Inny urząd pracy niż miejsce zameldowania stałego?

• Autor wątku Autor wątku zgorzellus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Będzie posiadał wpis "bez zameldowania" lub "brak zameldowania" (coś w tym stylu) no i będziesz powszechnie uznawana za osobę bezdomną.

Czyli zbierając wszystkie wypowiedzi razem wnioskuje.
Rejestracji jako bezrobotny w urzędzie pracy innym niż miejsce zameldowania jest niemożliwe (pomijam tutaj bezdomnych).
np Osoba zameldowana w Opolu niemożne się zarejestrować w Gdańskim Urzędzie Pracy ? czy złe wnioski wyciągnąłem.
Pozdrawiam

ps. Przepraszam za rozkopywanie. Ale mnie to interesuje bo w podobnej sytuacji jestem

Witam ja mam pytanie, czy jeśli stały meldunek mam w miescie X a przeprowadziłam się i czasowo jestem zameldowana w miescie Y to czy musze równiez przeniesc swoje dokumenty z UP miasta X do miasta Y czy tez nie mam takiego obowiazku? Czy wystarczy jak po prostu uzupełnię dane w karcie w up X ?? co w momencie kiedy znajde prace w miescie Y? musze to zgłaszac w urzedzie x?

Witam

W 2010 skończyłam studia w Krakowie, w związku z tym że nie pracuje i nie jestem już studentką pojawił się problem ubezpieczenia zdrowotnego. Rozumiem że aby nabyć prawo do ubezpieczenia zdrowotnego przez urząd pracy potrzebuje zarezerwować się w UP właściwym dla miejsca zameldowania i nabyć status bezrobotnego. Nie rejestrowałam się jeszcze w UP gdyż zameldowana jestem w swoim rodzinnym mieście Radomsku a mieszkam już na dobre w Krakowie z tym że nie mam tu ani stałego ani czasowego zameldowania. Wiem że w moim przypadku raczej nie uda mi się zdobyć zamedowania, nawet czasowego w Krakowie gdyż nie mam tu żadnej rodziny która mogłaby mnie zameldować a mieszkam można powiedzieć "trochę na doczepkę". Problem polega na tym że bardzo chciałabym poszukiwać pracy w Krakowie, a także odbywać tu staże czy szkolenia. Wiem że istnieje coś takiego jak status poszukującego pracy, w takim razie czy możliwe jest zarejestrowanie się jako bezrobotny w Radomsku a nabycie statusu poszukujacego pracy w Krakowie? w takim wypadku czy mogę ubiegać się o staże i szkolenia finansowane z krakowskiego UP bez zameldowania w Krakowie? Na stronie krakowskiego UP widzę że jest też możliwość finansowania studiów podyplomowych z ich środków, nie ma takiej możliwości w moim małym miasteczku czy mogłabym ubiegać się o takie sfinansowanie studiów bez zameldowowania w Krakowie?
Bardzo proszę o odpowiedź

Ewelina

Witam serdecznie!
Jestem zameldowana we Włocławku , gdzie mieszkam i jestem zarejestrowana w UP jako osoba bezrobotna dostając zasiłek dla bezrobotnych. Za tydzień przenosze się do Poznania, gdzie będę wynajmować pokój ( a więc nie będę zameldowana) i odbywać bezpłatne praktyki przez okres niecałych 2 miesięcy. Czy w związku z tym mam prawo do odbioru zasiłku dla bezrobotnych we Włocławku, czy w Poznaniu? Czy jako praktykantka nie mam prawa do zasiłku - może do innego roszczenia? Czy powinnam zarejestrować się w UP Poznań?
Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

A czy można się zarejestrować w innym urzędzie pracy niż miejsce zameldowania i korzystać z darmowych kursów organizowanych przez ten urząd?

Mam zameldowanie w walczu a na stale mieszkam w kolobrzegu. Niedawno stracilam prace. Aby zameldowac sie w up powiedziano mi ze musze miec tymczasowe zameldowanie. Wynajmuje mieszkanie od obcych ludzi ktorzy meldunku mi nie dadza. Z tego co rozumiem to powinnam sie wymeldowac z walcza i w swietle prawa zostac 'bezdomna' zebym mogla sie zarejestrowac w up w kolobrzegu?

Witam również mam podobny problem lecz moje pytanie to czy jak byłem zarejestrowany jako osoba w swoim województwie lecz nie zgłosiłem się na podpisanie karty bezrobotnego to czy jak bym chciał się zameldować tymczasowo w innym województwie to czy ta kara zawieszenia statusu bezrobotnego przechodzi ?

Przechodzi. Przez okres, na który zostałeś wyrejestrowany, nie masz prawa do nabycia statusu osoby bezrobotnej w żadnym Urzędzie Pracy na terenie RP.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót