Ile może komornik ?

• Autor wątku Autor wątku Sound93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sound93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam. 2 lata temu byłem zmuszony wziąć na siebie kredyty i kilka chwilówek, bo zmusiło mnie do tego życie... 2 msc później straciłem pracę...
Nie miałem z czego płacić do dziś się troszeczkę tego nazbierało.
Od niedawna mam pracę, komornik mi odciąga od wypłaty i dostaję tą najniższą krajową.
Teraz mam jeszcze pytanie...
Jeśli pracuje na umowę o pracę na pełny etat prócz tego że mi zabiera sporą część wypłaty to może mi wejść do domu i pozabierać co mam ?
I czy mogę iść do więzienia jeśli normalnie pracuje ?

Sound93 napisał:
Jeśli pracuje na umowę o pracę na pełny etat prócz tego że mi zabiera sporą część wypłaty to może mi wejść do domu i pozabierać co mam ?

Tak, idea jest taka, że bierze się komornika po to, aby odzyskać swój dług, a nie bawić w mini ratkę z wynagrodzenia.

Sound93 napisał:
I czy mogę iść do więzienia jeśli normalnie pracuje ?

Jak kogoś zabijesz, to tak. Za dług nie.

NieAndrzej napisał:
Tak, idea jest taka, że bierze się komornika po to, aby odzyskać swój dług, a nie bawić w mini ratkę z wynagrodzenia.

No odważne , nie zawsze tak jest jak piszesz , jeśli dłużnik nie posiada nic to trzeba cieszyć się z mini ratki z wynagrodzenia.

Dobrze w takim razie mam teraz pytanie... Podobno w tym roku kwota wolna od zajęcia jest to minimalna płaca miesięczna 1850zł brutto czyli ok 1355.
Dostałem wiadomości na konto bankowe wcześniej, że na moim koncie pojawiła się egzekucja komornicza i drugiego komornika mam już od 8 miesięcy. I teraz mam pytanie... Przepracowałem cały marzec.. i okazało się że na konto wpłynęło mi 1812zł...
Mam rozumieć że nie może tknąć niczego co jest poniżej 1850zł czy 1355 ? Bo już nic z tego nie rozumiem...
Mam 1400zł podstawy + premia za cały przepracowany marzec jak wyżej już napisałem dostałem wypłaty 1812zł.
Czy to jednorazowe było ? Czy tak będzie co miesiąc ?
Proszę o odpowiedź :)

Kwota wolna od zajęć komorniczych to 1355 zł netto.

ale na rachunku po wykorzystaniu kwoty wolnej od zajecia komornik zajmie wszytsko co wplynie.

Nie tyle zajmie, bo zajęte już musiało być dużo szybciej żeby wolna na rachunku się zmniejszała ale bank przekaże po jej wykorzystaniu.

Egzekucja z rachunku bankowego to inny sposób egzekucji niż egzekucja z wynagrodzenia z tyt umowy o pracę.

Jeśli pytasz o najniższą krajową to nie ma ona związku z rachunkiem

W poście #3 jest wszystko wskazane i wyjaśnione.

Ale to jak mam to rozumieć. Jeśli powiedzmy jest kwota wolna od zajęcia 12 tyś zł.
To jest w skali roku co rok to się resetuje ?
No i ja mam zajęcie właśnie z konta bankowego.
Nie rozumiem jednej rzeczy może mi ktoś prostym językiem wytłumaczyć o tej najniższej krajowej tzn powinienem dostawać na konto 1350zł czy 1850 ?

Na konto 1350zł. tak mniej więcej. Kwota wolna się nie resetuje co rok.

damian xxx napisał:
Na konto 1350zł. tak mniej więcej. Kwota wolna się nie resetuje co rok.

1350 tak ? Wiec czemu mając zajęcia komornicze od ponad pół roku dostałem na konto 1812zł ? :>

Widocznie w księgowości coś albo źle policzyli, albo zarobiłeś więcej niż 2700 (około) netto i wtedy przysłano Ci 50% wynagrodzenia, albo komornik z jakiegoś powodu zakończył egzekucję.

Komornik może zająć 50% wynagrodzenia (inne niż alimentacyjne) kwota wolna to 1355zł. tak około , więc jak piszesz że wynagrodzenie to 1400zł. plus premia , to wychodzi na to że , albo masz bardzo wysoką premię i dlatego po zajęciu komorniczym (czyli 50% wynagrodzenia) zostało 1812zł. do wypłaty , albo ktoś nie dopilnował lub źle obliczył egzekucję komorniczą. Takie jest moje zdanie .

Właśnie tak się zastawiałem czy coś źle nie policzyli. ;/
Okej a z tą kwotą wolną 12 tyś minie to i co dalej? Za darmo cały czas będę pracował czy jak to jest ?

Zawsze możesz odbierać pensję w kasie firmy (do ręki).

Ostatnia edycja:
Czyli rozumiem, że po wykorzystaniu tej wolnej kwoty nie dostanę ani złotówki ? Mimo tego iż wolna od zajęcia jest 1350 ?
No raczej nie mogę dostawać do ręki. :/

Napiszę ci ostatni raz , kwota wolna to ok. 1355zł. i tyle pracodawca musi ci wypłacić , po odbiciu kwoty dla komornika , teraz jeśli będziesz wybierał tę kwotę w kasie firmy (do ręki) to nikt ci tego nie zabierze , jeśli pracodawca będzie przelewał tą kwotę (czyli te 1355zł.) na konto które jest zajęte egzekucją komorniczą , to po wykorzystaniu kwoty wolnej (czyli ok. 13 000zł.) bank będzie przelewał automatycznie całość wpływów , na konto komornika aż do spłacenia całości zobowiązania .Dlaczego twierdzisz że za darmo będziesz pracował , będziesz pracował za 1355zł. tylko tyle że będziesz całością zarobku spłacał dług.Możesz jeszcze udać się do komornika lub napisać do niego pismo z prośbą o odblokowanie części zarobków jeśli udowodnisz mu że jest to twoje jedyna źródło utrzymania.Myślę że temat do zamknięcia. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Co prawda biegły nie jestem, ale sytuację mam podobną więc może coś Ci rozjaśnię.

Kwota wolna od zajęcia(12tyś.) i po jej wykorzystaniu nie odnawia się.
Komornik zajmuje wynagrodzenie, ale musi zostawić najniższą krajową(ok. 1360zł). Wszelkie premie i to co zarabiasz powyżej najniższej krajowej dostaje komornik.

Mój przykład - zajęcie w zakładzie pracy i konto:
Pomimo zarobków jakie mam w umowie(sporo wyższe niż najniższa krajowa) co miesiąc na konto z tytułu wynagrodzenia wpływa tylko 1360,69 zł - całą resztę mojego wynagrodzenia łącznie z premiami, dodatkami itd. pracodawca przelewa komornikowi.

Póki spłaty są stałe i w sensownej wysokości myślę, że nie masz się czego obawiać.

Po wykorzystaniu kwoty wolnej od zajęcia będziesz dostawał najniższą krajową - sprawdź czy komornik w piśmie do banku napisał, że kwota z tytułu wynagrodzenia wpływająca na konto jest zwolniona z zajęcia - jeśli tak to będziesz normalnie dysponował kontem do kwoty 1350 zł.

Ostatnia edycja:
Powrót