Ile może zabrać komornik

• Autor wątku Autor wątku marysia23111986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marysia23111986

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam. Mam taki problem. wszędzie czytam, że komornik nie może zabrac wiecej niz 50 % z wypłaty. Mężowy na wypłate siadł komornik, Z 1800 zł które mąż zarobił komornik nam zostawił 400 zł na życie. Z czego mamy teraz opłacic wynajmowane mieszkanie i inne rachunki ( łącznie do zapłaty za rachunki mamy 950). Wspomne ze mąż utrzymuje mnie i nasze małe dziecko. Co mamy zrobić w takiej sytuacji? Czy komornik może zostawić nam tak mało pieniędzy. Prosze o rade

Witaj.
Komornik nie może zabrać więcej niż 50%, lub 60% jesli chodzi o alimenty, ale tylko z umowy o prace. Wazne jaka umowe posiada Twój mąż. Jesli np. umowe-zlecenie to może zabrać o wiele więcej.

W takim razie komornika nie obchodzi, że nie mamy z czego żyć?. A czy jest możliwośc by jakos z komornikiem się dogadać, żeby ściągał z wypłaty troche mniej, chociaż żeby nam zostawiał ze 950 zł na rachunki

A jaki rodzaj umowy ma mąż? Jaki dług ściąga komornik i kiedy powstał, może da się coś zrobić ale musisz rozwinąć sytuację

Mąż ma umowę o prace na czas nie określony. Komornik ściąga dług o wysokości 15 tys i jest to 2 miesiąc gy zabrał z wypłaty. Proszę źle nie myśleć o nas.

Mąż wziął kredyt w eurobanku na kwote 10 tys. i bank WBK co miesiąc miał przesyłać pieniadze na rate do banku w którym mieliśmy pożyczke. przez rok wszystko było dobrze a w ostatnim czasie się okzało ze pieniadze nie były przesyłane do eurobanku bo pani z wbk nie dopatrzyła sie tego. Teraz my mamy problem a wbk umywa ręce.

Jeśli mąż ma umowe o prace to komornik nie może wziać wiecej niż 50% wynagrodzenia. Niech mąż porozmawia z kadrową na jakiej podstawie wyliczyła mu takie pieniadze dla komornika.

To prawda, że 50%, ale kwota wolna od zajęcia to najniższa krajowa netto czyli 1111 zł .Mąż powinien porozmawiać z pracodawcą, bo to pracodawca jest odpowiedzialny za prawidłowe potrącenia. Zobacz kodeks pracy art.87 i 282 par 1

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Zobaczymy teraz co powie kadrowa i szef

@eewwaa1111 Dziękuję za bardzo wyczerpujące przedstawienie tematu

Witam Serdecznie,
Mam takie pytanie. Zarabiam 2200 zł na rękę. Mam dwóch komorników - jeden alimentacyjny a drugi z tytułu karty kredytowej. Mam umowę o pracę ale podpisywana na jeden miesiąc. Ile maksymalnie mója firma może przelać na konto Komornikow?

W takjm razie rozumiem że komornik Alimentacyjny moze pobrać 60%, drugi komornik może wziasc 50%. Ale ten drugi musi pozostawić najniższa krajowa. Czyli jeżeli powinnam dostać 2200 zł a dostalam 800 zł to za dużo mi pobrali?

A jak ktoś zarabia do reki 1450 netto to ile może wziaśc komornik z tej kwoty ??

G&G napisał:
A jak ktoś zarabia do reki 1450 netto to ile może wziaśc komornik z tej kwoty ??
Z jakiego tytułu jest egzekucja ?
Poczytaj podany powyżej link

Egzekucja z tytulu nie placenia rat kredytu hipotecznego

@G&G
W zależności od formy umowy, jaka wiąże pracownika z pracodawcą, inny będzie limit zajęć oraz kwota wolna. Zgodnie z kodeksem pracy, w przypadku osób zatrudnionych na pełen etat (bez podwyższania kosztów uzyskania przychodu), komornik może zająć do 50% wynagrodzenia. W przypadku gdy ściągane są zobowiązania alimentacyjne - komornik może zająć 60% wynagrodzenia. Wolna od zajęcia komorniczego jednak jest kwota równa wysokości minimalnej płacy, która od 1 marca 2017 roku wzrasta do 2000 zł brutto (1459 zł netto). Właśnie taką sumę komornik będzie musiał pozostawić do dyspozycji dłużnikowi.

Nie komornik a pracodawca na podstawie obowiązujących przepisów, nie woli komornika.

Powrót