hipoteka przymusowa a umorzenie egzekucji

• Autor wątku Autor wątku marcin.godlewski4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin.godlewski4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witajcie, nie wiem czy to dobry dzial, ale sprobuje
Mam do wyjasnienia jedna sprawe z wpisem w dziale IV hipoteki przymusowej. Ponizej krotka historia, choc niestety nie mam wszystkich papierow

1. Nakaz zaplaty w post nakazowym na zadluzenie moje jako przedsiebiorcy czeriwec 2009
2. Brak sprzeciwow
3. Wpis hipoteki przymusowej zwykłej na naszym - wspolnym z zona - domu styczeń 2010
4. Brak sprzeciwu
5. Wierzyciel chce doprowadzic do licytacji, ale musi miec klauzule na moja malzonke, mimo to wyznacza term in oszacowania
6. Zona sklada sprzeciw u komornika i licytacja nie dochodzi do skutku
7. Wierzyciel sie odwoluje ale nic nie jest w stanie zrobic
8. we wrzesniu 2012 komornik umarza postepowanie w stosunku do nieruchomosci na mocy art 823 kpc

teraz po latach chcielibysmy wyjasnic wszystkie wpisy w hipotece naszej wspolnej nieruchomowsci i stad moja prosba, pytanie
Jak w takiej sytaucji wyglda ten wpis o hipotece, czy cos mozna z nim zrobic, jesli tak to jak?
z gory dziekuje za wszystkie sugestie, w razie pytan prosze pisac

Pytanie jest, na jakiej postawie sąd wpisał hipotekę przymusową na nieruchomości wchodzącej w skład majątku wspólnego małżonków, gdy wierzyciel nie posiadał klauzuli przeciwko małżonkowi dłużnika.

To wwłaśnie mnie dręczy. Postępowanie było nakazowe. Prowadziłem wowczas firme w innym miejscu niż zamieszkanie. Hipoteka była praktycznie wpisana od razu po uprawomocnieniu nakazu. Żona była nieobecna więc nie odbierała pism typu wpis do kw. Jak wróciła to sprzeciwila się egzekucji z nieruchomości i komornik te czynność umorzył z kpc 823. Potem wierzyciel się od tego odwołał ale są nie nadal na moja żonę klauzuli. Czy coś było dalej nie wiem. Na pewno nie było wznowienia postępowania. Dlatego chce teraz to spróbować opanować i nie wiem czy można i jak mozna. Stąd prośbą o pomoc i informacje. Nie wiem czy mam kpl pism w tej sprawie i nie wiem jak te luki uzupełnić.

Spróbuj wystąpić do sądu z wnioskiem o wykreślenie hipoteki przymusowej, na podstawie tego, iż wierzyciel nie posiada i nigdy nie posiadał tytułu wykonawczego przeciwko obojgu małżonkom będącym właścicielami nieruchomości, tym samym wierzyciel nie ma prawa do hipoteki przymusowej na nieruchomości.

No właśnie przed nowelizacją w 2011 mógł, z tego co pamiętam. Bo to był jest zabezpieczenia tylko.

Nie wiem czy to dobra droga ale chce najpierw przejrzec wszystkie akta. I teraz pytanie. Czy lepiej to zrobic w sadzie czh u komornika. I proszę o info czy to się jakoś zapisuję czy można po prostu pojsc. I czy można te akta kopiować, prosić o odpisy itp

QUOTE=Megaminx;4210085]Spróbuj wystąpić do sądu z wnioskiem o wykreślenie hipoteki przymusowej, na podstawie tego, iż wierzyciel nie posiada i nigdy nie posiadał tytułu wykonawczego przeciwko obojgu małżonkom będącym właścicielami nieruchomości, tym samym wierzyciel nie ma prawa do hipoteki przymusowej na nieruchomości.[/QUOTE]

A termin nowelizacji dotyczy czego? Wpis do kw byl na poczatku 2010 roku. Czh chodzi o wpis czy o reakcje czy o cos jeszcze innego
QUOTE=digiton;4210100]No właśnie przed nowelizacją w 2011 mógł, z tego co pamiętam. Bo to był jest zabezpieczenia tylko.[/QUOTE]

Trzeba pogrzebać dokładnie w orzecznictwie. Ale z forum tego się nie zrobi. Poszukaj dobrego fachowca od tego

digiton napisał:
No właśnie przed nowelizacją w 2011 mógł, z tego co pamiętam. Bo to był jest zabezpieczenia tylko.
Bym się sprzeczał.
Postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 18.10.2000 r. sygn. V CKN 118/00 Jeżeli nieruchomość stanowiła przedmiot własności małżonków, klauzula wykonalności winna być nadana przeciw obydwojgu.
III CK 675/04 - postanowienie SN - Izba Cywilna z dnia 22-06-2005
Jeżeli tytuł wykonawczy ma stanowić podstawę wpisu hipoteki przymusowej na nieruchomości stanowiącej przedmiot współwłasności łącznej małżonków, niezbędne jest wystawienie tytułu wykonawczego na oboje małżonków.

Ale to dotyczy administracyjnych tytułów wykonawczych.

III CK 674/04 z wniosku naczelnika, ale V CKN 118/00 z wniosku osoby fizycznej.

Dajcie prosze znac jak przejrzec te wszystkie papiery odnksnie tej sprawy. W sadzie czy h komornika
I jak to sie robi ? QUOTE=Megaminx;4210133]III CK 674/04 z wniosku naczelnika, ale V CKN 118/00 z wniosku osoby fizycznej.[/QUOTE]

Musisz uważać bo jeśli nie spłacisz nakazu to wierzyciel może wnieść o przymusowe zniesienie wspólności majątkowej i pod młotek pójdzie twój udział w 1/2 w nieruchomości.
Z hipoteką dającą pierwszeństwo w zaspokojeniu.

WIEM o takiej sytuacji. Ale uważam że gdyby chciał to zrobic to by to już uczynił. Minęło 9 lat od nakazu i do tej pory oprócz tego wpisu na hipotekę i próby rozszerzenia klauzuli na małżonke nic nie robił. W tym wątku tylko chciałbym wyjaśnić te hipoteke i droge do poznania akt

Jeżeli chodzi o hipotekę, to według mnie, należy iść do sądu, przejrzeć papierową księgę wieczystą, potwierdzić to, iż podstawą wpisu hipoteki był tytuł bez klauzuli na małżonka i złożyć do sądu wniosek o wykreślenie hipoteki.

Da sądu który zajmował się sprawa czy do sądu zajmującego się ksiegami wieczysteymi? Czy to trzeba się jakoś umawiać czy z marszu można isc
[QUOT=Megaminx;4210158]Jeżeli chodzi o hipotekę, to według mnie, należy iść do sądu, przejrzeć papierową księgę wieczystą, potwierdzić to, iż podstawą wpisu hipoteki był tytuł bez klauzuli na małżonka i złożyć do sądu wniosek o wykreślenie hipoteki.[/QUOTE]

Do sądu prowadzącego księgi wieczyste.
Księgę powinni ci udostępnić od ręki.

W sumie spróbować nie zaszkodzi. Papier jest cierpliwy

Ok. Spróbujemy. Rozumiem że w takim sadzie są wszystkie wpisy, wyroki, postanowienia w tej sprawę dotyczące tego wpisu
A czy u komornika też mam złożyć wizytę by sprawdzić co on nam ma czy to na razie bez znaczenia.
Megaminx napisał:
Do sądu prowadzącego księgi wieczyste.
Księgę powinni ci udostępnić od ręki.

Powrót