Idzie cicha amnestia

• Autor wątku Autor wątku akila
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Odszkodowanie za pobyt w przeludnionej celi

pkozuszek napisał:
Wyrok 2 lata i 3 miesiace , no ja mysle jednak ze warto sprobowac gdzies jeszcze sie odwolac, jesli wy mielibyscie do odsiedzenia i dziewczyne w ciazy zostawilibyscio to tak sobie ???

nie ty pierwszy i nie ostatni zapewne. pewnie próbuj, ale i tak to nic nie da. jak prawomocny to trzeba odbebnic wczesniej czy pozniej. moj maz wszystkiego probował i w koncu musiał sie wstawić, bo nic juz sie nie dało zrobić...
i powiem ci im szybciej tym lepiej...to trudne i ciężkie - no ale niestety, tak to juz jest.

pkozuszek napisał:
Wyrok 2 lata i 3 miesiace , no ja mysle jednak ze warto sprobowac gdzies jeszcze sie odwolac, jesli wy mielibyscie do odsiedzenia i dziewczyne w ciazy zostawilibyscio to tak sobie ???

wiesz jestem w bardzo podobnej sytuacji i uwierz mi że wykorzystałem chyba wszystko żeby tam nie trafić - nie udało się (próbowałem odroczenia, a nawet wznowienia postępowania i nic, choć uważam że w twoim przypadku dziewczyna w ciąży może być ważną przesłanką do odroczenia kary, a potem pewnie będziesz jedynym żywicielem rodziny - ale nigdy nie będzie pewności że się uda a życie w takich okolicznościach to jest nieustanne myślenie co będzie dalej, choć decyzja o zgłoszeniu też nie jest łatwa)

podjąłem wczoraj decyzje i jutro idę odbyć karę trudno co będzie to będzie
(musieliśmy nawet odwołać ślub)

tym samym chciałem podziękować wszystkim za wsparcie i rady które otrzymałem.
Będę zaglądał do Was jak czas pozwoli. (może na przepustkach)

trudna ale męska decyzja życze wytrwałośći i szybkiego powrotu;):ok:

akila napisał:
podjąłem wczoraj decyzje i jutro idę odbyć karę trudno co będzie to będzie
(musieliśmy nawet odwołać ślub)

Ta decyzja bardzo dobrze o Tobie świadczy. Jeśli do tego zgłosisz się sam, w terminie wyznaczonym, pokażesz, że jesteś odpowiedzialnym osadzonym to wyjdziesz szybciej :-)
Może nawet obejmą Cię nowe przepisy dotyczące warunkowego przedterminowego zwolnienia (nie wiem w tej chwili, jak to będzie w przypadku rozpoczętych "odsiadek" przed wejściem nowelizacji przepisów)??

Ostatnia edycja:

forg napisał:
Może nawet obejmą Cię nowe przepisy dotyczące warunkowego przedterminowego zwolnienia (nie wiem w tej chwili, jak to będzie w przypadku rozpoczętych "odsiadek" przed wejściem nowelizacji przepisów)??

Zgodnie z zasadą że "prawo nie działa wstecz" zapewne przepisy te będą dotyczyć osób, dla których orzeczone zostały kary po wejściu w/w nowelizacji.

communication napisał:
zapewne przepisy te będą dotyczyć osób, dla których orzeczone zostały kary po wejściu w/w nowelizacji.

Śmiem wątpić. Szczególnie, że artykuł 12 Ustawy wprowadzającej zmiany głosi:
Przepis prawny:
W razie wątpliwości, czy stosować przepisy dotychczasowe, czy przepisy w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, stosuje się przepisy nowe.

forg napisał:
Śmiem wątpić. Szczególnie, że artykuł 12 Ustawy wprowadzającej zmiany głosi:
Przepis prawny:
W razie wątpliwości, czy stosować przepisy dotychczasowe, czy przepisy w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, stosuje się przepisy nowe.

jeśli faktycznie zapis ten odnosi się do kar orzeczonych przed wprowadzeniem ustawy (w co wątpię) to zapis ten godzi (w pewnym stopniu) w Art. 42 Konstytucji RP

Na gruncie obowiązującej Konstytucji z 1997 roku Trybunał Konstytucyjny uznał działanie prawa wstecz za naruszenie konstytucyjnej zasady demokratycznego państwa prawnego wyrażonej w art. 2 w/w.

communication napisał:
Na gruncie obowiązującej Konstytucji z 1997 roku Trybunał Konstytucyjny uznał działanie prawa wstecz za naruszenie konstytucyjnej zasady demokratycznego państwa prawnego wyrażonej w art. 2 w/w.

Nie zamierzam się zagłębiać w niuanse, bo to nie moja działka, ale ... Jeśli już to zmiany o których piszemy mogłyby nie obejmować tych, którzy ROZPOCZĘLI odbywanie kar przed wejściem w życie nowelizacji.

A po drugie - odrobinę w interesie demokratycznego państwa jest wcześniejsze opróżnianie więzień z drobnych przestępców. By grube ryby miały gdzie "garować".

Nowe przepisy będą dotyczyć moim zdaniem również skazanych odbywających wyroki. Nie można w tym przypadku stosować zasady że prawo nie działa wstecz. Bo gdyby tak było to np:
Przyjąłem sie kilka lat temu do pracy gdy nie było urlopu "tacierzyńskiego", czy w takim razie (prawo nie działa wstecz) nie mogę tego urlopu wykorzystać??? Oczywiście że mogę gdyż nowe zasady obejmuja również i nowych pracowników.
Mam nadzieję że się nie mylę.

anthony napisał:
Nie można w tym przypadku stosować zasady że prawo nie działa wstecz.

Masz rację, zagalopowałem się.

Zasada Lex retro non agit działa tylko w wypadku surowszych obostrzeń w prawie, niż obowiązujące... a wiadomo że czerwcowe zmiany, są łagodniejsze niż obowiązujące przepisy (oraz dotyczy przede wszystkim prawa karnego i cywilnego)

Ostatnia edycja:
communication napisał:
Masz rację, zagalopowałem się.

Zasada Lex retro non agit działa tylko w wypadku surowszych obostrzeń w prawie, niż obowiązujące... a wiadomo że czerwcowe zmiany, są łagodniejsze niż obowiązujące przepisy (oraz dotyczy przede wszystkim prawa karnego i cywilnego)

Comm czy dobrze rozumiem że zmiany o których piszesz mają być w czerwcu ?
Czy to jest pewne ?

akila napisał:
Comm czy dobrze rozumiem że zmiany o których piszesz mają być w czerwcu ?
Czy to jest pewne ?

Ustawa z dnia 5 listopada 2009 roku o zmianie ustawy - Kodeks karny, ustawy - Kodeks postępowania karnego, ustawy - Kodeks karny wykonawczy, ustawy - Kodeks karny skarbowy oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. 2009 Nr 206, poz. 1589).

wchodzi w życie z dniem 9 czerwca 2010 r.

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20092061589

Ostatnia edycja:
forg napisał:
Ta decyzja bardzo dobrze o Tobie świadczy. Jeśli do tego zgłosisz się sam, w terminie wyznaczonym, pokażesz, że jesteś odpowiedzialnym osadzonym to wyjdziesz szybciej :-)
Może nawet obejmą Cię nowe przepisy dotyczące warunkowego przedterminowego zwolnienia... ??

Tylko UWAGA! Trzeba pilnować, aby to zgłoszenie się samemu było "poprawnie" odnotowane w aktach osadzonego...
Niestety mieliśmy taką sytuacje w AS Służewiec; mój mąż miał tylko jeden dzień!!! na stawienie się (po oderaniu z poczty awizo zawiadomienia o wskazującym terminie i miejscu stawienia). Stawił się w terminie, a i tak POMYŁKA!!! szła za Nim do miejsca, gdzie go przetransportowali. Teczka przechodziła przez ręce wielu wychowawców i również Pani Dyrektor AS Służewiec, wielokrotnie podczas rozmów z nimi (odnośnie różnych tematów i próśb) wspominałam, że np. sam się zgłosił... NIKT!!! nie wychwycił pomyłki popełnionej przez funkcjonariusza SW działającej na niekorzyść skazanego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót