grzywna w niemczech

• Autor wątku Autor wątku skampararas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam chcialem przestawic moja sytuacje moze ktos moglby mi pomoc: no wiec zostałem zatrzymany w niemczech do kontroli przeszukali samochod i znalezli w moich rzeczach 40 tabletek metanabolu zabrano mi je i kazano zaplacic 200e tylko ze podpisywałem duzo papierow bylo cos o postepowaniu karnym a to co dostalem to po przetłumaczeniu "zadatek na poczet kary" nie wiem co mam teraz robic jeszcze nic do domu nie przyszło bo mineło dopiero 2 tyg. ale obawiam sie najgorszego stad pytanie co moga mi zrobic grzywna,pozbawic wolnosci?dodam ze nie byłem nigdy karany a o tych tabletkach powiedziałem ze jestem chory i musze to brac co mi grozi?prosze o pomoc

Witam. Temat stary ale może ktoś mi odpowie.. w sierpniu dostałem zakaz jazdy w se na rok i 1300e łącznej grzywny. 950 już splacilem.powi co.miesiac place czasem 100 a czasem 50e. Ale widnieje w naszym KRK jako osoba skazana. Ogólnie miałem karę 50stawek dziennych po 20 euro.plus badanie itd zrobiło się te 1300e.. z tego co czytałem mam rozumieć że skoro w 2016 r był wyrok to dopiero 2022r będe mógł starać się o wykreślenie i będę sam musiał pisać w tej sprawie..? A co jeśli nie znam niemieckiego? Czy uwzględnia list po Angielsku? Nie gdzie go właściwie pisać.. a może ambasada mi coś pomoże ?

Witam. Jestem w następującej sytuacji. W 2015r. miałem wypadek w Niemczech. Pracowałem na czarno jako kurier. Służbowym samochodem wypadłem z drogi. Nikt więcej nie brał udziału w zdarzeniu. Na miejsce przyjechała policja i karetka. Przyznałem się do spowodowania zdarzenia, policjant doradził mi zaznaczenie opcji "Nie pamiętam jak doszło do wypadku." Tego samego dnia wróciłem do Polski. Wiem że na adres pod którym mieszkałem w Niemczech przyszedł mandat i rachunek za karetkę (~150E i 750E). Niestety nie miałem i nie mam dostępu do tych papierów. Choć to może dziwić nie znam kompletnie niemieckiego, angielski natomiast mam na poziomie komunikatywnym. Do tej pory nie interesowałem się spłatą tych długów. Teraz planuję wyjazd za granicę i wiem że najprawdopodobniej mam już ustaloną liczbę dni do odsiadki. Chciałbym to uregulować z Polski i mieć "czyste" konto w Niemczech. Mam znajomą biegłą w niemieckim. Poprosiłem aby zadzwoniła na komendę z której byli wezwani na miejsce wypadku policjanci. Powiedzieli że nie mogą jej udzielić informacji, a ja powinienem wypełnić ankietę. Tylko tyle się dowiedziała, nawet nie wiem co to ma być za ankieta. Ale do tej pory nie dostałem żadnych wezwań na adres w PL i boję się że takie wypełnienie ankiety to będzie przyznanie się do winy(wiem, że zamienili kolejnością moje 1. i 2. imię). Mimo to chciałbym to uregulować. Czy ktoś mógłby mi doradzić?

Witam. Zatrzymano mnie za kradziez w niemczech zwrocilem przedmioty zaplacilem na miejscu 1000e i odbyła sie sprawa sadowa dostałem 10000e kary czy jest sposob na przedawnienei 600e co dwa tygodnie.

Powrót