dygi84
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 632
RE: Więzienny program
W IPO nie ma żadnego punktu donoszenia na współwięźniów.
W IPO nie ma żadnego punktu donoszenia na współwięźniów.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
zerosix napisał:np wychowawca da mu tydzień na przeczytanie książki i streszczenie jej udział w konkursach na świetlicy gra w szachy itp albo gorsze strony tego programu to np zakaz oglądania telewizji przez 7 dni nawet gdy ma się współwięzniów na celi (nie wiem akurat jak oni to robią) abo zakaz korzystania z telefonu to wszystko ma za zadania budowy psychiki osadzonego przynajmniej mi się tak wydaje co prawda mój syn nie brał udziału w programie ale powiedział mi jak wygląda on u innych skazanych wyrażających chęć na resocjalizacje
malutka200723 napisał:jest inaczej sformułowany,mój maz też o tym wspominał
BANDZIOR' napisał:Nie piszcie bzdur, widać, że nie mieliście nawet wzoru dokumentu w dłoniach.
Połóweczka napisał:A no właśnie, Bandzior, gdzie mogę przeczytać taką umowę? Tylko w ZK...?![]()
Becia71 napisał:Jeśli poproszę wychowawcę, to pokaże mi taki dokument, dotyczący mojego Łobuziaka?
Becia71 napisał:Ja jestem tylko ciekawa, co tam jest napisane...ciągle powtarzacie, że mamy nie wieżyć IM, bo nas wprowadzają w błąd...ale jak pytamy, to WY eksperci nas wyśmiewacie.
Akte napisał:Z tą indywidualnością Forg i tym, że w zasadzie nie powinno być dwóch takich samych programów to po prostu śmiech na sali![]()
Akte napisał:A wszelkie oświadczenia w stylu: "Będę donosił na innych" to dziewczyny nie IPO, ale jakieś dziwne zagrania niektórych jednostek
No ok, może i to chciałeś zasygnalizować, ale jakoś dziwnie to sformułowałeś, a poza tym ogólnikowo da się napisać co zawiera program - patrz strona pierwsza, no bo przecież nikt tu nie pyta o jakiś konkretny przypadek, tylko ogólnie o to jak wygląda program - przynajmniej ja tak to zrozumiałam.forg napisał:Chciałem tylko zasygnalizować, że nie da się napisać co zawiera konkretny program.
(...)
Lub też zagrania samych osadzonych...
To tak, ale pisząc to:anusia_78 napisał:... mój P też musiał podpisać zgodę i wyrazić chęć uczestniczenia w takim programie
miałam na myśli oświadczenia, o których pisały dziewczyny:Akte napisał:A co do zagrań osadzonych - nie mówię, że takowych nie mają, ale odniosłam się do zagrań jednostek, żeby sprostować to, o czym pisały dziewczyny - że IPO to jakieś oświadczenia w stylu... itd.
Połóweczka napisał:Podobno w IPO jest jeden z punktów programu, który grupsujący interpretują jako donoszenie na współwięźniów do służby więziennej (czyli m/w poinformowanie funkcjonariusza o nieprawidłowościach wśród skazanych). Czasem właśnie ten punkt powoduje, że nie chcą PODPISAĆ umowy przystąpienia do programu. Co o tym myślicie?
A czegoś takiego nie ma jeśli chodzi o IPO.malutka200723 napisał:jest inaczej sformułowany,mój maz też o tym wspominał
Akte napisał:Martitus, niestety system programowanego oddziaływania (IPO) nie ma wpływu na termin uzyskania uprawnień do wpz.
Uprawnień tych nabiera się zawsze tak jak tu:
http://forumprawne.org/wieziennictwo/1097-warunkowe-zwolnienie-230.html#post744775
niezależnie od systemu w jakim odbywa się karę.