fel=x napisał:
Pan również wpisał, że dokładnie nie wie, miał się gdzieś dopiero dowiedzieć.
Ja napisałem, bo żaden z was "prawników" nic człowiekowi nie odpisał, i napisałem "tak mi powiedział komornik" który prowadzi moją egzekucję, potwierdzają to także, w G.Wyborczej, Społeczna Kanc. Prawna, i kilka innych,
w konkretny sposób z przykładami, bez złośliwości.
Odpowiedź padała na tym forum setki razy!!! Nie ma między nami sporu w tym zakresie.
Nigdy nie widziałem innego zajęcia. Kwota wolna, to kwota, której nie można zająć TYLKO JEŚLI 25% zajęcie WKRACZA w tę kwotę.
Przykład:
Kwota wolna to 600 zł.
Emerytura wynosi 1.000 zł. Można zająć 25% więc 250 złotych. Pozostaje 750, więc NIE WKRACZAMY w kwotę wolną.
Gdy emerytura wynosi 700 zł, to stosując 25% moglibyśmy zająć 175 złotych i zostałoby dłużnikowi 525 zł. Jednakże tego nie możemy zrobić, bo pozostaje kwota wolna, czyli 600 zł. W tej sytuacji możemy zająć tylko 100 zł. Tak aby kwota wolna pozostała.
Co do kwestii BRUTTO/NETTO się nie wypowiem, bo tutaj bywają różne interpretacje.
To co pan przekleja jest dostępne w necie w jednym miejscu, jest IDIOTYCZNE i niedorzeczne.
Prowadzi do przyjęcia, że zająć można tylko procent kwoty ponad kwotę wolną od zajęcia.
Przepis czegoś takiego nigdy nie użył, ani przy wynagrodzeniach za pracę, co oczywiste, ani wzorowanej na nim ustawy rentowej.
Przepis mówi, iż zawsze ma zostać kwota wolna. Ponad ten prikaz, jest prikaz drugi, maksymalnie można zająć 25%.
To, że czasem komornicy robią inaczej, a wierzyciele tego nie skarżą, to norma. Taka sama norma, jak "nieprawidłowe" interpretacje banków, dostarczycieli usług masowych itp.