Indywidualny program oddziaływania (IPO)

• Autor wątku Autor wątku MartOOsia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MartOOsia

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Więzienny program

Mam pytanko. Dzisiaj mój kochany zadzwonił i powiedział, że wychowawca mu zaproponował coś związanego z programem jakimś zabardzo nie pamiętam, ale wiem że chodziło o to żę będzie miał kontrolowane rozmowy, widzenia i takie tam. I powiedział, że mu to pomoże do wokandy. Czy może mi ktoś więcej o tym napisać ? Dziękuje z góry.;)

RE: Więzienny program

program resocjalizacji, jest stosowany, jesli sie na to wyrazi zgode. potem jest brane pod uwage, czy ktos utrzymuje kontakty z innymi wiezniami, czy kontaktuje sie z rodzina, czy bardziej z kolegami. chodzi o to, zeby na wokandzie miec jakis punkt zaczepienia na plus

No właśnie to jest to chyba, bo on powiedział że sie pytali go o to czy chce brac w tym udział, on się zgodził :)

Są trzy systemy odbywania kary pozbawienia wolności:
zwykły, terapeutyczny i programowanego oddziaływania - ten ostatni jest najkorzystniejszy z punktu widzenia przepustek, wokand itp. Zajrzyj do art. 95 KKW co się ustala w takim programie. Ogólnie jeśli skazany (dorosły, bo młodociani obligatoryjnie są objęci programowanym oddziaływaniem) wyrazi zgodę na "program" i realizuje powierzone mu zadania to jest to duży plus przy opiniowaniu itd.
Marta, piszesz o kontroli rozmów itp. - chodzi o to, że jeśli w indywidualnym programie oddziaływania będzie miał wpisany kontakt z rodziną to gdy nadchodzi "rozliczanie z zadania" to sprawdzają po prostu czy rzeczywiście korespondował, dzwonił itp.

Ostatnia edycja:

aha no to dziekuje bardzo za pomoc :*

Zapoznałam się z tym art. i tak zgadza się to jets to; system odbywania kary pozbawienia wolności programowego oddziaływania :) A może mi ktoś coś więcej na ten temat napisać? Np. jak duże są szanse na wokande gdyby robił wszystko tak jak należy?

Ogólnie trudno określić "szanse", ale jeśli ktoś staje na wokandę w związku z PWZ to pierwsze na co zwraca się uwagę to właśnie to czy skazany wyraził zgodę na program i czy go realizował.

Mogę jeszcze dodać, że jeśli w zk są organizowane jakieś zajęcia k-o, sportowe, jakaś gwiazda odwiedza zk, no nie wiem, po prostu jak cokolwiek się dzieje, a liczba miejsc jest ograniczona to pierwszeństwo mają skazani objęci programem. Tak samo jest w przypadku, gdy osadzony chce podjąć pracę czy naukę.

Ludzie często mówią, że w zk nie ma resocjalizacji tylko nie wiedzą, że to zależy właśnie od skazanego czy jest ta reso czy nie, bo to jest tak, że ustawa daje prawo wyboru skazanemu czy chce być resocjalizowany czy nie... No i właśnie jak taki skazany nie chce odbywać kary w systemie programowanego oddziaływania to nic nie robi, nie bierze udziału w zajęciach i później mówi, że nie ma reso;)

PS. Dopiero odczytałam PW więc piszę już tylko tutaj.

No właśnie to samo mi mój powiedział, że to zależy od więźniów czy chcą być zresocjalizowani, no ale zt ego co piszesz widze ze dobrze ze sie na to zgodzil :) Aha ale chcialam sie jeszcze spytac czy przy tym musi byc bardziej ostrozny? Tzn. czy ma bardziej uważać przy rozmowach tel. i wogóle??

No dobrze, że się zgodził jeśli ma kogoś/coś, na kim/czym mu zależy. Na program często nie godzą się właśnie ci, którzy nie mają nic, co motywowałoby ich do wypełniania jakichkolwiek zadań.

Co do ostrożności to raczej nie musi na nic uważać. Powiem Ci tak - arkusz IPO to taka tabelka, gdzie w jednej rubryczce wpisuje się zadanie, a w drugiej po jakimś czasie ocenę tego zadania, która może brzmieć różnie, wygląda to mniej więcej tak:
zadanie:
utrzymywanie kontaktu z rodziną
ocena:
brak kontaktu /kontakt sporadyczny /kontakt serdeczny itp.

Więc z tą ostrożnością może być tak, że jeśli skazany w korespondencji będzie np. straszył swoją rodzinę to później w ocenie będzie to odnotowane, że np. kontakt był częsty, ale polegał na zastraszaniu rodziny...

Aha, jak się ma więcej zadań to trzeba pamiętać o wszystkich, żeby później nie było w arkuszu, że z jakiegoś zadania się nie wywiązał. A zadania mogą być różne, to zależy od pomysłowości, możliwości..., może to być np. przeczytanie jakiejś książki i napisanie jej recenzji, albo napisanie wypracowania pt. "Co straciłem będąc w zk", no i np. wychowawca ustali ze skazanym, że ma na to miesiąc - a wiadomo, że wszystko odkłada się na ostatnią chwilę i wtedy można zapomnieć o czymś i w tabelce jest tak:
zadanie:
przeczytanie książki + recenzja
ocena:
nie zrealizował

Nie zdążyłam z edycją więc jeśli można to proszę o połączenie postów.

Ostatnia edycja:

Aha no to dziękuję i napewno mu przekaże żeby mi tam przypadkiem nie zapomniał czegoś:o hehe. Ma dla kogo się wywiązywać dla mnie i Naszej córeczki :) Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziękuje :*

Mam pytanie odnośnie programu dla osadzonych. Jak ma się sprawa z podpisanie IPO?

Przedstawię sytuację: Osadzony przebywa w ZK Wojkowice 4 miesiąc, odbywa karę z "z" na końcu- czyli w systemie zwykłym. Od prawie dwóch miesięcy chodzi do wychowawcy i prosi o to aby podpisać program. Cały czas słyszy, że Jego akta są w sądzie, że są tylko akta zastępcze. (akta były przesłane do sądu okręgowego, który rozpatrywał wniosek o przepustkę losową) Przeciwko osadzonemu nie toczy się już żadne inne postępowanie. Ponadto jeden z wychowawców poinformował Go, że do podpisania IPO potrzebna jest komisja... Jeśli są jakieś konkretne przepisy regulujące tą kwestię to proszę o wskazanie ich badź ewentualną odpowiedź :rolleyes:

Mamy juz dość ciągłego czekania i zbywania bez konkretnego uzasadnienia:mad:

RE: O co chodzi z tymi grupami w ZK np.P1, P2,P3

Akte, ja wiem co to IPO i wiem, że osadzony ma możliwość go podpisać w każdej chwili ale jak to się ma do tłumaczenia, że w ZK są tylko akta zastępcze?

RE: O co chodzi z tymi grupami w ZK np.P1, P2,P3

Nijak się ma - to nie jest powód, aby to odraczać. Niech osadzony zapyta wychowawcy w jakim celu mu inne akta? Ciekawe co odpowie...
A link podałam, bo to, o co pytasz chyba bardziej pasuje do tamtego wątku niż do grup...?

Akte, napisałam tam, bo to wiąże się pośrednio ze zmianą z P2Z na P2P

Właśnie pytał o to, jak mają się do tego akta zastępcze, wychowawca poinformował GO, że dopóki akta "oryginały" nie wrócą z okręgówki to nie ma co liczyć na IPO i to trwa już drugi miesiąc...
Dodatkowym problemem według wychowawcy jest komisja, ponieważ M. miał ją 4 miesiące temu i nie jest mu potrzebna teraz.

Na dwoje babka wróżyła do jakiego to wątku pasuje, ale jak widać posty zostały przeniesione...

Co do tego, co napisałaś - wydaje mi się, że wychowawca tak mówi, bo właśnie nie chce mu się stawiać skazanego na komisję, tylko, że osadzonemu, który wyraża chęć "resocjalizowania się" nie można tego odmówić...

Wychowawca musi przedstawić komisji pen. projekt indywidualnego programu oddziaływania sporządzony przede wszystkim w oparciu o wyniki badań osobopoznawczych. Rozumiem, że wyniki badań są w ZK tak?

Ostatnia edycja:
Akte napisał:
Wychowawca musi przedstawić komisji pen. projekt indywidualnego programu oddziaływania, który w szczególności oprze o wyniki badań osobopoznawczych. Rozumiem, że wyniki badań są w ZK tak?

Wyniki badań są w aktach, które są w sądzie. Więc "o co" ma się oprzeć??

Forg może o akta zastępcze? Poza tym akta wracają już ponad miesiąc :rolleyes:

Ja nie wiem co jest w tych aktach zastępczych, Ty nie wiesz. To nie wina wychowawcy, że akta poszły do sądu. Jakby nie patrzeć - całości badań osobopoznawczych nie ma.

Właśnie rzecz w tym, co zawierają akta zastępcze, ale myślę, że akta zastępcze nie zawierają tylko imienia i nazwiska skazanego?

Badania osobopoznawcze polegają przede wszystkim na analizie: (badania, o które ma się oprzeć wych. tworząc projekt IPO)
1) danych osobowych skazanego,
2) informacji dotyczących życia rodzinnego skazanego,
3) kontaktów społecznych skazanego,
4) przyczyn i okoliczności popełnienia przez skazanego przestępstwa,
5) uprzedniej karalności,
6) stopnia podatności skazanego na wpływy podkultury przestępczej,
7) zachowań wskazujących na możliwość występowania zaburzeń psychicznych albo uzależnienia od alkoholu, środków odurzających lub substancji psychotropowych,
8) umiejętności przystosowania się skazanego do warunków i wymagań zakładu,
9) wyników badań psychologicznych, a także psychiatrycznych.

Badania osobopoznawcze realizuje się w szczególności poprzez:
1) wywiad ze skazanym,
2) rozmowy ze skazanym,
3) obserwację zachowań skazanego,
4) wykorzystanie wyników badań psychologicznych,
5) analizę dokumentów dotyczących skazanego, w tym wywiadu środowiskowego, w przypadku zlecenia jego wykonania, oraz informacji dotyczących osoby skazanego przesłanych przez sąd,
6) rozmowy i korespondencję z rodziną i innymi osobami bliskimi skazanemu,
7) zapoznawanie się z treścią korespondencji skazanego, jeżeli podlega ona nadzorowi lub cenzurze.

Prowadzenie badań osobopoznawczych dokumentuje się poprzez wskazanie zastosowanych metod badania oraz zapis uzyskanych informacji dotyczących skazanego.

Z Bytomia - myślisz, że to tam jest?

P.S. Ja chcę mieć 8, a nie 8 przerobione na jakąś emotkę 8)...:D

Ostatnia edycja:
Powrót