hipoteka przymusowa a umorzenie egzekucji

• Autor wątku Autor wątku marcin.godlewski4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Do komornika to w sprawie spłaty zadłużenia lub sprawdzenia jakie czynności podjęto w postępowaniu egzekucyjnym.
Ale jeżeli chodzi o hipotekę przymusową to istotne jest to co jest w księdze wieczystej.

Witam ponownie. Byłem dziś w księgach wieczystych troszkę poczytałem, uzupelnilem wiedzę w domu i poniżej jeszcze raz historia.
Dom jest na wspólnocie z zona
1. Czerwiec 2009 nakaz zapłaty w post nakaz na mnie
2. Wrzesień 2009 nadanie tytułu egzek na mnie wraz z klauzula na żonę z ograniczeniem odpowiedzialnosci do przedsiębiorstwa wchodzącego w składmajatku wspolnego
3. Listopad 2009 wpis hipoteki przymusowej
4. 2010 wierzyciel fazy do licytacji ale żona złożyła sprzeciw na mocy 825.3 kpc
5. Wierzyciel od postanowienia komornika złożył w kwietniu 2011 skargę czynnosci, potem zażalenie od wyroku sądu rejonowego. Zażalenie te sad oddalił i podtrzymal decyzje o tym iz nie mozna zony pociagnac do odpowiedzialnosci.A następnie komornik umorzył egzekucję.
Tak to z grubsza wygląda. Nie mam jeszcze orzeczeń sądu rejonowego ale z tych faktów ćyba jakieś wnioski można wyciągnąć. Stąd proszę o opinie w tej sprawie

Druga sprawa. Jeżeli w księdze jest wzmianka od komornika A, A ten w toku czynności przekazał ja do komornika B i komornik B ja umorzył to proszę o odpowiedź do którego z Panow mam się udać po orzeczenie do ksiag wieczystych.
Dziękuję

marcin.godlewski4 napisał:
Listopad 2009 wpis hipoteki przymusowej
Hipoteka mogła być wpisana tylko wówczas, jeżeli nieruchomość wchodziła w skład przedsiębiorstwa. Jeżeli komornik umorzył egzekucję z nieruchomości to można przyjąć, iż nieruchomość nie wchodziła w skład przedsiębiorstwa i sąd popełnił błąd wpisując hipotekę.
Hipoteka powinna być wykreślona.
komornika A, A ten w toku czynności przekazał ja do komornika B i komornik B ja umorzył
Do komornika B.

Ok. Rozumiem. Czy taki wniosek mogę ja złożyć?
Megaminx napisał:
Hipoteka mogła być wpisana tylko wówczas, jeżeli nieruchomość wchodziła w skład przedsiębiorstwa. Jeżeli komornik umorzył egzekucję z nieruchomości to można przyjąć, iż nieruchomość nie wchodziła w skład przedsiębiorstwa i sąd popełnił błąd wpisując hipotekę.
Hipoteka powinna być wykreślona.

Do komornika B.

Ostatnia edycja:
Uzupełniając wszystko informacje uzupełnię że pierwotnie wierzyciel wpisal hipoteka na podstawie nakazu zapłaty na mnie i na moja małżonke ale do niej z ograniczeniem jej odpowiedzialność do przedsiębiorstwa wchodzącego w skład majątku wspólnego dłużników.
Zona się od tego odwołała do komornika , ten egzekucję umorzył. Wierzyciel złożył skargę A sad odwoławczy finalnie ja odrzucił argumentując że wierzyciel nie udowodnił iż nieruchomość z wpisana hipoteka stanowi skladnik przedsiebiorstwa. Podstawy prawne 767kpc. 825.3 kpc. 55.1 kc . Czy w zwiazku z tym dalej twierdzenie o blednym wpusaniu hipoteki jest zasadne?

Czy w zwiazku z tym dalej twierdzenie o blednym wpusaniu hipoteki jest zasadne?
Jeżeli nieruchomość nie jest składnikiem przedsiębiorstwa, to na podstawie takiego tytułu nie było podstawy do wpisania hipoteki.
Jeżeli wpis hipoteki nie byłby błędny, to znaczyłoby, że wierzyciel ma prawo zaspokoić się z tej nieruchomości i komornik na pewno by nie umorzył egzekucji.

Dziękuję za odpowiedź. Proszę jeszcze o informację co należy zrobić by spróbować ta hipotekę wykreślić. Czy ja mogę złożyć wniosek do ksiag wieczystych czy jest jakaś inna droga. Chce spróbować choć mam też opinie że mogła być wpisana bez nakazu na malzonka, ale śledząc wszystkie papiery raczej kieruje się mu słuszności usunięcia wpisu.
Megaminx napisał:
Jeżeli nieruchomość nie jest składnikiem przedsiębiorstwa, to na podstawie takiego tytułu nie było podstawy do wpisania hipoteki.
Jeżeli wpis hipoteki nie byłby błędny, to znaczyłoby, że wierzyciel ma prawo zaspokoić się z tej nieruchomości i komornik na pewno by nie umorzył egzekucji.

Powrót