Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dziekuje Wam kochane bardzo za odpowiedz:) tyle nerwów to wszystko kosztuje i to czekanie:( tak czasami zastanawiam sie po co tyle osób siedzi w tym JC i tych innych instytucjach i ile z nich ma tak naprawde odpowiednia wiedze na swoim stanowisku?mysle ze 50% nie ma o niczym pojecia.Cóz moge poradzic,uzbroic sie w cierpliwosc i czeakac.pozdrawiam Was cieplutko.

Nie nie staralam sie o to i nawet nie wiem ze takie cos istnieje bo moja wiedza nie jest zbyt obszerna jezeli chodzi o te wszystkie zasilki,platnosci itd.W obecnej chwili jedyne co dostaje z pieniedzy to CHB,CHTC i to wszystko co mam.agaciq21 czy mozesz mi napisac co to dokladnie jest? dziekuje bardzo i pozdrawiam cieplutko :)

Witam,mieszkam w UK od ponad 4 lat,nie mam przepracowanych 12 miesiecy ponieważ na codzień zajmuję się 5 letnim synkiem,do tej pory utrzymywał mnie mąż :(-od 2 miesięcy jestesmy w separacji i zostałam bez sirodków do tego z kredytem :mad: do życia obecnie pomagają mi znajomi.Chodziłam po wielu urzedach i wszedzie mowili mi zebym starala sie o IS,bo mi sie nalezy,no wiec zlozylam wniosek.Ale dostałam odmowną decyzje.Powołali sie na: Regulation 21AA(1)and(2) of the Income Support(General)Regulations 1987
Regulation 2(4) & 5(2) of the Accession (Immigration and Worker Registration)Regulations 2004
Regulations 6(1) of the Immigration (European Economic Area)Regulations 2006
Nie wiem co mam robić:( Proszę o pomoc

izula64 - skad jest twoj maz, gdzie teraz przebywa i co robi? jesli jest w uk legalnie i moze polegac na prawie eu to i ty masz prawo do rezydencji i prawo do zasilkow. na pierwszy rzut oka to jedyna opcja. Musisz sie odwolac i zaczac kolekcjonowac puzzle. poczytaj ten topik. jest sporo podobnych sytuacji juz opisanych. powinnas cos znalezc. jak nie to pisz albo najlepiej udaj sie do cab. W miedzy czasie zloz o tzw crisis loan. pozdro

Diękuje agaciq21:),zaraz węzmę się za czytanie -mój mąż jest z PL mieszka równiez w UK i pracuje,rozstaliśmy się z powodu przemocy znęcał się nad nami:(,oczywiście zgłosiłam wszystko na policje.Wiem że muszę się odwołać tylko mam problem z napisaniem tego odwołania:-?nie wiem od czego zacząc i na co się powołać:(

ok,rozumiem ze kontakt z mezem ograniczony. Jesli twoj maz skompletowal 12 mcy w zarejestrowanej pracy (workers registration scheme) badz pracuje w zarejestrowanej pracy obecnie to sprawa jest bardzo prosta. Musisz napisac odwolanie - masz prawo do rezydencji jako czlonek rodziny pracownika. jesli masz swiadectwo rejestracji meza badz chociaz numer to im podaj wraz z historia jego zatrudnienia, numere insurance i data urodzenia. Adres tez moze byc pomocny ale nie musi. Jesli nie posiadasz wszystkich dokumentow to podaj im to co masz i wyjasnij sytuacje rodzinna - prezmoc itp. Wedlug prawa to ty musisz przedlozyc dokumenty potwierdzajace twoje prawo do zasikow Jednak jest wyrok sadu z 2004 - gdzie jest powiedziane ze jezeli okolicznosci na to nie pozwalaja to dwp musi wystapic o ewidencje z ich strony. Powodzonka Jak cos to pytaj albo udaj sie do citizens advice bureau Oni tobie powinni pomoc i przyspieszyc proces (tak to sie czesto dzieje kiedy masz wsparcie:)) Powodzonka

p.s. nie przejmuj sie przepisami - to nie ty musisz je znac tylko urzednik. Wystarczy jesli w odwolaniu napiszesz ze sie nie zgadzasz z decyzja gdyz masz prawo do rezydencji w uk.jestes zona pana X ktory jest ekonomicznie aktywny. I podaj dane jakie masz dot pana x. :) to w zupelnosci im powinno wystarczyc. w miedzy czasie wal po crisis loans

Ostatnia edycja:
Dziękuje za pomoc agaciq21,jak tylko coś będe wiedziała to się odezwe :roza:

agaciq, ale jak izula ma stwierdzone przez DWP, że nie ma r2r to i z crisis loans może nie być łatwo.

Izula, tak jak agaciq również twierdze, że masz r2r "po mężu", a tym bardziej kiedy była przemoc w rodzinie, w takiej sytuacji masz zagwarantowane zachowanie r2r.

Poczytaj reg.10 (o przemocy mówi 10 (iv)) The Immigration (EEU) Regulations 2006:

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/documents/policyandlaw/ecis/annexa.pdf?view=Binary

Myślę, że jakbyś to dobrze napisała i dobrze podparła przepisami to mogłoby się obyć bez
oddania sprawy do trybunału. W pierwszej kolejności masz prawo poprosić ich by jeszcze raz rozpatrzyli Twoja sprawę, ponieważ decyzja jest błędna i nie została podjęta na podstawie istniejących przepisów.

crisis loan - nie powinni odrzucic w pierwszej kolejnosci. pozniej pewnie tak. od social fund decyzji nie ma apelacji. jedyna opcja to revisions i ostatecznie judicial reviews. te w przeciwienstwie do apelacji bardz oszybko sa rozpatrywane i to wowczs income support to bulka z maslem :)

Witam wszystkich ;)
Prosze Was o pomoc w zakresie Income Support. Przebywam w UK ponad 5 lat: przyjechalam 09.09.2005 od dnia 12.09.2005 do dnia 17.09.2010 pracowalam nieprzerwalnie przez ten okres czasu. 08.12.2009 urodzilam coreczke i pozozstawalm na macierzynskim przez 39 tygodni. 17.09.2010 zlozylam wniosek do JCP o IS i otrzymalam odpowiedz odmowna :sad: uzasadnili to ze jestem ( ich zdaniem ) person from abroad !!! Tylko ze z tego co sie orientuje po 5 latach pobytu tutaj przysluguje mi pernament rights to resident. czy ma sens abym sie odwolywala od tej decyzji ???

Hejka wszystkim ;)
Prosze podpowiedzcie mi czy jezeli skaladam owlolanie od decyzji o nieprzyznanie IS powinnam skladac wniosek o JSA??? Wsumie juz wszystkie przespisy mam potwierdzajace moj r2r pernament ale nie wiem czy to wystarczy :/

Gdyby ktos mogl podeslac linka z informacja ze nawet w ciagu tych 5 lat przepracowanych ciagle w WB nawet gdybyb byla na JSA to wciaz mi sie liczy to do ciaglosci zatrudnienia :)
dzieki czekam na jakakolwiek odpowiedz

Hej Kira01, oczywiście, że masz r2r i powinnaś się odwołać. Po 5 latach masz stałego rezydenta a z tego co widać te 5 lat masz. Pytanie tylko czy zarejestrowałaś się w Home Office jak zaczęłaś pracę, ponieważ nic o tym nie piszesz. Jeśli w ciągu pierwszych 12 miesięcy zmieniałas pracodawcę, to również to zgłosiłaś?

Masz stałego rezydenta na podstawie:
reg.15(1)(a) of The Immigration (EEA) Regulations 2006, oraz art.16(1) Directive 2001/38/EC

Co do ostatniego posta to uważam, że odpowiedź znajdziesz tutaj:
reg.6(2)(b) of The Immigration....

Odwołując się od decyzji nie musisz składać wniosku o JSA.

Pozdrawiam

Hejka :)
Zaczelam prace 12.09.2005 a dnia 28.09.2005 wyslalam dokumenty do HO ( mam kopie) lecz jak to bywa HO najpierw zgubilo moj paszport :mad: po jakims czasie napisalai ze jednak go znalezli lecz niestety nie maja zdjec :mad: i tak to sie przeciagalo ze date rejestracji mam na dnia 20 stycznie :mad: co wydaje mi sie ze nie powinno miec miejsca i za zguby i opoznienie HO NIE JA POWINNAM ODPOWIADAC !!! Ale zobaczymy jak to jest w praktyce Tak , po 6 miesiacach pracy dla agencji otrzymamalm umowe na stale od pracodawcy i oczywiscie ten fakt automatycznie zostal zgloszony do HO i juz wiecej opoznien nie bylo
Dodam tylko jeszcze ze do Anglii przyjechalismy w 5 znajomych i oni wszscy otrzymali swoje pierwsze HO w ciagu miesiaca tylko moj im sie niefortunnie gubil :/

Dziekuje bardzo za odpowiedz Bielmo
Pozdrawiam

ojej
nie moge nigdzie znalezc tej Directive 2001/38/EC
moglby ktos podeslac linka :)
dzieki

Faktycznie takiej dyrektywy nie znajdziesz , bo to ma być 2004/38/EC - za błąd przepraszam.

A moze dyrektywa 2004/58/EC ? Bo tam jest wlasnie ten podpunkcik co mnie interesuje

powiem tylko tyle ze juz sama nie wiem co robic :/
w piatek podczas rozmowy telefoniczej z JC+ powiedziano mi ze moja aplikacja o IS zostala rozpatrzona negatywnie gdyz ich zdaniem jestem PERSON FROM ABROAD.
Lecz dzisiaj otrzymalam list z DWP ze moja aplikacja jak na razie nie moze zostac rozpatrzona gdyz podobna sprawa do mojej wlasnie toczy sie przed sadem apelacyjnym i dopiero jak poznaja jej zakonczenie rozpatrza moj wniosek i dacza mi odpowiedz :mad:
i co teraz powinnam zrobic?
prosze o podpowiedz

Powrót