Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam,poczytalam troszke forum,ale nie moge znalezc tego co bym chciala:(
przyjechalam do UK w 05.07.2005,prace podjelam 30.07.2005 i pracowalam w tej firmie do 05.06.2008,nastepnie bylam bezrobotna przez ok 3 tyg po czym znow zaczelam prace w innym zakladzie i tam pracowalam do 19.12.2008.od 20.12 bylam na urlopie macierzynskim wyplacanym przez JCP do 30.09.2009.od 1.04.2010 do 7.01.2011 pobieralam jobseeker allowance.teraz urodzilam 2gie dziecko i jestem samotna mama.zlozylam wniosek o IS 24.02 i w zeszly piatek dostalam odpowiedz ze nie nalezy sie poniewaz:

I am writting to tell you that we can not pay you IS.This is becouse there is a case like yours that has an appeal to the Court of Appeal.We will make a decision on your claim when we know the result of that appeal.

You can not appeal against this decision.However if the decision will cause you hardship or if your circumastensec change please let us know.

prosze poradzcie mi co mam zrobic skoro nie moge odwolac sie od decyzji,co to wszystko znaczy,jutro bede dzwonic,ale boje sie ze nie zrozumiem:(

wiesz co specjalistą nie jestem, ale jasno ci napisali, że odwołać się nie możesz, bo nie ma od czego (brak decyzji) teraz tak: opcje masz dwie, albo będziesz czekać na decyzje (tylko z czego będziesz żyć? a co jeśli decyzja będzie odmowna?) już pomijam, że to może potrwać kilka miesięcy, albo zrobisz tak jak ci napisali mądrze w pisemku czyli załatwisz sobie change of circumstances. Wydaje mi się że w twoim przypadku najlepiej by było, żebyś zaczęła pracować powyżej 16 godz tygodniowo, wtedy piszesz im o tym a oni ci odpisują, że w zaistniałych okolicznościach muszą niestety odmówić ci Income Supportu.
Więc decyzje masz, odwoływać się od niej nie ma sensu, bo i tak nie wygrasz (Income Support nie należy się osobą pracującym 16 godz i powyżej) ale masz za to Working Tax Credit, którego kwota na pewno będzie wyższa. Jeśli twoja dyspozycyjność jest ograniczona i dlatego ciężko ci znaleźć pracę to ogłoś się na portalach internetowych (gumtree, londynek itd) że chętnie posprzątasz komuś mieszkanie za 6 funtów na godzinę. Zarejestrowanie się jako self-employed jest dziecinnie proste, możesz to zrobić już w dniu wykonania pierwszego sprzątania a nawet chyba przed ''pierwszym razem'' czyli np w dniu kiedy dałaś ogłoszenie.
A teraz porada dnia: IDŹ DO KSIĘGOWEGO,nie wiem jak byś się starała to nie wszystko wyczytasz ze stron informacyjnych. Ja np gdybym wiedziała, że takie robią problemy z IS to bym poszła do pracy, bo te 16 godz to bym jakoś chcąc nie chcąc wyrobiła, ale chciałam sobie oszczędzić stresu i skupić się na dziecku i przygotowaniach do operacji, wiec....wpakowałam się w Income Support :-D na początku się złościłam na samą siebie strasznie potem nie wiedziałam co robić potem poszłam do księgowego cudów nie zrobił, ale rozważyliśmy opcje ''w razie'' i okazało się, że nie jest wcale tak źle fakt, że księgowy też człowiek i może się mylić, ale dobry księgowy ma doświadczenie więc o niebo więcej niż my sami ;)
pisz na bieżąco jak się sprawy układają
powodzonka :roza:

Hejka,
Do mama2kotkow
JA jestem w takiej samej sytuacji, we wrzesniu zlozylam o IS i do ej pory czekam na odpowiedz gdyz taka sama sprawa jest w Upper Tribunal, lecz gdy otrzymalam list mowiacy o tym zlozylam przekierowanie na JSA i od listopada go otrzymuje co za tym idzie mam tez HB i CTB. Bedac na JSA co dwa tygodnie musisz sie stawiac na podpis i aktywnie poszukiwac pracy.
Napisz do WIck aby podali ci numer sprawy i jak dlugo ta sprawa ma sie jesczze ciagnac, gdyz moja powinna sie skonczyc przed 17 marca a nadal nie mam od nich odpowiedzi :mad:
Informuj na bierzaco co i jak ;)
Pozdrowionka

Witajcie.
Czy wiecie ,czy cos sie zmienilo po maju 2011 w sprawie income support dla polakow?

Pozdrawiam wszystkich ;)

Nic sie nie zmienilo.Is zawsze przyslugiwal Polakom.Problem lezal w tym, ze tego zasilku nie przyznaje sie ludziom, ktorzy rzeczywiscie nie maja powodow, zeby szukac pracy, pracowac.I tutaj lezal problem.O tym kto moze pracowac, kto nie ...decydowal urzednik.Is nie przysluguje z marszu samotnym rodzicom.Przysluguje tym samotnym rodzicom, ktorzy nie moga szukac pracy, czy pracowac.Mowie o rodzicach ktorzy zajmuja sie dziecmi wymagajacymi szczegolnej opieki, dziecmi, ktorym przyznany zostal disability living allowance, lub taki wniosek zostal zlozony i matka czeka na wydanie decyzji, lub dziecko przebywa pod opieka lekarska, praktycznie 24h, na co matka ma dowody.
Dla pracujacych rodzicow sa zlobki, ktore oferuja opieke nawet od 6 tygodnia zycia dziecka, jesli mama nie moze w tym czasie pobierac SMP, czy MA.Income support przyslugiwalby takiej matce max.do 6 tygodnia zycia dziecka.Napewno dwa tygodnie po porodzie, gdyz prawo mowi, ze taka matka musi dwa tygodnie po porodzie zostac w domu, nie wracac do pracy.
IS nie zwalnia w zaden sposob z kontaktu z JC.Nalezy kontaktowac sie z JC, co 13 tygodnii.Te sprawdza, czy matka nadal musi pozostac z dzieckiem w domu, czy moze pojsc do pracy.Wyjatkiem sa osoby ktore opiekuja sie chorymi, ludzmi pobierajacymi konkretne zasilki socjalne.
Alternatywa, szczegolnie dla osob, ktore nie maja na zycie jest JSA.
Samotny rodzic ustala z JC jakiej pracy szuka, w jakich godzinach, i nikt mu zasilku JSA nie odbierze, jesli ten rzeczywiscie bedzie szukac takiej pracy, ktora pogodzi z opieka nad dzieckiem.Nikt nie wymaga od takich rodzicow gotowosci do pracy w wymiarze 40 godzin w tygodniu.
Jesli ktos chce tracic czas na udowadnianie urzednikowi, ze jego dziecko wymaga szczegolnej opieki, to niech sie kloci o income support.Ja uwazam, ze z marszu powinien zlozyc wniosek o jsa.
Najlepszym rozwiazaniem i tak jest chociazby 16 godzin pracy w tygodniu, zlobek, working i child tax credit.
Zlobek to i doplata do zlobka, przy najnizszej pensji, okolo 100f w tygodniu jest to 70% ponoszonych kosztow.
Kazda kwota, ktora matka placi opiekunowi jest brana pod uwage przy Housing Beneficie, Council tax beneficie.Jest odliczana automatycznie od dochodu.
Taka matka ma zaplacony w 90% czynsz, i 60% CT.
100f wyplaty, okolo 120f zasilkow(TC, po odliczeniu kosztow opieki, okolo 150f w tygodniu), 20f CHB.
240F na zycie, z czego moze 60-70f wyda na oplaty-prad, gaz, woda, internet, telefon, bilet do pracy.
180f-170f na reke.W tygodniu.
Przy income support-67,50f, podstawowym child tax credit-59f(69f, dziecko ponizej roku), i chb(20,20f) jest to 147-157f. w tygodniu na zycie.
Z czego jeszcze musi oplacic prad, gaz, internet telefon, wode-w zaleznosci w jakiej czesci UK mieszka...
Ile takiej matce zostanie na zycie?90-100f?
HB, i CTC pokrywa czynsz i CT, chociaz nie zawsze..., np.przy prywatnym wynajmie taka mama musi doplacic jesli czynsz jest wyzszy, niz przewiduje lha.

Nad czym sie zastanawiac?
Tylko 16 godzin w tygodniu.
Zadnemu, zdrowemu dziecku nie stanie sie krzywda, jak mam spedzi kilkanascie godzin w tygodniu w pracy, a dziecko w zlobku, przedszkolu.
Mama odzyje, spotka sie z ludzmi, zdobedzie doswiadczenie.Dziecko bedzie mialo kontakt z rowiesnikiem, z j.obcym...od kolyski.
A to procentuje na przyszlosc.

To prawda. Tak powinno byc.
Teoretycznie. Bo w praktyce samotni rodzice chorych dzieci tez nie dostaja.
Ja jestem samotna matka , ktora ma chore dziecko z najwyzszym stopniem DLA. I tez nie dostalam.
Problem moj jest taki ,ze moje dziecko nie spi prawie wcale. Drzemie czasem. Jego mozg nie pracuje prawidlowo. I ja ,zeby podjac prace musialabym miec pomoc w opiece 24 godziny na dobe ,7 dni w tygodniu. Bo jak bym poszla do pracy w dzien po nieprzespanej nocy, to raczej nie spodobalo by sie pracodawcy. Pewnie niewiele osob mi uwierzy ze to moze byc prawda. Ale tak jest. Jestem zarejestrowana w JC na JSA. Nie mam wyjscie. Rozgladam sie za czyms.Ale nie jest latwo. Wlasnie skontaktowano mnie z doradcami zawodowymi.Maja mi pomoc szukac pracy. I pewnie znajda. I nie wie jak dam sobie rade. Bede pewnie musiala. Jak zwykle.
Tylko jak slysze jak to tu jest super i cacy i wszystkim wszystko daja za darmo, to mnie trafia cos. Pracowalam i chcialam nadal pracowac.Cale swoje dorosle zycie pracowalam.Od skonczenia szkoly bez pracy bylam 18 dni. A tak ciagle pracowalam.Do czasu . I teraz kiedy jestem w sytuacji takiej a nie innej, odmawia mi sie pomocy. Musialam odejsc z pracy. Nie mialam pomocy od nikogo.Nie mialam z kim zostawic dziecka.A i ciagle szpitale, wizyty u specjalistow, rehabilitacja ,nie pozostawialy wiele czasu na cos innego.
Kiedys jak dzwonilam do JC i pytalam o IS, o ponowne wnioskowanie o ten zasilek, to mi powiedziano "zalezy na kogo sie trafi". Wiec pewnie i tak jest, przepisy sobie, a humory pracownikow sobie.
Mam nadzieje ze jakos sie cos ulozy.My matki musimy byc silne.

Pozdrawiam wszystkich :)

Anita, a moze zastanow sie nad wlasna dzialalnoscia?Sama wybierasz czas pracy, dni w tygodniu.To tez jakies rozwiazanie.Opieka spoleczna ci nie pomaga?Pytalas o pomoc?

Czy orjętujecie się w sprawie brania nadgodzin jeżeli pobiera się income support?Pobieram ten zasiłek i mój pracodawca zaproponował mi nadgodziny i teraz nie wiem co zrobić.Czy moge tak zrobić?I czy musze to zgłosic?I co wtedy zabiora mi zasiłek?Te nadgodziny są tylko tymczasowe.Co mam zrobić?

Witam
Nie mozesz pracowac powyzej 16-godz. tyg. na IS

Dzieki za odpowiedz.Więc co bedzie jak wezmę te nadgodziny?Bo w stałym kontrakcie mam 8h stałych.

Sama musisz sobie policzyc ile godz. mozesz wziasc aby nie przekroczyc limitu. Pamietaj jednak ze zwiekszajac swoje dochody przez prace obniza Ci inne benefity bo twoj dochod wzrosnie. A musisz to zglosic. Nie wiem jakie benefity pobierasz ale musisz pamietac ze jestes pod kontrola urzednikow panstwowych.

No tak masz racje,wiec chyba zrezygnuje z IS,zgłosze ze pracuje wiecej godzin i czesc benefitow spadnie ale w zamian dostane WTC, na jedno wychodzi ale wtedy bede spac spokojnie.

Niekoniecznie duzo stracisz, bo uzyskujac dalej niskie dochody WTC Ci wyrowna a do wiekszosci benefitow bedziesz dalej uprawniona. Ja zawsze doradzam pracowac w miare mozliwosci, bo masz praktyke zawodowa, zawsze mozna znalesc lepsza prace, a jesli ma sie dzieci czesc benefitow i tak sie kiedys po prostu skonczy.
Powodzenia

Wiesz ja jestem z tych osób co wolą pracowac a nie wiecznie na benefitach siedziec.Wczoraj sie dowiedziałam ze te nadgodziny mogą długo trwac(ponad 3 miesiące),wiec zamkne ten IS i zgłosze o WTC.Teraz mam mozliwosc pracy w godzinach szkolnych bo najmłodsze dziecko oddałam do przedszkola.A ze nie pobieram WTC wiec za przedszkole musze płacic Ł40 tygodniowo.Wiec dlatego pytałam czy moge wziąc nadgodziny bo troszke mi brakowało na te wydatki.

Wiesz moze czy po zamknieciu IS beda mnie w jakis sposób sprawdzac,robic jakies podsumowanie???

witam,jestem nowa na forum.2 tygodnie temu zlozylam o income support.Odeslali mi taka odpowiedz:we`re writing to tell you that unfortunaly you`re not entitled to Income Support.This is because we have decided that you do not meet the requirements for the right to reside test and therefore for benefit purposes only you`re not considered to be habitually resident in the UK.Regulation 21AA(1)and (2) of the income support (general)regulations 1987 Regulation 6 of the immigration(EEA)regulations 2006.Chcialabym dodac ze przyjechalam do uk w czerwcu 2001 z dzieckiem do meza.Mieszkam tutaj 10 lat,syn uczeszcza do szkoly.W 2010 w pazdzierniku urodzilam drugiego syna.Maz pracowal jako self-employer.W 2010 od kwietnia bylam jako partnership z mezem.Po urodzeniu drugiego sziecka mialam maciezynski.W grudniu 2011 moj maz zmarl.W tym momencie nie mam zadnych dochodow.Pomozcie co mam zrobic?Zglosilam w hb ze maz nie zyje i musialam zlozyc aplikacje na siebie gdyz benefit byl na meza.Boje sie ze zabiora mi wszystko.Nic mi nie przyszlo z tax credit a tez ich powiadomilam ze maz nie zyje.Od pazdziernika tamtego roku juz nie bylismy partnership z mezem.

Witam serdecznie wszystkich na forum.Bardzo prosze o pomoc w mojej sparwie.czytalam juz duzo na stronach ale doszlam chyba do 38 i nie wiem co myslec bo wiem,ze przepisy sie pozmeinialy a juz tez mam metlik w glowie co sie dotyczy mojej sytuacji a co nie.Amianowicie po pierwsze czy ktos moze mi pomoc -oczywiscie dostalam dzisiaj odmowe z IS no r2r.Chce powiedziedz,ze w uk jestem od 09.2005 i juz od 10.20055 pracowalam az do 2010 z krotkimi przewami dwoma raz pobieralam ESA i raz bvylam w 2010 jak starcilam prace na JSA urodzilam dziecko w 2010 i do tej pory bylam z partnerem i on mine utrzymywal od kad starcilam prace czyli w sumie od 2010 ropzstalismy sie i zlozylam o is ale nie dostalam.teraz tak czy mama jakies szanse zbey go dostac a poza tym gdziesw postach wyczytalam,ze jak ktos juz raz dostal odmowe z IS to straci CHB? I nie ma prawa do CTC??czy to prawda??ja dopiero zlozylam o CTC bo wczesniej byl na partnera i czekam na odpowiedz ale boje sie,ze mi nie dadza wlansoie przez to ,ze IS powiedzial,ze ja nie mam r2r!!!pomocy?

Witam nie wiem gdzie zadac pytanie wiec stwierdzilam,ze podczepie sie tutaj
mieszkamy w UK od 5 lat z 3 naszych dzieci,pracowalam tutaj na samym poczatku przez rok,pozniej postanowilismy,ze skoro maz znalazl niezla prace ja bede siedziala w domu z dziecmi,jakies tam drobne benefity nam dolozyli czyli working,chtx i chtb
teraz mam duzy problem za moim mezem zostal wydany ena ,odwieslili mu 10 m-cy za niepowiadomienie o wyjezdzie i niestety chyba do niego dojdzie i stad moje pytanie jak to bedzie z tymi dodatkami skoro ja nie pracuje ?
nasz najmlodszy ma 2 latka i raczej tutaj do pracy nie pojde bo nie mam co z nim zrobic i czy to znaczy ,ze zostane calkowicie bez pieniedzy?
blagam jak ktos sie orientuje to prosze o wskazowki
bede wdzieczna

Witam oczytałam się już na różnych forach i już się pogubiłam... chodzi o IS a mianowicie złożyłam aplikację przez tel 22maja, jeszcze tego samego tygodnia przyszły dokumenty do sprawdzenia, podpisania i poproszono mnie o wysłanie swojego ID, wszystko się zgadzało więc odesłałam z powrotem po 2 dniach odesłali dowód i to tyle od tamtego czasu. Moja sytuacja wygląda tak że jestem samotną matką wychowującą 4letnią córke (CHB mam na nią od 2009 i CTC przyznany od 5 maja 2012 ale kiedy skladalam aplikacje o IS, CTC byl w trakcie rozpatrywania... czy powinnam to teraz zglosic ze go otrzymalam?) Obecnie jestem w ciazy a termin mam na jutro! tj.24.06! W UK przebywam od 2007r, 2008-2011 przepracowane w NHS gdzie bylam tez zarejestrowana w Home Office pozniej dorywcze prace z przerwami, ostatnia praca byla praca przez agencje styczen-luty 2012 doslownie tylko kilka dni, odeszlam ze wzgledu na ciaze i od tamtej pory nie pracuje wcale. Czy z tego powodu ze od kilku mies nie pracuje moga odrzucic moj wniosek i stwierdzic ze nie mam "right for reside" czy cos w tym stylu? a moze powinnam zarejestrowac sie jako self-employer i jeszcze im to zglosic poki jeszcze nie otrzymalam odpowiedzi?

prosze o wyjasnienie
Przylecialam do anglii we wrzesniu 2006 r i podjelam prace 28 wrzesnia (pol roku przez agencje) a potem zostalam przyjeta pod fabryke i pracowalam do 12 maja 2012 roku.W miedzy czasie urodzilam corke i bylam na macierzynskim.Po platnym macierzynskim otrzymywalam income support 0d wrzesnia2010 do stycznia 2011 pozniej wrocilam do pracy na 20 godzin, jestem samotna matka.W maju tego roku zlozylam o income support ale niestety po 2 miesiacach dostalam odmownie i doradzono mi ze mam skladac o jsa.Niestety od maja mieszkam w innym miescie i czekam na odp o housing benefit .Nierozumiem jak to jest mozliwe ze mi odmowiono nic nierozumiem czy ktos juz mial podobna sytuacje? czy moga mi rowniez odmowic jsa?

Powrót