Hapro media polska

• Autor wątku Autor wątku garbulec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak, i jeszcze najlepiej zasłonić ręką oczy co by Ciebie nie zauważyli. Na prawdę zadajecie pytanie dziwne. Co ma wyłączenie telefonu do możliwości identyfikacji numeru? To odpowiadam - nic.

Ja radzę poczekać na pisemne wezwanie (na adres domowy), a z chomika przestać korzystać i tyle.

Dobra dzięki za pomoc czyli mam czekać na wezwanie pisemne. A wiecie może czy już były potwierdzone przypadki skierowania do prokuratury ? Z tego co gdzieś wyczytałem podobno wszystkie zostały umorzone. A jak na razie nigdzie nie piszą o tym że ktoś ma założoną sprawę.

dalej nie odpowiedziałeś czy podawałeś im jakieś dane osobowe?? Imię, nazwisko, adres. Bo po pierwsze telefon nie jest aż takim wiarygodnym źródłem, mogłeś dzwonić z telefonu kolegi. Co do przypadków wiem że były, wiem że było ich sporo jak się skończyły nie mam pojęcia. Wiele osób poszło na ugodę, co spotkało się z liczną krytyką prawników, którzy twierdzili że to po prostu był szantaż. Jeśli podałeś im dane to będzie zależało jaki firma ma status z wykonawcą, Hapro ma prawo sądzić się o dzieła Grechuty, Kukiza, to wiem na pewno, innych autorów mogę być tylko firmą pośredniczącą i nie wiem czy mają wtedy prawo się sądzić, ale to są tylko informacje zasłyszane z jednego z forum, od osoby wypowiadającej się pranie półtora roku temu.

Znają moje imię i nazwisko a skąd to nie wiem nic im nie podawałem o adresie nic nie wspominali i pozostałych danych. To chodziło o piosenkę natali kukulskiej wierność jest nudna.

prawdopodobnie imię i nazwisko masz wpisane w mail, gmail pokazuje od razu imię i nazwisko osoby zakładającej mail. Mogłeś podczas rozmowy jak ci powiedzieli jak się nazywasz powiedzieć że to pomyłka i nazywasz się inaczej. Ponieważ imię i nazwisko podczas zakładania maila może być inne (ja mam Papa Smerf). Jednak wiele osób korzysta właśnie z swoich formalnych maili gdzie ma napisane swoje imię i nazwisko.

jeśli możesz informuj nas na bieżąco z sytuacją bo już dawno nie było tego przypadku. Radziłbym także usunąć jeśli to mało istotne konto na chomiku a przynajmniej je oczyścić.

Konto na chomiku oczyściłem z emaila dane skasowałem. Nawet nie zwracałem na nie uwagi nie wiedziałem że są one widoczne. Wpisałem jakieś zmyślone i tyle.

Sprawa jest zagmatwana strasznie. Każdy prawnik radzi co innego. Od 3 tygodni czytam wszystko co możliwe na temat HM. I informacje są sprzeczne. Wczoraj prawnicy radzili mi dzwonić i kontaktować się w sprawie zorientowania się w warunkach ugody. Tutaj widzę odwrotną tendencję.
I w końcu nie wiem jakie oni mają prawa....
Jeśli chodzi o wydawnictwa które sami wydali to sprawa jest oczywista.
A ja mam przypadek z płytą, do której mają pełnomocnictwa, czyli prawo do reprezentowania praw producenta do fonogramu XXX. I w tej sytuacji są dwa stanowiska: jedni twierdzą, że mają prawo na podstawie takich umów ściągać pieniądze i wytaczać sprawy sądowe, a inni, że nie. Rozmawiałam z panią, która twierdzi, że działają z ramienia wydawcy. Wydawca twierdzi, że mają odpowiednie pełnomocnictwa... I teraz co robić. Ugoda ma zakończyć sprawę - ale boję się, ze jak podam im wszystkie dane osobowe/łącznie z peselem, nr dowodu, adresami itd, to wtedy sprawa dopiero się zacznie.
A wtedy to jeszcze chyba rozwód mnie czeka...

Na blogu pewnego pana można znaleźć wiele informacji na ten temat, a z komentarzy można się dużo dowiedzieć. Niestety na forum to nie tablica ogłoszeniowa więc jeśli ktoś chce się cokolwiek dowiedzieć to prosze o priv.

przechodzilem to dawno temu, moja rada, nie podawac zadnych danych, skoro pisza w wezwaniu ze takowe posiadaja to czekac na wezwanie ktore i tak nie przyjdzie

konto na chomiku zablokowac i napisac do admina chomikuj.pl ze jest sku***** ze podaje nasze dane etc etc

na takich ludziach jak ty czy ja ktorzy wysylaja udostepniaja pliki oni sie bogaca a jak jest problem to umywaja rece i kaza radzic sobie samemu

pozdrawiam

W przyszłym tygodniu facetka ma dzwonić i się spytać czy idę na ugodę czy mają kierować do prokuratury. Moim zdaniem nie ma sensu żebym odbierał ten telefon najlepiej chyba będzie jak wyłączę go na jakiś czas albo nie będę odbierał połączeń. Takie jest moje zdanie a wy co o tym sądzicie? Skoro mają dane to niech pismo wysyłają pocztą polską. Wg. mnie mają mało profesjonalne podejście do sprawy wygrażają, straszą, krzyczą i co to ma być porządna firma ? Byle kasę wyciągnąć i nara.

Możesz poczytać o szantażu, gdyż wysłanie maila na pocztę to nie co innego, który szanujący się sąd, prokurator czy policjant wysyła zawiadomienie na email. Wiesz co możesz zrobić odebrać i od razu od progu przedstawić się innym imieniem i nazwiskiem i mówić że to twój numer firmowy, wymyśl sobie historyjkę i powtarzaj sobie ją. Że kolega z pracy zrezygnował z tego numeru i od wtorku lub poniedziałku ty go masz. Oczywiście to tylko w przypadku jeśli nie mają twojego adresu, bo żeby dostać adres od operatora komórkowego do ma problem nawet pogotowie i policja w sytuacji awaryjnej. Jesli jest tylko pełnomocnikiem a nie właścicielem nagrań to sąd może uchylić mu o uzyskanie adresu na podstawie numeru i domniemania że to numer jest oskarżonego jeśli się okaże że np. telefon zmienia właściciela.

Ale to tylko moja sugestia. Jeśli jesteś studentem/uczniem możesz pokusić się o sprawę, jeśli nie masz zarobków, płytę zachomikowałes od kogoś innego, myśląc że ten ma prawa do rozpowszechniania (tu warto wiedzieć od kogo miałeś zachomikowane, pewnie na printscrin już za późno). itp. Nawet jeśli do sprawy dojdzie możesz liczyć na umorzenie.

Chociaż wątpie żeby HM dostał twój adres skoro sam im go nie podałeś.

Najpierw pobrałem z torrentów, a później wrzuciłem. Adres mają prawdopodobnie z emaila.

podawałeś swój adres w mailu???? Nie wiem jak działa prawo w skrzynkach pocztowych ale jeśli nie ustawiałeś w profilu poczty dodawania pełnego adresu do maila to powinno wyświetlać się tylko imię i nazwisko. Swoją drogą wyrzuć mail, załóż nowy, udawaj że tamten nie jest twój i nie wiesz o co chodzi. Maila z twoim imieniem, nazwiskiem i adresem mógł nawet założyć złośliwy sąsiad. I założyć konto na chomiku.

PS. Skoro korzystasz z torrentów to na jakie licho bawisz się w chomika.

W takim razie powinieneś poczytać o postępowaniu Hapro Media wobec administratorów serwerów takich jak chomikuj lub pobieraczek. Administratorzy NIE MAJĄ prawa podać żadnych twoich danych osobowych nawet maila Hapro Media jeśli ta nie złoży w prokuraturze wniosku o ich wydanie. Mimo to zaszantażowani administratorzy oddają te dane...

Więc jeśli chłopak ma się sposób bronić to podaje mu przykład, zacznijmy od tego że adres email cie NIE ZOBOWIĄZUJE do mówienia prawdy.

Swoją drogą ku przestrodze, jeśli już naprawdę potrzebowałeś coś z internetu ściągnąć powiedzmy niebyt legalnego to trzeba było pobrać ze stron directly (serwery RS, FL, MU itp) lub torrentów wyłączając do zera wysyłanie (ale to się nazywa niestety bycie pijawką) za to są programy do przekierowania, zresztą wystarczy wysłać niepełny plik i już nie ma sprawy. Ale umieszczanie i udostępnianie zawsze wiąże się z przykrymi konsekwencjami w związku z nasilajacymi się akcjami antypirackimi. Jeśli już musisz koniecznie się podzielić czymś czego w sieci JESZCZE NIE MA polecam strony tylko FS, RS itp, postawione są one na zagranicznych serwerach w krajach w których DUUUŻO płaci sie żeby te dane były bezpieczne

I uprzedzając krytykę nie jestem za piractwem, polski przemysł muzyczny nalezy wspierać (Kukulskiej, Nosowskiej etc NIE :) )

Gdyby sprawa trafiła do organów ścigania to wtedy tak by mogło być. Takie dostałam informacje przynajmniej. Zresztą gdyby sprawy zaszły tak daleko to i tak to wszystko jest do odtworzenia pewnie.

Ostatnia edycja:
Nie odczytanie wiadomości mailowej i nie wchodzenie na konto to nie jest utrudnianie postępowania czy zacieranie śladów

Chodziło mi o takie działania jak likwidacja konta mailowego czy chomika. Tak mi powiedział "rodzinny" policjant.

To źle mówił. Nie ma przymusu posiadania konta na chomiku, nawet jak się dostanie takie "wezwanie" od prywatnego przedsiębiorstwa. Można usunąć.

Powrót