Gutachter

• Autor wątku Autor wątku gina501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gina501

Użytkownik
Odpowiedzi
218
Kochani,potrzebuje waszej pomocy.Chce starac sie po raz drugi o Kur ( Sanatorium),mieszkam na Nordchein Westwalen (niemcy).Rentenversicherung mi powiedzialo ze mam wypelnic papiery i im odeslac,ze te dokumenty musza byc Begutachten( tzn zaopiniowane) przez Gutachter(lekarza orzecznika).Wypisujac papiery sa tam 2 rubryki w ktorych mam wskazac i wpisac dane lekarza ktory ma uprawnienia jako Gutachter i ktory znajduje sie na ich liscie. A skad niby mam wiedziec ktory lekarz jest na ich liscie ?! Podalam im telefonicznie swojego ortopede-i odpowiedzieli mi ze tego nie ma na ich liscie.Nie oddalam wiec papierow.Znalazlam jakas liste Gutachterow w internecie ,ale tam z mojej miejscowosci jest tylko 5-ciu i wszyscy to neurolodzy! Ja nie jestem chora na glowe tylko na kregoslup,a juz zdazylam poznac takich lekarzy orzecznikow co to sa tylko po to by odrzucac i robic z chorych osob --na papierze -jako zdrowych.Chcialabym prosic --moze ktos ma ,wie,lub zna -albo gdzie tako liste moge znalesc? albo link by mi podrzucil?Chodzi o okolice Dortmundu. Bede wdzieczna. Czekam.

Acha,zapomnialam dodac,ze oni mi powiedzieli ze jesli nie wskaze Gutachtera to oni mi przydziela takiego. A ja chcialabym aby to byl neutralny ,rzetelny Gutachter,a nie Taki stronniczy co to tylko po "ich stronie stoi" ,bez wzgledu na stan pacjenta .

gina501 napisał:
Wypisujac papiery sa tam 2 rubryki w ktorych mam wskazac i wpisac dane lekarza ktory ma uprawnienia jako Gutachter i ktory znajduje sie na ich liscie.

Nie znam takiego blatu, w którym nakazuja podac rzeczoznawce? Podaj prosze numer tego blatu, to sobie to dokladnie obejrze.
Sama mam niezle doswiadczenie rehabilitacyjne (przez samo inwalidztwo), ale do tej pory o nic takiego nikt mnie nie nagabywal, dlatego jesten zdziwiona tym, co piszesz. Normalnie, jesli jest taka potrzeba, sami wlaczaja do sprawy jakis MDK.

Acha, i o jaka rehabilitacje chodzi w twoim przypadku? "Medizinische" czy "Berufliche Rehabilitation"? O ile dobrze kojarze, nie pracujesz od jakiegos czasu?

Anlage zu G100 Wichtige Information zum Antragsverfahren der Deutschen Rentenversicherung Westfalen -- bei Anträgen auf Leistungen zur medizinischen Rehabilitation.( Tu sa te rubryki na wskazanie przezemnie niby Gutachter.Powiedzialam ze wpisze mojego leczacego mnie ortopede,to mi powiedziano ,ze nie Maja go na swojej liscie Gutachterow.)I koniec.Odpada.
Do wypelnienia mam anlagi : G0120 , G0110 , G0103 , i G0100
A mnie chodzi o ponowne Sanatorium,bo mialam je pierwszy razt w 2014 roku. Mam znaczne pogorszenie kregoslupa .
chetnie wkleilabym tu moje ostatnie mrt ale nie wiem gdzie i nie wiem jak.

To jest dokladnie to, co wspomniałam w moim ostatnim poście. Lekarz prowadzący, specjalista, nie rzeczoznawca.
Ja też podaję w tej rubryce mojego domowego lekarza i ogólnie klinikę, wpod ktorej
Gino, nie starasz się o "Kur" czy "Sanatorium", RV oferuje tylko i wyłącznie rehabilitację w celu odzyskania bądź utrzymania siły roboczej. Kiedyś pisałaś, ze starasz się o rentę. Reha i renta wzajemnie się wykluczają! Nie możesz równocześnie czy po kolei składać te dwa wnioski.
Ten pomysł rehabilitacji ktoś ci podsunął, czy była to twoja własna inicjatywa?

Droga ildiko,o niemiecka rente walcze juz 2 lata." Kur" mialam w 2014roku.Kregoslup mi sie pogorszyl i boli dwa razy mocniej niz kiedys. Czy to wiec znaczy ,ze jesli walcze o te rente ,to nie moge robic wniosku o Sanatorium? To byla moja wlasna inicjatywa o Sanatorium ,bo z tego co wiedzialam to o Sanatorium mozna wnosic co 3-4 lata a od 2014 troche minelo,wiec zanim to bym pozalatwiala to by akurat bylo na 2018 rok.Czyli jak nie mam jeszcze sadowego wyroku czy otrzymam rente czy nie-to dopoki nie moge wnioskowac o Sanatorium?

Gino, skreśl wyrażenia"Kur" i "sanatorium". Tu chodzi o rehabilitację, finansowaną przez RV, i jak już pisałam, dla ludzi pracujących w celu utrzymania ich sily do pracy bądź"naprawienia" ich bolączek, aby mogli dalej pracować, wedle motta RV: Reha vor Rente.
Ty nie pracujesz, więc RV nie troszczy się o twoja zdolność do pracy, nie ma interesu, aby ci w tym kierunku pomóc, poprzez rehabilitację np czy inne akcje, z których np ja korzystam, a które zwą się w urzędowym niemieckim: Hilfe zum Arbeitsleben.
O rehabilitację można starać sie co 4 lata, na wniosku jest też pytanie, czy klient był na reha w ostatnich 4 latach.
Samemu na własny koszt można oczywiście jeździć ile się chce, wiele moich znajomych robi regularne turnusy w Kołobrzegu.
Wnioskować można o wiele rzeczy, pytanie tylko, czy oczekiwania są realistyczne, w twoim przypadku widzę to czarno, bo właśnie fakt nie pracowania, i nawet jakbyś pracowała, nie minęły jeszcze 4 lata od ostatniej rehabilitacji.
Na marginesie: Jak cię wtedy wypisano z kliniki rehabilitacyjnej, jako chora, zdrowa, z zaleceniami co do miejsca pracy, zasugerowano rentę, czy jak?
Przestając pracować, wiele sobie zaszkodziłaś, bo to czy owo przestało ci przysługiwać.
Moim zdaniem, porada w Sozialverband pomogła by ci dalej bądź wiele zrozumieć.

Bóle kręgosłupa: spytaj swojego lekarza domowego o skierowanie na terapię MMS, to jest multimodale Schmerztherapie, wspaniała sprawa i konkretna, w tym przypadku lepsza niż reha, bo po co na reha, jak masz naokoło silne bóle? Na reha bóli nie leczą, a różne akcje mogą nawet pogorszyć.

A przepraszam -co to jest to multimodale Schmerzterapie? Moglabys mi to objasnic? To jest stationär czy ambulant ?

Terapia przeciwbólowa w wielu aspektach. Stacjonarna. Pogugluj :)

W googlach znalazlam cos takiego. Tzn to terapia zastrzykami w kregoslup.Schmerzterapie- to sie nazywa. Mialam cos takiego 3 x w Herne.Przychodzi sie na oddzial -oczywiscie po zalatwieniu wszystkich formalnosci,tam na drugi dzien otrzymuje sie w znieczuleniu zastrzyki w bolace miejsca kregoslupa i na 2-gi dzien -wypis.Czy o tym myslalas? Ja mialam juz te takie Schmerzterapie 3 razy,pomagaly na 4-5 m-cy.

Nie o tym myslalam! Wpisz po prostu w Google multmodale schmerztherapie i poczytaj w linku wikipedii na przykład. A potem dopisz jeszcze Dortmund, ja juz znalazłam odpowiednią klinikę w twojej okolicy.

Ilidko,wiem ze cie draze i mecze,ale wyjasnij jesli mozesz tak po chlopsku-na czym to polega to MMS.Bo nie kapuje.Znalazlam na googlach ten Krankenchaus.Ale o co w tym MMS chodzi ? Ja nie potrzebuje pogadanek na temat bolu. Nie jestem lekomanem.Jak mnie boli to boli naprawde .W nocy nie moge przekrecic sie na drugi bok,bol mnie budzi i przytrzymujac sie lozka -mamy metalowe-obracam sie lub wstaje i lykam 2 tabletki Diklak po 100 mg kazda,to tlumi jakos bol,ze moge jakos przespac noc do rana. Mam GG : 5651346 to niech sie Pani tam do mnie odezwie to wkleje Pani moje mrt ,co mam robic?Na kur nie mam szansy,na Erwerbsminderungrente -tez konca sadu nie widac-to jak zyc ?

Ostatnia edycja:
Terapia przeciwbólowa w wielu aspektach. Model dobiera lekarz. Wikipedia świetnie tłumaczy. Także szpitale na swoich stronach, gdzie reklamują swoje oddziały MMS. Wystarczy przejrzeć kilka ofert, są bardzo przejrzyście przedstawione.
GG nie mam, a MRT to dla mnie czarna magia, do odczytania MRT trzeba być radiologiem.

Powrót