Witam
W 2010 skończyłam studia w Krakowie, w związku z tym że nie pracuje i nie jestem już studentką pojawił się problem ubezpieczenia zdrowotnego. Rozumiem że aby nabyć prawo do ubezpieczenia zdrowotnego przez urząd pracy potrzebuje zarezerwować się w UP właściwym dla miejsca zameldowania i nabyć status bezrobotnego. Nie rejestrowałam się jeszcze w UP gdyż zameldowana jestem w swoim rodzinnym mieście Radomsku a mieszkam już na dobre w Krakowie z tym że nie mam tu ani stałego ani czasowego zameldowania. Wiem że w moim przypadku raczej nie uda mi się zdobyć zamedowania, nawet czasowego w Krakowie gdyż nie mam tu żadnej rodziny która mogłaby mnie zameldować a mieszkam można powiedzieć "trochę na doczepkę". Problem polega na tym że bardzo chciałabym poszukiwać pracy w Krakowie, a także odbywać tu staże czy szkolenia. Wiem że istnieje coś takiego jak status poszukującego pracy, w takim razie czy możliwe jest zarejestrowanie się jako bezrobotny w Radomsku a nabycie statusu poszukujacego pracy w Krakowie? w takim wypadku czy mogę ubiegać się o staże i szkolenia finansowane z krakowskiego UP bez zameldowania w Krakowie? Na stronie krakowskiego UP widzę że jest też możliwość finansowania studiów podyplomowych z ich środków, nie ma takiej możliwości w moim małym miasteczku czy mogłabym ubiegać się o takie sfinansowanie studiów bez zameldowowania w Krakowie?
Bardzo proszę o odpowiedź
Ewelina