Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
anitka1 nie mozna otrzymywac jsa i income support jednoczesnie,bo te zasilki sie nawzajem wykluczaja, o ile dobrze zrozumialam.

wydaje mi sie, że anitka mówiła o czymś innym, mianowicie o sytuacji, że jak osoba jest zarejestrowana w JCP na JSA, czyli aktywnie poszukująca pracy to wówczas jakby starała się o IS w zamian za JSA, to by go dostała, bo jako jobseeker miałaby r2r, ale niestety to tak nie jest i może to głupio zabrzmi, ale jeśli to miał na myśli sędzia to był w błędzie.
W takim przypadku sędzia skupił sie tylko na sytuacjach kiedy jest r2r ale nie przeanalizował tego w połączeniu z przepisami IS a dokładnie paragrafem 21AA (2) i (3). Paragraf 21AA (2) mówi:

"...reg.21AA (2)

(2) No claimant shall be treated as habitually resident in the United Kingdom, the Channel Islands, the Isle of Man or the Republic of Ireland unless he has a right to reside in (as the case may be) the United Kingdom, the Channel Islands, the Isle of Man or the Republic of Ireland other than a right to reside which falls within paragraph (3)..."

Może nie będzie to wzorcowe tłumaczenie, ale w tym punkcie (2), chodzi o to, że"

Żaden pretendent (starający się) nie będzie traktowany jako zwyczajowo zamieszkujący w UK, ..., chyba, że (unless) on ma prawo do mieszkania w UK, ...., INNE (OTHER) niż prawo do zamieszkiwania, które spada pod paragraf (3).

A paragraf 21AA (3):

" (3) A right to reside falls within this paragraph if it is one which exists by virtue of, or in accordance with, one or more of the following—
(a) regulation 13 of the Immigration (European Economic Area) Regulations 2006 F2 ;
(b) regulation 14 of those Regulations, but only in a case where the right exists under that regulation because the claimant is—
(i)a jobseeker for the purpose of the definition of “qualified person” in regulation 6(1) of those Regulations, or
(ii) a family member (within the meaning of regulation 7 of those Regulations) of such a jobseeker;
(c) Article 6 of Council Directive No. 2004/38/EC F3 ; or
(d) Article 39 of the Treaty establishing the European Community (in a case where the claimant is a person seeking work in the United Kingdom, the Channel Islands, the Isle of Man or the Republic of Ireland). "

Jak widać paragraf 21AA(3) wyklucza "jobseeker", jak również członka rodziny osoby poszukującej pracy.

Osoba zarejestrowana w JCP jako jobseeker ma r2r, ale jest wykluczona w przepisach o IS.

witam w niedzielny poranek,bardzo dziekuje za odpowiedzi jezeli chodzi o moje odwolanie do councilu to juz robilam dwa odwolania teraz robie juz oficjalna apelacje i mam czas na to do 1 pazdziernika chce wlasnie ujac tam ta odpowiedz z CHB i zobaczymy co oni mi odpisza , pozdrawiam serdecznie

agaciq21 napisał:
/.../
Do solutions: a propos kosztow prawniczych to troszke inaczej wyglada w uk niz w polsce. Osoby o niskim dochodzie nie musza ponocis kosztow prawniczych. jest tutaj wiele organizacji, ktore udzielaja darmowych porad prawnych - finansowanych przez lsc (legal services comission). na ich stonce powinna byc dostepna lista lista takowych Pozdro

Masz racje @agaciq21 sa takie organizacje nawet w niektorych - mozna sprawy prowadzic w jezyku polskim, ale to jest mniej wiecej poziom CAB - ja mialem na mysli solicitor'a z tej racji, ze w przypadku spraw beznadziejnych czy skomplikowanych w CAB'e zalecaja skorzystac z pomocy solicitora.

agaciq21 napisał:
anitka1 nie mozna otrzymywac jsa i income support jednoczesnie,bo te zasilki sie nawzajem wykluczaja, o ile dobrze zrozumialam.

To prawda. Ale z tego wynila ze mozna aplikowac o IS jesli jest sie na JSA. Pewnie tu chodzi o to ze nie mozna pobierac obydwu benefitow jednoczesnie. I pewnie jak sie dostanie IS to rezygnuje sie z JSA.

anitka1 w momenie kiedy skaldasz aplikacje na IS a pobierasz JSA,JSA wstrzymuja Ci i czekasz na decyzje o IS czyli przez pewien czas nie pobierasz zadnego z tych benefitow.Sprowadza sie to do tego,ze JSA wstrzymuja natychmiast na IS czekasz.

solutiondss napisał:
Masz racje @agaciq21 sa takie organizacje nawet w niektorych - mozna sprawy prowadzic w jezyku polskim, ale to jest mniej wiecej poziom CAB - ja mialem na mysli solicitor'a z tej racji, ze w przypadku spraw beznadziejnych czy skomplikowanych w CAB'e zalecaja skorzystac z pomocy solicitora.

co masz na mysli poprzez 'poziom CAB'? Nie wiem czy sobie zdajesz sprawe, ze bardzo czesto to prawnicy pracuja w cabx i nie rzadko kancelarie zalecaja wizyte w cab. Wielu z nich nie przepada za, badz nie ma wiekszego pojecia na temat zasilkow. Po trzecie zdecydowanie nie uznalabym spraw ostatnio poruszanych na tym podforum za skomplikowane. Nie wiem skad wziales taka opinie na temat lsc badz cabx, zapewniam cie ze jestes w bledzie i tego doswiadczylam wielokrotnie na wlasnej skorze.

Witam,bardzo prosze o pomoc w napisaniu apilu w sprawie income support,przez dyskryminacje polakow wstrzymano mi chtc tlumaczac sie ze nie mam right to reside.mam HO i 17 m-cy pracy.szczegoly przez email shpulka7@yahoo.com ,dziekuje

shpulka ja pisalam apelacje razem CAB i wszystko poszlo dobrze.Tata mojego maluszka jest tez brytyjczykiem,jednak zeby dostac IS musialam udowodnic 5 lat pracy tutaj.Takie jest prawo.Bylas w CBA?

witam :)

Bielmo czy nadal otrzymujesz IS i czy masz jakas prace? wybacz ze jestem niedoinformowana, dostalam nadplacone cale IS az wydaje mi sie ze za duzo poniewaz od 15 stycznia zaplacili az do dnia dzisjeszego a bylam na ISA 7 mscy poinformowalam ich o tym napisali mi tylko list czy mialam jakies zatrudnienie w tym okresie i mam dostarczyc pay slipy a informowalam ich jak clAIMOWALAM NA NOWO O is IZ OD 6 CZERWCA mam PRACE 10 H NA WEEK i otrzymuje 240 na msc.Czy jesli sie zarabia to oni redukuja czesc zasilku czy ktos sie orientuje? nic nie napisali natomiast o zasilku JSA na ktorym przebywalam dla mnie to dziwne.Zadalam im pytanie czy musze pracowac zeby otrzymywac ten zasilek to mnie pani poinformowala ze oczywiscie ze nie ale gdy ja poinformowalam ze jestem oosba z PL to stwierdzila ze to spr i wysle list lecz nic na ten temat nie napisali.Mam 5 tygodniowe niemowle chodze z tym dzieckiem do pracy bo zadna opiekunka sie nie zajmie takim malenstwem a ja nie mam wyjscia.Chciclabym zrezygnowac ale nie wiem co robic.Bielmo kobieto ratuj :) aha jak claimowalam o IS na nowo to nie musialam juz rozwiazywac HRT napisali iz zaliczylam.

zuska7528 napisał:
witam w niedzielny poranek,bardzo dziekuje za odpowiedzi jezeli chodzi o moje odwolanie do councilu to juz robilam dwa odwolania teraz robie juz oficjalna apelacje i mam czas na to do 1 pazdziernika chce wlasnie ujac tam ta odpowiedz z CHB i zobaczymy co oni mi odpisza , pozdrawiam serdecznie

Powodzenia zuska7528, powinno być dobrze :)

Pozdrawiam

anitka1 napisał:
To prawda. Ale z tego wynila ze mozna aplikowac o IS jesli jest sie na JSA. Pewnie tu chodzi o to ze nie mozna pobierac obydwu benefitow jednoczesnie. I pewnie jak sie dostanie IS to rezygnuje sie z JSA.

anitka1 - wyjaśniłam powyżej, że IS nie będzie się należal w takim przypadku, jeśli nie będzie r2r z innego tytułu.

agaciq21 napisał:
co masz na mysli poprzez 'poziom CAB'? Nie wiem czy sobie zdajesz sprawe, ze bardzo czesto to prawnicy pracuja w cabx i nie rzadko kancelarie zalecaja wizyte w cab. Wielu z nich nie przepada za, badz nie ma wiekszego pojecia na temat zasilkow. Po trzecie zdecydowanie nie uznalabym spraw ostatnio poruszanych na tym podforum za skomplikowane. Nie wiem skad wziales taka opinie na temat lsc badz cabx, zapewniam cie ze jestes w bledzie i tego doswiadczylam wielokrotnie na wlasnej skorze.

agaciq21 - jeśli doświadczyłaś tego na własnej skórze to miałaś ogromne szczęście :)
Kiedy ja zawitalam do CAB to nie otrzymałam żadnej pomocy, na dokładkę tak mnie przetrzymali, że miałam raptem tydzień na napisanie apelacji i wysłanie. Po niepowodzeniu w CAb szukałam prawnika. Byłam w wielu kancelariach, ale z każdej mnie odsyłano do następnej. Ale to fakt, że jest taka opcja jak prawnik za darmo, dla osób, które maja niski dochód, czy pobierają jakieś benefity. Należy wówczas pytać się o LEGAL AID. Każda kancelaria, która jest partnerem LEGAL AID, ma taka specyficzną nakleję, chyba niebieska, gdzie gdzie dwie osoby siedzą na przeciw siebie. Taka opcja jest, ale znalezienie prawnika, który by się tym zajął, to już inny rozdział.

Patrycja27 - tak, nadal otrzymuję IS i nie pracuję. Składałaś alikacje o IS 15 stycznia? Jesli tak, to dlatego zaplacili Ci od tego dnia. Jeśli pracujesz i masz dochód, to prawdopodobnie zmniejszy on wysokość IS, ale ile tego już nie wiem. Od kiedy do kiedy byłaś na JSA i czy miałaś płacony?

Masz r2r dlatego zaliczyłaś HRT automatycznie.
Czy dobrze pamiętam, że masz r2r, jako opiekun dziecka, które zaczęło tutaj edukację? Jesli tak, to masz r2r z tego tytułu tak długo jak dziecko sie uczy. Zatem nie musisz pracować by otrzymywać IS.

Mam nadzieję, że pomogłam :)
Pozdrawiam

shpulka napisał:
Witam,bardzo prosze o pomoc w napisaniu apilu w sprawie income support,przez dyskryminacje polakow wstrzymano mi chtc tlumaczac sie ze nie mam right to reside.mam HO i 17 m-cy pracy.szczegoly przez email shpulka7@yahoo.com ,dziekuje

Na apelację masz 30dni od decyzji, czy przypadkiem ten czas już nie minął? O odmowie IS pisałaś już 12 sierpnia.

Pozdr.

bielmo ty aniele :)

dzwonilam do is 2 razy by miec mozliwosc rozmowy z 2ma roznymi officer i powiedziano ze nie musze pracowac ale ciagle tkli we mnie iskierka niepewnosci po tym co przeszlam to chyba nie dziwne :)

bielmo dzieki twoim postom linkom i checi pomocy wygralam normalnie nie wiem jak ci dziekowac oraz innym osobom jeszcze raz wielkie Dziekuje.

ja ich powiadomilam iz od konca lutego do 18 sierpnia mialam placone JSA powiedzieli mi ze wiedza i te pieniadze mi sie naleza,otrzymalam od 15 stycznia do 13 wrzesnia 2266.60 powiedziano mi tylko ze musze wyslac pay slipy i ok 300 bede musiala oddac ze wzg na zarobki czyli jesli zarabialam i zarabiam 60 f na week to ok 35 f zabiora wiec nie oplaca sie pracowac bo ja od dnia wczorajszego za nianie place 8 f za 2.5 godziny 4 funty zostaje mi a musze z tego paliow kupic a jeszcze trzeba oddac IS z wyplaty.Oczywiscie niania wyjezdza do pl 27 wrzesnia i jak na razie nikt nie jest chetny pozostania z 2 dzieci niemowlakiem i 2 latkiem za taka sume.To sie wyzalilam :)

Aha powiedziano mi tez ze do 7 roku zycia dziecka najmlodszego nalezy mi sie IS chyba ze zmienia sie przepisy bo planuja zmniejszyc do 5 roku zycia.

na razie zmykam jak cos mi sie przypomni to napisze :)

Tak to prawda z tym wiekiem dziecka. Teraz w październiku wchodzą kolejne zmiany i IS będzie się należał do skończenia przez dziecko 7 lat. Zatem u mnie droga do IS była długa, ale się niebawem skończy, bo córcia ma 7 lat. O tyle jeszcze dobrze, że u mnie będzie to miało skutek w marcu przyszłego roku (jako, że jestem obecna "klientką" IS :)).
I tak jak Ci powiedziano pewnie zmniejsza do 5 lat.
Zatem Patrycja27, nie musisz martwic sie o maluszki, może sama zając się ich opieką.

Pozdrawiam

Intencjonalnie moze zle sformuowalem zdanie - nie chcialbym urazic urzednikow z CAB ani wspomnianych przez Ciebie z LSC do ktorych mam wielki szacunek, dla ich pracy czesto w charakterze wolontariatu - jezeli ktos by sie poczul urazony moim sformuowaniem do z gory przepraszam. Ale zaznaczam gdy tylko spotkam urzednika, ktory zaskoczy mnie profesionalizmem i autentyczna kultura niezwlocznie Ciebie poinformuje.
Chcialbym abys wiedziala, ze powodem wziecia mojego udzialu w forum byla lektura postow forumowiczow. Trudno mi bylo przejsc obojetnie kolo problemow traktujacych w nich czego moja opinie wyrazilem w jednym z moich postow.
W trakcie lektury postow nasunelo mi sie pytanie dlaczego dotychczas nie powstala jakas organizacja zaznaczam "polska", ktora nie zajela by sie kompleksowo pomoca prawna takim osobom. Taka koncepcje Stowarzyszenia przedstawilem w jednym z postow, z racji tego za mam rowniez mozliwosci lokalowe zaproponowalem takze miejsce na jej statutowa dzialalnosc. Nic wiecej zrobic nie moge - liczylem na jakies zainteresowanie moja propozycja z racji tego, ze watek odwiedza duza liczba forumowiczow zainteresowanych tematem i szukajacych porady.

Nie jestem prawnikiem ani tez nie chce uchodzic za prawnika amatora, pozdrawiam tutaj @bielmo75, ktory doswiadczyl procedure z systemem i teraz postanowil dzielic sie swoimi radami z potrzebujacymi, za to moje doswiadczeniem jest ponad czteroletnie w WB w prowadzeniu agencji nieruchomosci i kontakt z przeogromna liczba klientow jak rowniez urzednikow.
Nie che sie powtarzac o koniecznosci powstania takiej organizacji jej celowosci czy nie ale niech bedzie odpowiedzia Twoj post.

agaciq21 napisał:

Alez ja pisze wyraznie o odwrotnej sprawie - przeczytaj uwaznie moj post z CAB'u kieruja do solicitora.
Co do Twojej opini o prawnikach to jest przewrotna -" nie maja wiekszego pojecia na temat zasilkow" - a kto ma miec jak nie Oni? Ja nie znam pojecia pol-prawnika mozna byc specjalista w jakiejs dziedzinie ale podstawowa wiedze powinien posiadac.
Po drogie CAB to nie solicitor a instytucja cos w rodzaju pierwszej pomocy prawniczej. Nie wem o ktorych sprawach ostatnio poruszanych na podforum myslisz - ze nie skomplikowane - dla Ciebie czy ogolnie a dla wspomnianych przez Ciebie prawnikow tez?. Zachodzi pytanie kto komplikuje tak nieskomplikowane sparawy.
Co do reszty to mozemy miec rozne opinie a ja sznuje Twoje zdanie.

solutiondss napisał:
Intencjonalnie moze zle sformuowalem zdanie - nie chcialbym urazic urzednikow z CAB ani wspomnianych przez Ciebie z LSC do ktorych mam wielki szacunek, dla ich pracy czesto w charakterze wolontariatu - jezeli ktos by sie poczul urazony moim sformuowaniem do z gory przepraszam. Ale zaznaczam gdy tylko spotkam urzednika, ktory zaskoczy mnie profesionalizmem i autentyczna kultura niezwlocznie Ciebie poinformuje.
Chcialbym abys wiedziala, ze powodem wziecia mojego udzialu w forum byla lektura postow forumowiczow. Trudno mi bylo przejsc obojetnie kolo problemow traktujacych w nich czego moja opinie wyrazilem w jednym z moich postow.
W trakcie lektury postow nasunelo mi sie pytanie dlaczego dotychczas nie powstala jakas organizacja zaznaczam "polska", ktora nie zajela by sie kompleksowo pomoca prawna takim osobom. Taka koncepcje Stowarzyszenia przedstawilem w jednym z postow, z racji tego za mam rowniez mozliwosci lokalowe zaproponowalem takze miejsce na jej statutowa dzialalnosc. Nic wiecej zrobic nie moge - liczylem na jakies zainteresowanie moja propozycja z racji tego, ze watek odwiedza duza liczba forumowiczow zainteresowanych tematem i szukajacych porady.

Nie jestem prawnikiem ani tez nie chce uchodzic za prawnika amatora, pozdrawiam tutaj @bielmo75, ktory doswiadczyl procedure z systemem i teraz postanowil dzielic sie swoimi radami z potrzebujacymi, za to moje doswiadczeniem jest ponad czteroletnie w WB w prowadzeniu agencji nieruchomosci i kontakt z przeogromna liczba klientow jak rowniez urzednikow.
Nie che sie powtarzac o koniecznosci powstania takiej organizacji jej celowosci czy nie ale niech bedzie odpowiedzia Twoj post.

Alez ja pisze wyraznie o odwrotnej sprawie - przeczytaj uwaznie moj post z CAB'u kieruja do solicitora.
Co do Twojej opini o prawnikach to jest przewrotna -" nie maja wiekszego pojecia na temat zasilkow" - a kto ma miec jak nie Oni? Ja nie znam pojecia pol-prawnika mozna byc specjalista w jakiejs dziedzinie ale podstawowa wiedze powinien posiadac.
Po drogie CAB to nie solicitor a instytucja cos w rodzaju pierwszej pomocy prawniczej. Nie wem o ktorych sprawach ostatnio poruszanych na podforum myslisz - ze nie skomplikowane - dla Ciebie czy ogolnie a dla wspomnianych przez Ciebie prawnikow tez?. Zachodzi pytanie kto komplikuje tak nieskomplikowane sparawy.
Co do reszty to mozemy miec rozne opinie a ja sznuje Twoje zdanie.

Solutiondss .Wydaje mi sie ze to bardzo dobry pomysl. Moze by tak skontaktowac sie z polskimi fundacjami? Z wlasnego doswiadcznia wiem ,ze jest naprawde trudno znalesc kogos kompetentnego w tym temacie. Jak i pokrewnych sprawach.Ja przeszlam baaaardzo dluga droge zanim trafilam na osobe ktora wydaje sie byc bardzo kompetentna. I nie czaruje mnie obietnicami. Mowi jak jest. I wiedze ma duza. Ale zanim do niej trafilam to.....to bylo bardzo ciezko....Teraz czekam na dalszy rozwoj sytuacji. Zobaczymy co bedzie.....Moze cos sie uda.....Nie chce mi sie wierzyc ze mozna zostawic kogos w takiej sytuacji jak moja....Nalezaloby zaznaczyc ze czasem zycie tak sie uklada. raz na wozie , raz pod wozem.
Solutiondss moze sprobuj zapukac do polskich instytucji charytatywnych? Sama wspomne o tym jak bede widziala osoby z ktorymi mam kontakt. Moze cos sie uda. Jesli komus ma to pomoc to dlaczego nie?

Witam wszysstkich bardzo cieplutko :) kochani mam takie pytanie a mianowicie: mam IS od paru tygodni i ostatnio zlozylam o House Benefit i nie wiem co robic bo mieszkam w domu z 2-ka dzieci i innymi lokatorami i nie place drogo i nie place rowniez zadnych rachunkow ,dostalam 60 funtow dofinansowania ale pan od HB powiedzial ze jak wynajme 2bed house sama bez ludzi do kwoty 600 funtow to dostane 599,87 dofinansowania bo mam IS .Czy ktos mi moze powiedziec na jak dlugo jest przyznawany IS?? bo nie wiem czy mam opuscic to mieszkanie i wynajac sama ,nie wiem co wtedy zrobie jak mi zabiora IS.Czy IS jest zalezny od wieku dzieci?? corcia ma 11 lat a syneik 8. Bardzo Was prosze o porade bo naprawde nie wiem co robic:( dziekuje Wam bardzo z gory.wszystkiego dobrego dla Was.pozdrawiam

Powrót