gwarancja telefonu - ostatnie dzień

• Autor wątku Autor wątku shenandoh87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ale ja prosiłam o potwierdzenie tego, kiedy rozpoczyna się gwarancja - ze względu na to że orange odmówiło mi przyjęcia na reklamacji ze względu na datę na fv. juz opisałam sytuację wcześniej i nie otrzymałam odpowiedzi.

shenandoh87 napisał:
i nie otrzymałam odpowiedzi.
to chyba czytamy inne wątki...
Gwarancja się pani skończyła, więc nie było podstaw do reklamowania na podstawie gwarancji.

Wskazano pani, iz należy dochodzić swoich praw na podstawie niezgodności towaru konsumpcyjnego w umową - co wyraźnie pani wskazano w owym poście nr 7.

loco1 - popraw swój post, bo wygląda jakbyś mnie cytował, a ja czegoś takiego nie napisałem:mad:

w gwarancji pisze:
"- Dla produktów: dwa (2) lata od daty pierwszego zakupu;
- dla wyposażenia dodatkowego ...(...) "
Jednak nie jest wyjaśnione co w sytuacji kiedy jest zamówienie elektroniczne przez sklep internetowy - więc nie wiem czy chodzi o datę z fv czy datę kiedy podpisałam odbiór sprzętu i zapłaciłam kwotę za tel (ok 50 zł kurierowi)
jak jest rozumiane pojęcie :data pierwszego zakupu"?

Bylam dzis u rzecznika praw konsumenta. Pani powiedziala ze istatnie gwarancja zaczyna sie z chwila otrzymania towaru ale na niezgodnosc towaru mozna sie powolac tylko przez pol roku od zakupu a nie po 2 latach od zakupu... Hymm teraz czuję sie mega zdezorientowana - ale chyba rzecznik wie o czym mowi? (chyba)

shenandoh87 napisał:
tylko przez pol roku od zakupu a nie po 2 latach od zakupu...
źle go pani zrozumiała - w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania.I za to sprzedawca odpowiada, po tym czasie ciężar dowodu spoczywa juz na pani.

To ja kompletnie teraz nic nie rozumiem.rzecznik mowila ze nie ma podstaw do zgloszenia takiej reklamacji bo gwarancja minela a to ze awaria powstala jeszcze na gwaranacji nie mam nic do rzeczy bo liczy sie data zlozenia reklamacji a nie data powstania...

Wypij kawkę, zrelaksuj się i poczytaj cały wątek od nowa. I zrozum, że gwarancja to zupełnie coś innego, aniżeli niezgodność towaru z umową. Piszemy Ci o tym od samego początku...

ale ja rozumiem ze chodzi o niezgodnosc towaru. Tylko czemu rzecznik powiedziala ze nie moge sie na to powolac? Ale zebym mogla sie powolac na niezgodnosc ustarka towaru musi powstac w okresie gwarancji?

Powrót