forg
Praktyk
- Odpowiedzi
- 20 516
We wszystkich programach oraz w trakcie odbywania kary bez programu osoby najbliższe pełnią olbrzymią rolę w procesie resocjalizacji. Rolę pozytywną lub negatywną.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
mama.stasia napisał:chodzi mi o art. 38 kkw § 2 i żebym to ja była tą najbliższą osobą, podobno wtedy jest możliwość częstych spotkań z osadzonym itp.
Czy ja coś mogę napisać w tej sprawie, czy tylko osadzony?
gos38 napisał:Czy skazanemu przysługują dodatkowe widzenia jak uczestniczy w IPO ?
oleska75 napisał:Program ma sens, wydaje sie ze dzieki niemu mozna wyjsc przed czasem, uzyskac profity, ale nigdy nie ma 100%pewnosci.
angelkaaa napisał:chłopak grypsujący, mnóstwo kwitów ,zdarzały sie izolacje, a miał P2 , 8 lat wyroku , po 5 w domu
grypsujący może podpisać program, kwestia tylko w jego zawartości. Zazwyczaj wychowawcy proponują aby polegał on na kontakcie z rodziną, czytaniu książek itp.. Jednak rzeczywistość brutalnie weryfikuje sztandarowe założenia ustawodawcy, gdyż według sądów penitencjarnych sam fakt grypsowania jest równoznaczny z łamaniem prawa, a tym samym owy program traci sens ponieważ dyskryminuje ludzi grypsujących jako jego niegodnych. W orzecznictwie sądowym są jednak precedensy uznające grypsowanie za materię korzystną readaptacji w społeczeństwie.ewelinka16115 napisał:czy grypsujący może podpisac taki program???????