17)Odbierz jak bedziesz sama pusc mi strzalke 18)Dopuki w tych zylach plynie krew 19)Odkre wszytkhie tajemnice 20)Odbjez w tej wyciagne tajemnice o kturej nie wiesz 21)Moze bys odebrakla". Nęka mnie po nocach telefonami nie odbieram ich ponieważ nie mam chęci z nim rozmawaić. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc, co mam robić?

Powrót