Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kira01 - poprosilaś council o dodotkowe szczegóły ich decyzji???? Ja jestem na IS i nie jestem aktywna zawodowo a doplate do mieszkania z council mam.

Bielmo75, bylam na spotkaniu z hausing options adviser i przedstawialam wszystkie dokumenty i przepisy potwierdzajace ze mam Permanent R2R i teraz ta babka tam dziala a co zdziala to jeszcze nie wiem. Ma do mnie zadzwonic ale poki co skontaktowala sie ze mna ze mam prawo do HB i CTB i teraz ona sie tym zajmie :) Jak cos wiecej sie dowiem to napisze :)
Pozdrowionka

Na bank masz prawo do tych benefitów. Na prawde nie wiem dlaczego tak sie dziej, że takie decyzje nam wciskają. Ach..., brak na prawdę na to wszystko słów.

Pozdrawiam :)

Ps.
Powinnaś się również starać o wypłatę tego benefitu wstecz.

Alez oczywiscie ze sie postaram :)
Dzieki za slowa otuchy :)
Pozdro

No to wiec: hmm od czego by tu zaczac :)
Rano hausing adviser w rozmowie ze mna telefoniczna powiedziala ze nie widzi zadnych przeszkod abym otrzymywala HB i CTB lecz po poludniu zadzwonila ponownie ze stwierdzeniem ze mi sie jednak nie nalezy.
Mam zatem pytanko :
Jakie ustawy i artykuly mowia o tym ze jezeli ma sie permanent r2r ma sie rowniez dostep do srobko publicznych w uk???
Bo ja szukam i znalezc nie moge :/
Dzieki wielkie za podpowiedz

w taki razie, Kira01, co ja moge Ci teraz poradzić, w zasadzie to co wczesniej, czyli domagaj się szczegółów tej decyzji na piśmie z powołaniem się na przepisy, poniewaz masz do tego prawo a oni w takim przypadku będe musieli te przepisy podać. Czy w swojej decyzji powolali sie na jakies regulacje, czy tylko tak napisali. Skoro masz permanent r2r to tym bardziej powinnas miec do tego prawo. Gdyby to co napisali było prawdą, to ja bym równiez tych benefitów nie miała, a mam pomimo, że jestem nieaktywna i w dodatku jeszcze stalego r2r nie mam.

Pozdrawiam

Witam!W zeszlym roku,w lipcuzlozylam podanie do Job centre o Income support,ale mi go odmowiono, wiec odwolywalam sie.Dzisiaj, dopiero, tj 4 lutego dostalam decyzje z ponowna odmowa tego zasilku i mozliwoscia odwolywania sie do trybunalu,ktory ma mi przyslac forme TAS 1,ktora mam wypelnic,wyslac im i czekac na odp.Powod dla ktorego nie przyznano mi IS jest typowy dla wielu Polakow:Miss...cannot be treated as habitually resident in the UK because she does not have right to reside in the UK.Therefore,she is a person from abroad whose IS applicable amount is until from her dte of clim-16/07/2010.Chcialam dodac ze mialam ciaglasc w pracy od 10.07.07--6.07.2010.W sierpniu 2010 staralam sie o JSA ktory mi przyznano gdy po tyg znalazlam prace wiec wyplacono mi tylko za tydz wstecz.Potem pracowalam przez 3 miesiace tylko,teraz znow czekam na decyzje czy JSA zotanie mi ponownie przyznany.Mam pytanie,czy jesli wygram sprawe o IS sostana mi zwrocone pieniadze wstecz czy nie gdyz pozniej ubiegalam sie o JSA.Na co mam powolywac w Trybunale by rzyznano mi IS i jakich uzyc argumentow by wygrac sprawe.Bardzo dziekuje z gory za pomoc i odp.

do bielmo75:dziekuje kochana za odpowiedz,wiesz juz mi ręce opadają :( dzwoniłam do JCP a oni mi powiedzieli ze mam się uzbroić w cierpliwosc i mądra pani mi powiedziała żebym złozyła jeszcze raz o IS (tylko po co skoro mam decyzje z TS że mi sie nalezy?) potem dzwoniłam do TS i też mi każą czekać i też nie wiedzą ile :mad:boje się że nic z tego nie wyjdzie,naprawde trace juz nadzieje na ten zasiłek :(myślisz ze moga w jakiś sposób mi to zabrać (w sumie to jeszcze nic nie mam,czy może oni coś kręcą?)sama juz nic nie rozumiem.pozdrawiam cieplutko

Prosze o pomoc!!! Styczniu skladalam aplikacje o income support.Po dwoch tygodniach dostalam odpowiedz ze sprawa zostala w moim imieniu odeslana do Court of Appeal i sprawa jest w zawieszeniu moge czekac nawet pol roku... Tlumaczyli mi ze nie przeszlam pozytywnie testu rezydenta.. Job center zaproponowal zlorzyc claim na Jobseekret allowance. Zrobilam tak i juz czekam miesiac na odpowiedz a bede czekac jeszcze bo tam dzwonilam i sprawa zostala wyslana do skotland bo zas maja problem z testem rezydenta... jestem w uk od 2006 roku i od tego mometu pracowalam caly czas do 26 lutego 2010 roku. przerwalam prace bo moj ex partner podjol prace w pelnym wymiarze godzinowym.. a ja niestety musialam sie zajac pelna opieka nad rocznym wtedy synem. teraz zostalam sama z dzieckiem bo moj ex zostal depotowany do polski i przebywa w zk.. Co moge zrobic dzwonilam juz wszedzie ... Ale nadal nie wiem gdzie moge sie odwolac??? wiem ze bede musiala w koncu podjac jakos prace ale to tez nie jest latwe bo ciezko jako opiekun ludzi starszych dostosowac godziny wraz z zapewnieniem opieki dziecku... Prosze o pomoc z gory dziekuje

dzien dobry wszystkim :) doczekałam się wkoncu z TS steatment of reason :grin: czy wiecie moze co teraz bedzie?długo się czeka na decyzje czy JC się odwola dalej? dzwoniłam odrazu do JC i ta pani mi powiedziała ze mogę dalej czekać mawet do 9-ciu miesięcy :(czy to jest możliwe?proszę o odpowiedz, z góry dziekuje i pozdrawiam :)

Witam.
Mam pytanie przeczytałem cały wątek i nadal mam mętlik w głowie.

Sprawa wygląda tak.

15.04.2007 żona zaczęła pracę. Pracuje bez przerwy (39h w tygoniu) do teraz (zarejestrowana w Ho Karta Rezydenta itp). Obecnie jest w ciąży, lekarz dał jej zwolnienie z powodu ciąży, pobiera tylko SSP od pracodawcy.
Ja pracuję od 11.07.2006 bez przerwy (HO i karta rezydentury itp). Obecnie pracuję 20H tygodniowo.

Złożyliśmy wniosek o Income Support 17.02.2011 dziś tj 16.03.2011 telefonicznie uzyskałem odpowiedź że nie przysługuje jej Income Support.

Pytanie jest - Czy przysługuje nam Income Support czy nie.
Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.

witam Was serdecznie :)bardzo Was PROSZE o porade bo troche się zamotałam w tym wszystkim a mianowicie sprawa wygłada tak:po 8 miesiacach doczekalam sie statment of
reason z TS i niby wszystko byloby fajnie i mam czekac na pieniażki ale znalezli nowy problem w wypłacie mi zasiłku poniewaz przez ten czas czekania az to wszystko sie rozwiąże sprowadziłam swoja mame z polski i poszłam na pare godzin do pracy i pobierałam wtc bo nie miałam srodków do zycia.Dzisiaj zadzwoniła do mnie pani z JC i powiedzała ze nie moga mi wypłacic IS od dnia kiedy pierwszy raz złozyłam wniosek a przeciez tak mam na decyzji z TS bo pobierałam WTC,nie wiem jak to funkcjonuje :( moze oni mi nie chca wypłacic bo to jest dosć duza kwota poniewaz pierwszy wniosek o IS złozyłam 2-12-2009.czy oni maja mi prawo nie zapłacic wstecz? prosze o pomoc:(pozdrawiam Was cieplutko i z góry DZIEKUJĘ BARDZO

nie moga tobie wyplacic od kiedy podjelas prace w wymiarze 16 godzin badz twoje zarobki byly ok £70 tyg. 2-12-2009 do momentu podjecia pracy o ile nic innego nie stoi na drodz, sie to tobie nalezy. pozdro

do agaciq21-dziekuje kochana :) czyli od 2-12-2009 pracowałam w jednej fabryce 4 tygodnie dokładnie od 3-04-2010 do 2-05-2010 i w sklepie od 27-05-2010 do 29-09-2010 (ale po 16 godz tyg a w obu zarobiłam razem ok 1500 funtów),to oni odejma sobie od tego zwrotu ta kwote która zarobiłam czy sume ile pobrałam WTC? pozdrawiam cieplutko :)

powinni tobie wyplacic IS za okres 2/12/09-2/4/2010, czyli jakies 17 tyg x £64.30. Jesli wstrzymali tobie hb/ctb z tej damej przyczyny to tez sie do nich odezwij o pieniadze

dziekuje kochana :) przepraszam ze tak Ci glowe zawracam tylko nie rozumiem dlaczego tylko za 17 tygodni?od 2-12-2009 do teraz wyszlo mi jakies 67 tyg a przepracowalam tylko 20 tyg ,to nie powinni mi oddac za reszte tygodni?dziekuje Ci serdecznie i pozdrawiam :)

Moja niepelnosprawna corka (28 lat) pobiera DLA oraz IS,ja pobieram CA,moj maz pracuje ,staralismy sie o zwolnienie z placenia podatku i dostalismy odmowe ,czy slusznie?Czy to sie zmieni od maja ,kiedy wejda nowe przepisy?Prosze o odpowiedz.Dziekuje.

Witam Was wszystkich :) mam problem kochani:wygrałam sprawe w TS o IS,JC dostało steatment of reason i nie podważali decyzji sadu i niby wszystko dobrze ale dostałam dzisiaj list z JC po 14 miesiacach walki ze nie nalezy mi sie IS poniewaz mój syn skonczył 7 lat(troche to dziwne bo jak składałam o Is to juz juz dawno skonczyl)teraz przez to odmówili:(zwrotu za okres oczekiwania nie moga mi dac bo pare miesiecy pracowałam.Dziwi mnie fakt dlaczego nic mi nie powiedzieli ze nie moge sie starac dawno temu jak składałam?teraz kazali mi złozyc o JSA.prosze powiedzcie mi czy bede sie do tego kwalifikowała jazeli mam decyzje z TS ze ma permament right to reside in UK?czy to prawo bede miała zawsze?pani z JC powiedziała ze musze jeszcze raz przejsc residental test:(Bardzo prosze o pomoc.Załamałam sie juz całkiem,tyle walki o IS i nic.Nic z tego nie rozumiem.prosze o jaka porade co robic.dziekuje Wam serdecznie i pozdrawiam cieplutko :)

witam, jestem nowa
złożyłam wniosek o IS a potem przeczytałam to forum i się przestraszyłam, bo jak widzę pomimo, że spełniam wszystkie kryteria: 12 mieś WRS, jestem samotnym rodzicem, opiekuję się osobą niepełnosprawną (mój syn pobiera DLA middle rate a ja career's allow). Syn ma 3,5 roku ale uczęszcza już do szkoły full time (jako że jest niepełnosprawny został przyjęty na specjalnych zasadach), martwi mnie jednak fakt, że szkołę zaczął na pół etatu kiedy ja pracowałam, a przeszedł na pełny kiedy już nie pracowałam, ale jeszcze byłam rezydentem (od zaprzestania pracy nie minęło 30 dni). Nawet nie wiedziałam podczas rozmowy w jobcentre że to takie ważnie, po prostu powiedziałam, że chce wrócić do pracy i że szukam pracy w godzinach kiedy mój syn jest w szkole. Kilka dni temu dostałam list: ankieta o rezydenturze i prośba o list, ze szkoły z potwierdzeniem. Teraz mam nadzieje tylko, że nie siedzi tam jakiś niedouczony urzędnik i wszystko będzie ok, ale powiem szczerze, że strasznie się denerwuję. W sumie to ten benefit nie jest nam do niczego potrzebny, bo to co dostajemy w ramach CB, CTC, DLA i CA zupełnie nam wystarcza, powiedzieli nam jednak w counsilu, że jak nie załatwimy IS albo JSA to wstrzymają nam CB i CTB. A teraz się okazuje, że jak nam odmówią IS to posypie się wszystko.....dramat.

Mam kilka pytań, była bym wdzięczna za porady. Jeśli odmówią mi IS bo zdecydują że nie mam r2r a ja szybciutko znajdę prace to zachowam CB, CTC, DLA i CA ale stracę HB i CTB, czy tak? (już minęło 30 dni) czy w razie zagrożenia bezdomnością counsil będzie zobowiązany zapewnić mi i dziecku jakieś zakwaterowanie (chociażby pokój w hostelu)?

no i ostatnie: PROSZĘ NAPISZCIE JAK DŁUGU CZEKALIŚCIE NA DECYZJE? MIESIĄC? DWA? DŁUŻEJ??

a i jeszcze jedno. Mój syn jest w trakcie przygotowań do operacji implantowania uszu, wszystkie testy medyczne mamy zrobione uk, jestem załamana, nawet gdybyśmy teraz chcieli spakować się i wrócić do PL to po prostu nie możemy. Po za tym wcale nie chcemy :(

Powrót