Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Hmm..., za bardzo nie wiem co mam Ci teraz doradzić. Jakby nie było decyzji na piśmie nie masz, więc nie masz od czego się odwołać,a taka sprawa przed sądem apelacyjnym może trwać (to chodzi o Tribunal? czy Upper Tribunal?).

Twoją sprawę pogmatwało trochę to Home Office, bo DWP liczy czas pracy od daty na WRS-ie, czyli w takim wypadku 5 lat przepracowanych nie masz. A masz całą korespondencję z Home Office, gdzie pisza o tym zagubieniu paszportu i przeciągnieciu w czasie? Masz jakis dokument potwiedzający kiedy wysłałas do nich papiery po raz pierwszy?

Kira01 napisał:
powiem tylko tyle ze juz sama nie wiem co robic :/
w piatek podczas rozmowy telefoniczej z JC+ powiedziano mi ze moja aplikacja o IS zostala rozpatrzona negatywnie gdyz ich zdaniem jestem PERSON FROM ABROAD.
Lecz dzisiaj otrzymalam list z DWP ze moja aplikacja jak na razie nie moze zostac rozpatrzona gdyz podobna sprawa do mojej wlasnie toczy sie przed sadem apelacyjnym i dopiero jak poznaja jej zakonczenie rozpatrza moj wniosek i dacza mi odpowiedz :mad:
i co teraz powinnam zrobic?
prosze o podpowiedz

To jest tzw leading case. Musisz czekac a w miedzy czasie zloz o tzw hardship payment. A napisali tobie nazwe sprawy? jak masz to podaj, to jest szansa wyestymowac date przesluchania w tej sprawie.

Do Bielmo75
Całej korespodencji z tym WRS nie posiadam natomiast posiadam formę WRS i list od pracodawcy ( kopie ) jakie zostały im wysłane po raz pierwszy i jest datowana na 28 wrzesień 2005.
Cały list jaki napisali:

About your claim for Income Support

I am writing to tell you that we cannot pay you Income Support. This is becouse there is a case like yours that has an appeal to the Court of Appeal. We will make a decision on your claim when we know the result of that appeal.

If you are currently looking for work then you may be able to claim Jobseekers Allowance. Please contact your local Jobcentre Plus Office for aadvise about this.

You cannot appeal against this decision. However, if the decision will cause you hardship, or if your circumstances change, please let us know.

If you want more information, please get in touch with as. Our address is at the top of this letter.

To wszystko co napisali :mad:

Do Agaciq21:
Niestety nie napisali jaka to sprawa :(
tzw. hardship payment to nie jest powiazany przypadkiem z jobseekers allowence?
ja tego zasilku nie pobieram i nie skaladalam nawet o niego

Kira01 napisał:
Gdyby ktos mogl podeslac linka z informacja ze nawet w ciagu tych 5 lat przepracowanych ciagle w WB nawet gdybyb byla na JSA to wciaz mi sie liczy to do ciaglosci zatrudnienia :)
dzieki czekam na jakakolwiek odpowiedz

Poczytaj tutaj: CIS/4299/2007

Kira01 napisał:
Do Agaciq21:
Niestety nie napisali jaka to sprawa :(
tzw. hardship payment to nie jest powiazany przypadkiem z jobseekers allowence?
ja tego zasilku nie pobieram i nie skaladalam nawet o niego

Nie, hardship payemtn w twoim przypadku bedzie powiazany z income support a raczej jego brakiem. W sytuacji w jakiej sie znajdujesz - tzn sprawa testowa, ktora moze zajac lata (i tu nie przesadzam) na rozpatrzenie - powinni tobie przyznac. to jest zredukowana kwota zasilku jaki by tobie przyslugiwal. druga opcja to jsa, ale wowczas aktywne poszukiwanie pracy itd. Nie wczytywalam sei dokoladnie w twoje info i nie potrafie potwierdzic czy bedziesz miala prawo do jsa. To juz pewnie sama wiesz. W przypadku jsa otrzymasz cala kwote zasilkuj aki sie tobie nalezy. Rowniez otrzymasz pomoc z kosztem mieszkaniowym itd. pozdro

No to teraz mnie pocieszylas :)
Lata powiadasz........................
TRAGEDIA !!!!!!
Mam jeszcze zamiar odpisac na list ktory mi przyslali a mianowicie zadac kilka pytan: na jakim etapie jest ta sprawa, jak dlugo jeszcze moze potrwac, co maja na mysli ze jest bardzo podobna do mojej, numer sprawy, w jakim sadzie itp.
tylko ze to juz nic chyba nie da ale zobaczymy
dziekuje za podpowiedzi
podrawiam

Wydaje mi sie ze bede miala prawo do jsa aczkolwiek teraz to juz nie jestem sama tego pewna. U ostatniego pracodawcy pracowalam od 27 kwietnia 2008 do 17 wrzesnia 2010 w tym wliczajac 39 tygodni macierzynskiego. Wiec to jest ponad 2 lata wiec raczej tak.

Witam serdecznie!
Drogie kolezanki bardzo prosze o pomoc w mojej sprawie o przyznanie zasilku IS.
Pokrotce opisze moja sytuacje.
Do UK przyjechalam w Lutym 2005r. i praktycznie od zaraz to jest od 21 Lutego 2005r. podjelam zatrudnienie i bylam zatrudniona do 31 Lipca 2006r.
Na caly ten okres zatrudnienia posiadam kontrakt od pracodawcy jak i rowniez rejestracje potwierdzajaca owe zatrudnienie wydna przez Home Office z data 14 Marzec 2005r.
Glowna i obowiazkowa rejestracje w Home Office "Accession State Worker Registration Scheme" wystawiona zostala z data 21 Kwiecien 2005r.
Od 01 Sierpnia 2006r podjelam zatrudnienie z drugim pracodawca i bylam zatrudniona do dnia pojscia na "urlop macierzynski" tj. do Grudnia 2008r.
Po przejsciu na "urlop macierzynski" , wykorzystalam owy urlop w calosci okres platny jak i bezplatny po czym od 18 Stycznia 2010r powrocilam do pracy na pol etatu i pozostawalam w zatrudnieniu do 10 kwietnia 2010r.
Powodem dla , ktorego zrezygnowalam z zatrudnienia byl fakt iz przez caly okres ciazy i "urlopu macierzynskiego" bylam i nadal jestem samotna matka i nie mialam i w najblizszej przyszlosci nadal nie mam osoby , ktora mogla by sprawowac opieke nad moim 1.5 rocznym synkiem , podczas kiedy ja bede w pracy.
Podczas pobytu na "urlopie macierzynskim" aplikowalam o zasilek IS , ktory zostal mi przyznany jednak , ze po zakonczeniu zatrudnienia i pozostawaniu bez zatrudnienia ponownie aplikowalam o zasilek IS i tym razem nie zostal mi przyznany , gdyz stwierdzono ze wedlug przepisow Brytyjskich "nie posiadam prawa do rezydentury".
Po odwolaniu sie od decyzji i ponownej odmowie sprawa zostala skierowana do Trybunalu , ktory ma rozpatrzyc moje prawo do rezydentury a tym samym prawo do zasilku IS.
I tu moja prosba o wszelka pomoc i porady , sprawa w owym Trybunale ma sie odbyc 03 Grudnia 2010r. , jakie dokumenty musze wyslac do Trybunalu , jakimi przepisami Prawa Brytyjskiego lub Prawa Europejskiego moge sie wesprzec , co ja mam im powiedziec i przedstawic? i czy wogole sa jakies szanse na wygranie sprawy w Trybunale?
Po przeczytaniu wielu postow na temat IS i podobnych spraw w trybunale wiem , ze nie lubia w Trybunale gdy zasypuje sie ich zbednymi informacjami i dokumentami.
Bardzo prosze o wszelka pomoc , podpowiedzi wszelkich osob , ktore mialy podobna sytuacje , z tego co widze to takich spraw jest mnostwo.
Jeszcze jedno pytanie a mianowicie czy owa dwu miesieczna rozbieznosc miedzy datami na dokumentach z rejestracji w Home Office (glowna rejestracja i rejestracja potwierdzajaca zatrudnienie u pracodawcy) ma jaki kolwiek negatywny wplyw na przyznanie mi zasilku IS?

Na dzien dzisiejszy pozostalam bez jakich kolwiek srodkow do zycia , wszelkie zasilki zostaly mi odebrane do czasu podjecia jakiego kolwiek zatrudnienia (co jest w moim przypadku utrudnione w zwiazku z opieka nad moim synkiem) lub tez pozytywnego rozpatrzenia mojej sprawy w trybunale.
Dziekuje serdecznie i jeszcze raz prosze o pomoc.
Karolina.

Ostatnia edycja:
Witam ponownie!!!
Dzisiaj otrzymalam cecyzje z JC+ ze nie moge otzrymywac IS poniewaz jestem PERSON FROM ABROAD. Troche to wszystko dziwne bo data na tym pismie jest taka sama jak tego co w ktorym mowia ze nie moga podjac tej decyzji. No ale nic. Decyzje na pismie mam i zostalo mi tylko odwolac sie od niej. Lecz mam troche watpliwosci czy powinnam, gdyz jak wczesniej pisalam moja sprawe pogmatwalo to HO aczkolwiek posiadam dowody na to ze zostal on wyslany w terminie i mam jeszcze kopie dodatkowych dwoch osob HO z ktorymi moj byl wysylany razem i oni swoje otzrymali w ciagu 30 dni.

Mozecie cos doradzic?
Bylabym bardzo wdzieczna

Prosze POMOZCIE :)
Wlasnie jestem po rozmowie telefonicznej z mila pania z JC+ ktora powiedziala ze jezeli chce zlozyc apelacje od decyzji wtedy nie mogle zlozyc wniosku o JSA i rozpatrzenie mojej apelacji potrwa miesiace jak nie lata gdyz oni nawet w komputerze nie maja ze taka decyzje mi wyslali :o i posiadaja tylko wczesniejsza ze nie moga rozpatrzyc :mad:

CO TERAZ????
Prosze....

Mianowicie chcialabym zlozyc wniosek o JSA na ten czas wyjasnienia z moja sprawa o IS, czy mam do tego prawo czy nie?

Podpowiedzcie mi jeszcze prosze o jaki JSA powinnam sie starac - o Income Based czy Contribution Based??? Juz sie pogubilam !!!

Kira01 napisał:
Prosze POMOZCIE :)
Wlasnie jestem po rozmowie telefonicznej z mila pania z JC+ ktora powiedziala ze jezeli chce zlozyc apelacje od decyzji wtedy nie mogle zlozyc wniosku o JSA i rozpatrzenie mojej apelacji potrwa miesiace jak nie lata gdyz oni nawet w komputerze nie maja ze taka decyzje mi wyslali :o i posiadaja tylko wczesniejsza ze nie moga rozpatrzyc :mad:

CO TERAZ????
Prosze....

pierdoly tobie mila pani opowiada. odwolujesz sie od decyzji is a skladasz nowa aplikacje o jsa.

Kira01 napisał:
Podpowiedzcie mi jeszcze prosze o jaki JSA powinnam sie starac - o Income Based czy Contribution Based??? Juz sie pogubilam !!!
to nie ty wybierasz tylko twoja sytuacja decyduje - tzn jesli oplacilas wystarczajaca ilosc skladek w latach testowych to dadza tobie c jsa. jesli nie - i zaspokoisz pozostale kryteria to dostaniesz ib jsa Powodzonka

witam serdecznie i prosze Was o pomoc :help:mianowicie:27/07/2010 mialam sprawe w trybunale o IS i wygralam,teraz JC prosi o szczególwy opis z trybunalu na jakiej podstawie dostalam IS.Prosze napiszcie mi jezeli wiecie ile Trybunal ma na to zeby odeslac ten opis do JC?czy jest jakis okreslony czas?gdy dzwonilam do trybunalu to poinformowali mnie ze moge czekac nawet do 7 miesiecy:(problem w tym ze mi jako samotnej matce troche ciezko finansowo:( dziekuje za pomoc:) pozdrawiam cieplutko

moze zajac miesiace - TS sa zawalone w chwili obecnej a do tego statement of reasons moze tylko wystawic sedzia. OD momentu otrzymania statement of reasons strona ma miesiac czasu na kolejny krok. Pisalam tobie wczesniej od hardship payments. Skontakatuj sie z jcp i powiedz ze jest tobie trudno finansowo i ze chcesz jakas zapomoge. alob idz do citizens advice bureua.

prosze o pomoc w sprawie income support opisalam wszystko na stronie 41
PROSZE POMOZCIE!!!!!!!!!!!!!!!

karola2232 Na pierwszy rzut oka - brakuje tobie doslownie kilku dni. Nie do konca rozumiem z tymi datami rejestracji w wrs (home office). Ktora z tych przez ciebie podanych jest ta wlasciwa? kiedy wyslals papiery do rejestracji i czy jest szansa to potwierdzic? Druga opcja - co robi tata dziecka? skad jest i gdzie jest itp? czy masz tu jakas rodzine? jeslio tak to kim oni dla ciebie sa i co porabiaja w uk i jaki byl was stousne przed wyjazdem z pl? ps. bylas w citizens advice bureua? pozdro

agaciq21 napisał:
karola2232 Na pierwszy rzut oka - brakuje tobie doslownie kilku dni. Nie do konca rozumiem z tymi datami rejestracji w wrs (home office). Ktora z tych przez ciebie podanych jest ta wlasciwa? kiedy wyslals papiery do rejestracji i czy jest szansa to potwierdzic? Druga opcja - co robi tata dziecka? skad jest i gdzie jest itp? czy masz tu jakas rodzine? jeslio tak to kim oni dla ciebie sa i co porabiaja w uk i jaki byl was stousne przed wyjazdem z pl? ps. bylas w citizens advice bureua? pozdro

agaciq21 wszystkie daty rejestracji w WRS jakie podalam widnieja na poszczegolnych dokumentach z Homme Office mianowicie glowna karta rejestracyjna potwierdzajaca legalnosc pobytu jaki i prawa do podjeca zatrudnienia w UK zostala wystawiona z data: 21 Kwiecien 2005r , karta rejestracyjna , ktora potwierdza ( wymagana jest rejestracja przy kazdej zmianie pracodawcy) moje zatrudnienie u danego pracodawcy zostala wystawiona z data: 14 Marzec 2005r. zas Ja podjelam moje pierwsze zatrudnienie w UK z dniem 21 Luty 2005r.
Wydaje mi sie , ze powodem takiej rozbieznosci w datach byla opieszalosc w wypelnieniu dokumentow do rejestracji do WRS przez mojego pierwszego pracodawce.
Z tego co pamietam zaraz po dwoch tygodniach od rozpoczecia pracy w UK , zostalo mi potracone z pensji 50 funtow na oplate rejestracyjna Home Office , wypelnilam i podpisalam dokumentacje a reszte co nalezalo do pracodawcy mial zrobic on i wyslac.
Co do ojca mojego syna to rowniez jest Polakiem lecz zaraz po zajsciu w ciaze i podjeciu waznych decyzji i wzieciu odpowiedzialnosci hmmm nasza znajomosc sie zakonczyla :mad: , rozstalismy sie i w ten oto sposob stalam sie samotna matka.
Gdzie jest ? nie mam pojecia moze w Polsce a moze dalej w UK , zadnej pomocy od niego nie uzyskalam i watpie by sie to zmienilo. Co do rodziny to obecnie przebywam sama , cala moja rodzina jest w Polsce , czasami rodzice mi pomagaja finansowo jak i odwiedzajac mnie i mojego synka :serce:
Dziekuje.

Powrót