nigdy nie zamierzałem, nie zamierzam, ani nie pójdę do szeroko rozumianej grupy trzymającej władzę;
ja tylko staram się, aby na forum była dyskusja nad faktami, a nie obiegowymi opiniami;
przytoczę jeszcze jeden argument, który dla mnie jest istotny;
60% z grupy osób krytykujących wymiar sprawiedliwości nigdy nie miało do czynienia z Sądem, Prokuraturą, ani innymi podobnymi organami;
krytykują, bo tak słyszeli;
dzisiaj większość spraw w sądzie załatwiana jest w ciągu 12 miesięcy od dnia wpływu do dnia wydania wyroku przez Sąd II instancji;
proste sprawy - spadki, zapłaty za rachunki, za umowy są załatwiane w trybie nakazowym w terminie miesiąca od dnia wpływu;
najbardziej skomplikowane sprawy, gdzie trzeba powołać kilka opinii biegłych z różnych specjalności w tym opinie instytutów kończą się co do zasady z upływem 2-3 lat;
to są fakty, którymi sam jestem zdziwiony;
są i wyjątki, ale zawsze były i będą;
wynikają z choroby sędziego, urlopów, reorganizacji (non stop MS coś kombinuje) - przykład wydziały grodzkie w wydziały egzekucyjno-rozpoznawcze, albo długiego oczekiwania na opinię specjalistycznych instytutów i zachowania stron, które chcą wyjaśniaś każdą kropkę w ekspertyzie i piszą o opinie uzupełniające itp;
sprawy o alimenty: z reguły kończą się w pierwszej instancji na jednym góra dwóch terminach (3 miesiące po wpływie);
odszkodowania i zadośćuczynienia to z reguły 6-8 miesięcy od dnia wpływu;
itd;
tylko że xdcc podejrzewam, że nigdy nie miałeś okazji tego obserwować, a szkoda;