informacja o smierci

• Autor wątku Autor wątku m-chod
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m-chod

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam nastepujacy problem. Nie utrzymuje kontaktu z moim ojcem od dluzszego czasu, a moje stosunki z Nim nie sa dobre od dziecinstwa. Chcialbym zabezpieczyc spadek po nim w momencie jego smierci. Nie mam kontaktu rowniez z moim bratem. Boje sie, (poniewaz moj brat to czlowiek najwyrazniej powiazany z agencja wywiadu), aby calosc majatku nie znalazla sie w jego rekach. Jest to rowniez osoba, ktora ze wzgledu na osobiste pobudki, kariere, dzialala na moja niekorzysc i starala sie ograniczac mnie finansowo. Uzywal w przeszlosci do tego powiazan rodzinnych i zawodowych.

W jaki sposob moge regularnie sprawdzac czy ojciec zyje czy nie, aby w momencie smierci, poprzez kancelarie roscic prawo do spadku? Nie interesuje mnie pojednanie sie z tymi osobami, ani kontaktowanie sie z przyjaciolmi i sasiadami aby pozyskac informacje o smierci. Bedac osoba pozytywna i rozsadna nie zycze smierci ojcu, aczkolwiek chce upewnic sie, ze moje roszczenia sa rozpatrzone i moje interesy zabezpieczone.

Ostatnia edycja:
Nie ma prawnej możliwości, aby zabezpieczyć sobie spadek na wypadek jego śmierci inny niż darowizna za życia albo testament. Żadna kancelaria tego też nie zmieni. Jeśli ojciec zostawi testament to można go co najwyżej próbować podważyć.

Wybacz, ale Twoja odpowiedz nie odpowiada na moje pytanie. Mysle rowniez ze jestes w bledzie biorac pod uwage moje okolicznosci. Nie odbiegajac od tematu pytanie dotyczy pozyskania informacji o smierci ojca. W jaki sposob jestem w stanie ja pozyskac mieszkajac w innym miejscu? Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Przez zapytanie do ewidencji ludności w miejscowości, w której ojciec był zameldowany.

Powrót