Handlarz motocykli oszustwo

• Autor wątku Autor wątku honda2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

honda2009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam i na wstępie dziękuje za odpowiedz

Otóż 2 miesiące temu zakupiłem motocykl marki Honda 2009 r

1. Sprzedający poinformował mnie iż motocykl sprowadził z Anglii od fimry ubezpieczeniowej.
2. Powiedział, że miał jedynie uszkodzony bak, i stwiedził iż wyglądało to na dewastacje przez Chuliganów
3. Początkowo wpłaciłem mu 10 % zaliczki po czym przyjechałem za 2 tyg i wpłaciłem resztę należnej kwoty.
4. Wypadało się targować więc sprzedający zgodził się na moją ofertę po czym powiedział, ale zaniżymy trochę wartość na fakturze -- zgoda
5. Wartość została zaniżona o kwotę 2300 zł * mam na to świadka(
6. Sprzedający w dniu zakupu pokazał mi kompletne dokumenty motocykla w których wyczytałem 2 poprzednich właścicieli .
7. Właścicielem w Angli był polAk więc na portalu społecznościowym facebook tego samego dnia napisałem wiadomość do niego pytając o stan motocykla... + mam całą rozmowę
8. Poprzedni włąściciel odpisał dopiero tydzień temu i poinformował mnie iż motocykl miał wypadek i został zakwalifikowany jako pojazd B który nie ma prawa do rejestracji , można tylko sprawne części sprzedać .
9. sprzedajćy zataił to przede mną i kłamał beszczelnie na temat poprzedniego stanumotocykla
10. kupił motocykl od angielskiej firmy ubezpieczeniowej która skupuje właśnie takie złomy i sprzedaje do Polski .... owa firma bardzo dobrze inforumje jaką kategorie motocykl posiada więc nei ma możliwości aby handlarz nie wiedział o kategori B

Chcę jechać do tego oszusta teraz i oddać motocyk lub jeżeli nei skierowac sprawę do sądu

Na co się powoływać ? Aby skutecznie to załatwić ...
ogólnie to jestem zawzięty jak cholera jeżeli ktoś mnie oszuka i zrobię wszystko aby taką osobę zniszczyć totalnie wszelkimi środkami ... Lecz jestem nastawiony ugodowo jezeli odda pieniądze a ja oddam motocykl

Ostatnia edycja:
Sprzedawca prowadzi działalność gospodarczą, reklamacja na podstawie towar niezgodny z umową
data zakupu 16 grudzień 2011 , informacja o wadzie w motocyklu od poprzedniego właściciela 10 luty 2012, mam wszystkie dokumenty odnośnie zakupu faktura, dowód rejestracyjny, tłumaczenie dokumentów, a także zrobiłem przegląd zerowy.

W motocyklu od momentu zakupu wymieniłem olej silinkowy, filtr oleju, filtr powietrza, nakleiłem tankpad i fuealpad co wyniosło mnie ok 800 zł i na co mam rachunki

Ostatnia edycja:
Proponuję od razu z kompletem dokumentów udać się do Rzecznika Konsumentów.

Posiadam także wszystkie meile sprzedawcy do mnie
1. WLK. BRYTANIA- NIE MA KOROZJI, ZA NOWY MOTOCYKL
2. POSIADAMY WSZELKIE NIEZBĘDNE DOK DO REJESTRACJI, WYSTAWIAMY FAK. VAT MARŻA- TAKŻE KUPUJE PAN MOTOCYKL OD NAS NA PAPIERZE I FIZYCZNIE
3. MOTOCYKL MIAŁ W OKOLICY WLEWU PALIWA DUŻE WGNIECENIA NA BAKU I NIE POSIADAŁ LUSTEREK. ZBIORNIK JEST WYMIENIONY I POLAKIEROWANY (kupiliśmy bak używany bez uszkodzeń lecz w kolorze żółtym) W PROFESJONALNYM WARSZTACIE, CO KOSZTOWAŁO OKOŁO 500ZŁ, JAKOŚĆ LAKIEROWANIA JEST WZOROWA. POZA TYM MOTOCYKL MA FABRYCZNY LAKIER I JEST BEZWYPADKOWY.
4. STÓPKA JEST TAKA JAK BYŁA.
POZA TYM POJAZD MA WSZYSTKIE CZĘŚCI EKSPLOATACYJNE FABRYCZNIE- NIGDY NIE ZMIENIANE ZE WZGLĘDU NA MAŁY PRZEBIEG. POJAZD NIE MA TEŻ ŻADNYCH WGNIECEŃ CZY RYS OD USZKODZEŃ. JEST PO PROSTU PRAWIE NOWY.

Dobrze lecz nie chcę iść do rzecznika praw konsumenta tylko załatwić sprawę słownie wtedy mniej więcejna co się powołać żeby to co mówię jakoś na tego kolesia wpłyneło.

I jak to będzie z tą zaniżoną fakturą vat ? Mam 3 świadków przy których doszło do rozmowy o zaniżeniu i 1 w przypadku podpisania faktury na mniejsza kwotę.

Dzięki bardzo za odpowiedzi pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót