Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam :)
Prosze Was o porade na jakich artylulach moge oprzec swoja apelacje w sprawie odmowy HB i CTB. Oto tresc pisma jaki otrzymalam:

As a aperson from abroad your status has been determined as an Economically Inactive Person which means you have a non qualifing right to reside and cannot claim hausing and council tax benefit.

Chialabym uzyc te regulacje ale mam pytanie czy znacie jakies jeszcze na ktorych moge oprzec moja apelacje

reg.15(1)(a) of The Immigration (EEA) Regulations 2006
art.16(1) Directive 2004/58/EC
reg.21AA(4)(c) Income Support (GENERAL) Regulations 1987 lub
reg.21AA(4)(e) The Social Security Amendment Regulations 2006

Mozecie cos jeszcze podpowiedziec??? Bylabym bardzo wdzieczna :)
Pozdrowionka

Do Karola 2232 :
Wydaje mi sie ze mozesz sie dokladnie oprzec na takich samych paragrafach jak ja, czyli ze masz tutaj przepracowane pelne 5 lat z czego przysluguje ci zasilek IS. Ja jestem na etapie dopiero pierwszego odwolania lecz ty juz masz termin w Trybunale i ja tak do konca tez nie wiem ja to sie odbywa. Poczytaj caly watek od poczatku tzn. od pierwszej strony tam masz duzo uzytych pragrafow jak i linkow do poszczegolnych regulacji i jakie argumenty trafiaja akurat w Twoja sprawe.
Napisz mi jeszcze prosze ile czasu zajelo od Twojego odwalania do otrzymania terminu w Trubunale??
Jak cos jeszcze bedziesz potrzebowac to pisz, w sumie jestesmy w tej samej sytuacji :)
Pozdrowionka o powodzonka

Wiatm!
Dziekuje za podpowiedzi , bede czytac , przegladac bo potzrebuje sie czyms wesprzec aby wygrac w Trybunale.
Co do czasu oczekiwania to okolo 6 miesiecy oczekiwalam na potwierdzenie daty rozprawy w Trybunale , wszesniej oczywiscie otrzymalalm aplikacje z Trybunalu informujaca mnie o przypuszczalnej dacie rozprawy jak i zapytujacej mnie o kilka rzeczy typu: czy w danym okresie mam zabukowany jakis urlop, dluzszy pobyt w szpitalu , czy potrzebuje tlumacza i czy chce brac udzial w rozprawie osobiscie.
Tak wiec kilka miesiecy zycia w niepewnosci i obawach co dalej :roll: no i teraz wielka nerwowka i zbieranie wszystkiego co moze mi pomoc w Trybunale.
Pozdrawiam.

Hej Karola napisz mi jesszcze dlaczego Tobie odmowili IS?

Witam nie przyznali mi IS poniewaz uznali ze nie mam r2r poniewaz jestem osoba niepracujaca:(

witam.
mieszkam od dwóch lat w Anglii, od miesiąca nie jestem z mężem mam dwójkę dzieci 4 i 5 lat. nigdy tu nie pracowałam żadne rachunki tez nie były na mnie. nie mam szans na razie isc do pracy bo młodsza córka chodzi na 3 godz do szkoły,starałam się o income support. W JobCenter powiedzieli mi ze dostnę ten zasiłek żeby się nie martwic bo z danych wszystkich wygląda ze się kwalifikuje, ale dzisiaj dostałam odpowiedz odmowną a wiem ze jesli nie mam income to nie dostane housingu i nie wiem co teraz mam robic gdzie isc się czegos dowiedziec? i dlaczego wszystkie urzędniczki mi mówiły ze zasiłek mi się należy?

Witam.
Poczytałam sobie troszkę to forum i uważam również z własnego doświadczenia,że to wszystko to jakaś paranoja. Od stycznia tego roku staram się o IS i jak do tej pory żadnych rewelacji. Jestem samotną matką 3 dzieci która w dodatku jest w 34 tygodniu ciąży. Początkowo starałam się o IS,ale dostałam odmowną decyzję po kilku miesiącach oczekiwań, ponieważ nie przeszłam testu rezydenta-niech i tak będzie... Po długich rozmowach z JC zamieniłam IS na JSA i wszystko jakoś się tam ułożyło,bo już po tygodniu przyznano mi ten zasiłek.W między czasie będąc na JSA dowiedziałam się ,że jestem w ciąży. Teraz niestety minął mój czas kiedy mogłam aktywnie poszukiwać pracy i polecono mi abym ponownie złozyła wniosek o IS i,że na pewno decyzja będzie pomyślna dla mnie,bo jestem w ciąży i nie mogę podjąć pracy,a w takim przypadku system automatycznie przekierowuje świadczenie. No cóż...niestety tak się nie stało:( Pomijając już fakt,że Trybunał orzekł na moją korzyść i IS powinien być mi wypłacany od stycznia.
Każdy urzędas bredzi co innego.W rezultacie po 4 latach pobytu w UK i 3 latach przepracowanych legalnie jedynym świadczeniem jakie otrzymuję jest CHB na 3 dzieci,no i od niedawna po wielkiej bitwie i odwołaniach do Sądu Europejskiego HB. Jeszcze kilka miesięcy wstecz miałam jakieś nadzieje,ale teraz to już kompletnie nie wierzę w ten system...Może jest dobry dla wybrańców?-tego nie wiem..Dodam jeszcze na koniec,że od ponad 3 miesięcy moimi sprawami zajmują się prawnicy (i to dobrzy) z CAB i sami rozkładają ręce tłumacząc mi,że to nie ja jestem ta zła i drugiego gatunku tylko system jest zły.I tej wersji chyba będę się trzymała :wink:
Pozdrawiam i życzę powodzenia oraz wytrwałości innym,bo dla mnie to już raczej nie ma szans.

witam WAS :) czy mozecie mi powiedziec czy jezeli mam IS i 2 -ke dzieci to moge sie starac o mieszkanie socjale?czy mam jakies szanse zeby je otrzymac? prosze o porade i z gory dziekuje bardzo :) pozdrawiam

Witam po dłuższej przerwie nieobecności.

pami30, możesz sie starać o mieszkanie socjalne.

Tataja - a w jakim wieku masz dzieci???

neti27 - poczytaj wątki do tyłu, tam znajdziesz paragrafy, które potwierdzają, że masz r2r "po mężu". A jaki jest Wasz status teraz? Jesteście w separacji? Rozwodzicie się?

Pozdrawiam
ps. mam teraz ograniczony dostep do internetu, zatem zaglądam w miarę możliwości :)

Moje dzieci sa w wieku 14,11 i 5 lat. Poza tym jestem w 36 tygodniu ciazy.
Kolejny list z IS z dnia 29 listopada mowi,ze nie mam prawa do pobytu w tym kraju.To juz jakas paranoja....:mad:

tatja czy ty ktoras ze swoich prac zarejestrowalas? Jesli tak to czy twoje dzieci wowczas chodzily do szkoly? Jesli nie to czy moze zainstalowaly sie w szkolce w pierwszym miesiacu twojej pracy (ktory zawsze jest legalny)? Jesli tak to masz prawo do rezydencji. Nawet jhestli nie skompletowalas 12 mcy w zarejestrowanej pracy. Ostatnio byla bardzo pozytywna decyzja w sadzie wyzszym na ten temat. Rozpisz sie troszke co do dat rozpoczecia i zakonczenia prac i dat ich rejestracji w wrs. Jakas rodzina w wb?

Witam ;)
Dawno już mnie tutaj nie było ale jestem ponownie :D
Otóż na chwile obecną moja sytuacja klaruje się następująco :
Jak już wcześniej pisałam odmówiono mi IS i HB ale jestem w trakcie odwołań :)
Natomiast po otrzymaniu JSA (CB) złożyłam ponownie wniosek o HB i CTB lecz niestety tutaj znowu zaczęły się schody. Otóż odpowiedź przyszła odmowna, gdyż jak twierdzą mimo że mam prawo pobytu w UK to nie kwalifikuję się na HB i CTB ponieważ jestem osoba nie aktywną zawodowo.
Proszę Was drogie koleżanki o poradę.
Czy Council ma rację czy znowu mam się odwołać???
Dziękuję za podpowiedź ;)

witam, nie znam dobrze przepisow HB i CTB zatem niestety nie pomogę, może oni maja jeszcze jakies swoje wytyczne?

Pozdrawiam

Do bielmo75 : Dziękuje za szybka odpowiedź :) Pozdrawiam cieplutko

jeszcze mi coś przyszło do głowy. Czy council podał przepisy na jakich oparli swoja decyzje, czy tylko tak napisali? Jesli sa przepisy to podaj je a jak nie to masz prawo poprosić i detale ich decyzji, jak tak tez robiłam. Zatem ja bym Ci polecała napisac pisemko z prośbą o podanie szczegółów wraz z regulacjami na podstawie, ktorych podjęta zostala decyzja.

Pozdrawiam

dzien dobry :) kochani mam mały problem a mianowicie miałam sprawe w ts 27-07-20010 w sprawie IS i ja wygrałam ale JCP chce od TS szczegółowy opis na jakiej podstawie mi przyznano IS,problem w tym ze to juz trwa pare miesięcy i nie wiadomo kiedy to wysla do JCP:( pytałam o hardship payments ale powiedziano mi ze nic w tej chwili mi sie nie należy,włacznie z cruise loan .czy wiecie ile TS ma na wysłanie tych papierow do JCP?:x nie wiem juz czy wkońcu to dostane i trace nadzieje :( pozdrawiam Was ciepłutko i dziękuje

Próbowałam znaleźć podobną sytuację do mojej, ale jakoś nie ma takiej. Albo ja źle myślę. IS przysługuje jeśli ma sie niskie dochody między innymi na macieżyńskim. Czy będąc w pełnej rodzinie, ale z dzieckiem w drodze po 29 tyg. lub już narodzonym, przysługuje mi IS? Czy kobieta musi być samotna matką? Jeśli mi nie przysługuje IS to co? Skoro na Maternity dostaje się jedynie 125 funtów tyg, po kilku tyg. co będzie niecałą połową moich obecnych dochodów, to na jaką pomoc mogę liczyć, jeśli nie IS?

kasztannka jesli nie jesteś samotna matką, to IS Ci nie przysługuje. Niestety nie mogę Ci nic doradzić, ponieważ nie znam się na reszcie benefitów, nie wiem czy możesz starać sie o jeszcze jakieś inne.

asiulka25, ale to bardzo długo! Coś tu nie gra. Może spróbuj zadzwonic do JCP i wyjaśnić sytuację, że to już 5 miesięcy jak wygrałaś sprawę i nadal cisza. To za długo trwa.

Pozdrawiam

No tak, ale jest napisane spełniać jeden z warunków (być 11tyg przed datą porodu lub do 15 tyg po). Dlatego tego nie rozmumiem. Myślałam, że jeśli ma się niskie zarobki czyt. macieżyński to można się starać właśnie o income support a nie work tax credit

Powrót