gwarancja telefonu - ostatnie dzień

• Autor wątku Autor wątku shenandoh87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shenandoh87

Użytkownik
Odpowiedzi
31
W dniu wczorajszym zauważyłam uszkodzenie mojego telefonu zakupionego przez orange. Okazuje się że gwarancja była do 9.09.2015. Jeśli oddam tel dziś na reklamację czy będzie uznana? Liczy się data zauważenia usterki czy data oddania sprzętu?
Będę wdzięczna za odpowiedź - usterka jest dość uciążliwa choć niezbyt duża - bo przestał działać głośnik i nie mogę rozmawiać normalnie przez tel - ja nie słyszę rozmówcy.

Coś mi się wydaje, że jednak liczy się data odesłania towaru, bo w jaki sposób miałabyś udowodnić wystąpienie usterki jeszcze w czasie trwania gwarancji, ale mogę się mylić.

Kiedy kupiłaś ten telefon? Jeśli przed 25 XII 14r. - niezgodność towaru z umową, po - rękojmia z kc.

telefon odebrałam od kuriera dnia 9.09.2013 r - dokładnie 2 lata i 1 dzień temu.
Czyli orange powinno przyjąć tel i naprawić go w ramach gwarancji? Czyli muszę się (w przypadku jakby orange robiło problem) powołać na prawo ważne na dzień zakupu tel? czyli tą niezgodność towaru?

Nie w ramach gwarancji. (Nie znam warunków Twojej gwarancji, ale podejrzewam, że liczy się data złożenia reklamacji, a nie zauważenia wady, więc do 2 lat i koniec.) Reklamujesz powołując się na niezgodność towaru z umową na podstawie ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Masz na to 2 miesiące od zauważenia wady, które to zauważenie musi nastąpić w ciągu dwóch lat. Czyli termin się zgadza, przy czym pamiętaj, że po takim upływie czasu nie ma już domniemania istnienia wady w momencie sprzedaży.

czyli nie będzie to naprawa z tytułu gwarancji producenta - tylko z tytułu właśnie niezgodności towaru z umową - czyli powinno orange to uznać jako że usterkę zauważyłam wtedy kiedy jeszcze telefon był na gwarancji? naprawa powinna być realizowana jak naprawa gwarancyjna- czyli bez moich kosztów tak?

czyli powinno orange to uznać jako że usterkę zauważyłam wtedy kiedy jeszcze telefon był na gwarancj

Nie na gwarancji, tylko w okresie odpowiedzialności sprzedawcy z tytułu niezgodności... :)
Czy uznają reklamację to ich decyzja - ale nie mogą odrzucić z powodu przekroczenia terminu.
Tak, jak uznają reklamację to na własny koszt.

ok dzięki za informację. Mam nadzieję, że orange nie będzie robiło problemu - ale wiem na co się powołać - a o to właśnie mi chodziło.
Dziękuję :)

Przedłużałam umowę w sieci orange przed strone www. Fv wystawiona jest na 4.09.2013 a tel od kuriera byl odebrany przeze mnie 9.09.2013. Właśnie pan q orange odmówił mi przyjęcia telefonu w ramach niezgodnosci towaru z umowa gdyz ppwiedzial ze poczatek gwarancji to data wystawienia fv. A przeciez z tego co kojarze gwarancja zaczyna sie z chwila odebrania towaru prawda? Czyli jesli odebralam tel 9.09.2013 to w tym dniu rozpoczela sie gwarancja i skonczyla wczoraj 9.09.2013 czy jest tak jak mysle? Jesli tak to jesli ustrka powstala 8.09 to mam prawo powolac sie na niezgodnosc tak? Bo orange twierdzi ze nie.

a jaki mógł być jak nie konsumencki?

nie chce sie przekomarzać - tylko pytam czy są jakies inne rodzaje niz konsumencki?

shenandoh87 napisał:
Przedłużałam umowę w sieci orange przed strone www. Fv wystawiona jest na 4.09.2013 a tel od kuriera byl odebrany przeze mnie 9.09.2013. Właśnie pan q orange odmówił mi przyjęcia telefonu w ramach niezgodnosci towaru z umowa gdyz ppwiedzial ze poczatek gwarancji to data wystawienia fv. A przeciez z tego co kojarze gwarancja zaczyna sie z chwila odebrania towaru prawda? Czyli jesli odebralam tel 9.09.2013 to w tym dniu rozpoczela sie gwarancja i skonczyla wczoraj 9.09.2013 czy jest tak jak mysle? Jesli tak to jesli ustrka powstala 8.09 to mam prawo powolac sie na niezgodnosc tak? Bo orange twierdzi ze nie.

Proszę o odpowiedź na powyższe pytanie. Jeśli w zakupie konsumenckim chodzi o to czy kupiłam sprzęt na firmę czy na osobę fizyczną to zdecydowanie jest to zakup konsumencki gdyż firmy żadnej nie posiadam i nie wykorzystuje tel w celach służbowych - tylko i wyłącznie prywatnych.

shenandoh87 napisał:
- tylko i wyłącznie prywatnych.
i teraz, wyposażony w tą wiedze, loco1 może stanowczo i właściwie zaproponować właściwy tryb postępowania:ok:

Powrót