witam, jestem nowa
złożyłam wniosek o IS a potem przeczytałam to forum i się przestraszyłam, bo jak widzę pomimo, że spełniam wszystkie kryteria: 12 mieś WRS, jestem samotnym rodzicem, opiekuję się osobą niepełnosprawną (mój syn pobiera DLA middle rate a ja career's allow). Syn ma 3,5 roku ale uczęszcza już do szkoły full time (jako że jest niepełnosprawny został przyjęty na specjalnych zasadach), martwi mnie jednak fakt, że szkołę zaczął na pół etatu kiedy ja pracowałam, a przeszedł na pełny kiedy już nie pracowałam, ale jeszcze byłam rezydentem (od zaprzestania pracy nie minęło 30 dni). Nawet nie wiedziałam podczas rozmowy w jobcentre że to takie ważnie, po prostu powiedziałam, że chce wrócić do pracy i że szukam pracy w godzinach kiedy mój syn jest w szkole. Kilka dni temu dostałam list: ankieta o rezydenturze i prośba o list, ze szkoły z potwierdzeniem. Teraz mam nadzieje tylko, że nie siedzi tam jakiś niedouczony urzędnik i wszystko będzie ok, ale powiem szczerze, że strasznie się denerwuję. W sumie to ten benefit nie jest nam do niczego potrzebny, bo to co dostajemy w ramach CB, CTC, DLA i CA zupełnie nam wystarcza, powiedzieli nam jednak w counsilu, że jak nie załatwimy IS albo JSA to wstrzymają nam CB i CTB. A teraz się okazuje, że jak nam odmówią IS to posypie się wszystko.....dramat.
Mam kilka pytań, była bym wdzięczna za porady. Jeśli odmówią mi IS bo zdecydują że nie mam r2r a ja szybciutko znajdę prace to zachowam CB, CTC, DLA i CA ale stracę HB i CTB, czy tak? (już minęło 30 dni) czy w razie zagrożenia bezdomnością counsil będzie zobowiązany zapewnić mi i dziecku jakieś zakwaterowanie (chociażby pokój w hostelu)?
no i ostatnie: PROSZĘ NAPISZCIE JAK DŁUGU CZEKALIŚCIE NA DECYZJE? MIESIĄC? DWA? DŁUŻEJ??