C
cook.pt
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Witam.
Od dwóch tygodni "walczę" z serwisem, który odmówił mi naprawy telefonu komórkowego w ramach gwarancji (oczywiście zaproponowali naprawę odpłatną przekraczająca wartość telefonu).
W uzasadnieniu napisali:
Pewien jestem że telefon nie został zalany a eksploatuje go jak każdy użytkownik. Do tego zdjęcia jakie mi przysłali jako "dokumentację fotograficzną" przedstawiają jakąś płytkę ze śladami zaśniedzenia.
Oczywiście odpisałem, że w para wodna to do 4% składu powietrza i osadzi się wszędzie. Jeśli jest wewnątrz telefonu to już tak łatwo nie odparuje i stąd mogła wystąpić usterka telefonu. Serwis odpisał mi:
Teraz moje pytanie, czy mogą mi odmówić naprawy gwarancyjnej. Kondensacja pary wodnej to prawo fizyczne którego nie da się uniknąć. Czy producent nie powinien w takim razie zabezpieczyć przed nim sprzętu?
Od dwóch tygodni "walczę" z serwisem, który odmówił mi naprawy telefonu komórkowego w ramach gwarancji (oczywiście zaproponowali naprawę odpłatną przekraczająca wartość telefonu).
W uzasadnieniu napisali:
W dostarczonym do naszego serwisu urządzeniu stwierdziliśmy uszkodzenie płyty głównej związane z ingerencją cieczy. Informujemy, że zgodnie z powyższym i na podstawie procedur producenta sprzętu, gwarancja na urządzenie jest nieważna. Klient ma prawo do odwołania się od decyzji serwisu. Jednak w przypadku podtrzymania wyżej wymienionej decyzji zostaną Państwo obciążeni kosztami transportu i ekspertyzy.
Pewien jestem że telefon nie został zalany a eksploatuje go jak każdy użytkownik. Do tego zdjęcia jakie mi przysłali jako "dokumentację fotograficzną" przedstawiają jakąś płytkę ze śladami zaśniedzenia.
Oczywiście odpisałem, że w para wodna to do 4% składu powietrza i osadzi się wszędzie. Jeśli jest wewnątrz telefonu to już tak łatwo nie odparuje i stąd mogła wystąpić usterka telefonu. Serwis odpisał mi:
Informujemy, iż zgodnie z procedurami producenta , gwarancją nie są objęte :
-mechaniczne uszkodzenia i wywołane nimi wady -uszkodzenia na skutek niewłaściwego , niezgodnego z instrukcją obsługi użytkowania i przechowywania produktu -uszkodzenia spowodowane przez czynniki zewnętrzne takie jak:
Zalanie cieczą , zawilgocenie (np. przez opady atmosferyczne lub kondensację pary wodnej zmiennych temperaturach), zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura , wyładowania atmosferyczne , działanie czynników chemicznych a także innych będących poza kontrola Gwaranta.
-uszkodzenia powstałe na skutek samowolnych napraw, przeróbek, zmian oprogramowania dokonanych przez Kupującego lub osoby nieupoważnione.
W związku z powyższym i na podstawie procedur producenta serwis odmawia naprawy w ramach gwarancji.
Teraz moje pytanie, czy mogą mi odmówić naprawy gwarancyjnej. Kondensacja pary wodnej to prawo fizyczne którego nie da się uniknąć. Czy producent nie powinien w takim razie zabezpieczyć przed nim sprzętu?