*** i nieścisłość sprzedawcy

• Autor wątku Autor wątku ZuzannaJoanna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZuzannaJoanna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
przedstawię tu relację osoby, która nie korzystała wcześniej z usług *** i dostała właśnie tam prezent.

27.09.21. Dostałam od rodziny kupon na kurs prawa jazdy.
To nie jest tania rzecz jak wiemy.
Jednak jedyne widoczne informacje są widoczne na tym obrazku:
(zamazane zostały nazwiska od i dla kogo)
Jak widać nie ma nigdzie informacji ani odnośnika do nich.
Moja interpretacja: musi mieć długi okres ważności. (Wiem, naiwna.)
7.11.21 chcę użyć kuponu i chcąc wydrukować kupon wchodzę w 'drukuj kupon', a tam wszystkie informacje, łącznie z tą do kiedy był ważny, czyli 27.10.21r..

Teraz moim pytaniem jest, czy mogę zrobić reklamację na podstawie ustawy jako Towar niezgodny z umową?
Uważam, że umiejscowienie informacji pod przyciskiem wydrukuj, jest błędem z ich strony i wprowadzeniem również w błąd konsumenta.

'3. Obowiązki sprzedawcy

- udzielenie Konsumentowi jasnych, zrozumiałych i niewprowadzających w bład informacji w języku polskim, wystarczających do prawidłowego i pełnego korzystania ze sprzedanego towaru;'

Jak rozumiem, jest to też umowa zawarta na odległość, więc:
'obowiązki informacyjne Przedsiębiorcy, który jest zobligowany przekazać Konsumentowi informacje o (przekazane w sposób jasny, zrozumiały oraz łatwy do odczytania)'

Czy mogę na tym operować? Oraz czy rzeczywiście w ten sposób będę mogła dociec swojego poszkodowania i odzyskać pieniądze?
Pozdrawiam serdecznie,
Zuzanna

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Linki do zdjęć kierują na Twój dysk w komputerze więc raczej nikt ich nie zobaczy.

kazdy *** przy zakupie ma baaardzo wyraznie zaznaczona date waznosci.

Zaznaczę, nie kupowałam, a jestem odbiorcą prezentu.
Gdyby było tak wytłuszczone bym nie pisała tutaj jak idiotka i nie traciła cennego czasu swojego jak i Twojego.
Dziękuję za uwagę do zdjęć. Teraz mam nadzieję, będą czytelne.

ZuzannaJoanna napisał:
Gdyby było tak wytłuszczone bym nie pisała tutaj jak idiotka i nie traciła cennego czasu swojego jak i Twojego.
Dziękuję za uwagę do zdjęć. Teraz mam nadzieję, będą czytelne.

Na kuponie jest widoczna data, tutaj niestety nie ma winy po stronie *** bo to Ty nie weszłaś w szczegóły kuponu.

Tak, właśnie chodzi mi o to, że szczegóły kuponu, w tym data, były ukryte pod nazwą 'drukuj'.
Nie przyszło mi do głowy, że mogłyby się tam znajdować.

Ostatnia edycja:
ZuzannaJoanna napisał:

Czyli nawet nie jesteś strona w tej transakcji, od kogo chcesz dochodzić zwrotu i na jakiej podstawie. A kupujący był bardzo dobrze i rzetelnie poinformowany o terminie ważności.

Ostatnia edycja:
Byłoby dobrze gdybym na podstawie tego mogła oponować o przedłużenie ważności kuponu lub zwrot środków nie ważne czy do mnie czy kupującego, to nieistotne.
A cały ten ambaras z powodu tego, że osoba, której to zostało sprezentowane nie 'odnalazła się' w całym systemie, przez niejasność form, przez to około 2 tys zostaną przez *** przejęte.
To nie powinno wyglądać tak, że znajduje się dopiero tak ważne informacje kiedy człowiek będzie chciał to drukować...

No niestety, tylko dobra wola ***. Wszystkie informacje były czytelne i poprawnie przekazane kupującemu. Regulamin usługi(z którego zapoznanie kupujący potwierdził przy rejestracji) też jest w tym temacie jednoznaczny. Pkt 3.3 "W celu realizacji Kuponu należy przedstawić go Partnerowi w Terminie realizacji. Kupon niezrealizowany w Terminie realizacji automatycznie wygasa. Kuponu, którego ważność wygasła, nie można zrealizować, a Posiadaczowi Kuponu nie przysługuje z tego tytułu zwrot kosztów lub odszkodowanie"

Rozumiem. Patowa sytuacja jednym słowem dla Nas. Mam w takim razie tylko nadzieję, że pozytywnie rozpatrzą prośbę o przedłużenie.
Bardzo dziękuję za nachylenie się na chwilę nad tą sprawą i kompetentną pomoc.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia,
Zuzanna

Powrót